Το Πανεπιστήμιο Κύπρου τίμησε ένθερμα τη Γαλλοφωνία χθες το βράδυ, διοργανώνοντας μια ξεχωριστή εκδήλωση για να γιορτάσει την επίσημη ένταξη της Δημοκρατίας στον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας (ΔΟΓ). Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, συμμετείχαν ακαδημαϊκοί και φοιτητές/τριες του τμήματος Γαλλικών και Ευρωπαϊκών σπουδών, μαθητές/τριες λυκείων, εκπαιδευτικοί, καθώς και πολλοί γαλλόφωνοι και φίλοι της γαλλικής γλώσσας, σε μια βραδιά αφιερωμένη στη σύνδεση της γλώσσας με τον πολιτισμό.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους διακεκριμένες προσωπικότητες, όπως ο κ. Τάσος Χριστοφίδης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, η κα Clélia Chevrier Kolačko, Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο, ο κ. Éric Tossati, Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου, η κα Μαρία Κωνσταντίνου, επιθεωρήτρια γαλλικών στην μέση εκπαίδευση και η κα Φρύνη Κακογιάννη-Ντοά, Πρόεδρος του Τμήματος Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς αποτέλεσε η ομιλία του ομότιμου καθηγητή κ. Γιάννη Ιωάννου, πρωτοπόρος στην προώθηση των γαλλικών στην Κύπρο, ο οποίος μίλησε για τις προκλήσεις και τις προοπτικές της γαλλικής γλώσσας και κουλτούρας στο νησί κατά τις δεκαετίες του 1980 και του 1990.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι φοιτητές/τριες του Τμήματος Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών παρουσίασαν και απένειμαν τα βραβεία στους νικητές των δύο διαγωνισμών οπτικοακουστικής δημιουργίας που διοργάνωσε το τμήμα, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 120 συμμετέχοντες. Ο πρώτος διαγωνισμός, με τίτλο «Δράση για το αύριο: βιώσιμες λύσεις στην Κύπρο» (Agirpourdemain : solutionsdurables à Chypre) ενθάρρυνε τους φοιτητές να προτείνουν πρωτοβουλίες για την βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου, μέσω ρεπορτάζ στα γαλλικά. Ο δεύτερος διαγωνισμός, με τίτλο «Γιατί τα γαλλικά;» (Pourquoilefrançais?) προσκάλεσε μαθητές/τριες λυκείου και φοιτητές/τριες από όλη την Κύπρο να εκφράσουν, μέσω βίντεο, τις προσωπικές τους εμπειρίες και κίνητρα για την εκμάθηση των γαλλικών.
Η βραδιά κορυφώθηκε μελωδικά με ένα μουσικό ρεσιτάλ από τη Μαρία Παναγιωτοπούλου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στη Διδακτική της Γαλλικής ως Ξένης Γλώσσας, του Τμήματος Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια δεξίωση πλημμυρισμένη με γεύσεις και αρώματα Γαλλίας. Για άλλη μια χρονιά απολαύσαμε μια αξέχαστη εκδήλωση που ανέδειξε περίτρανα τον δυναμισμό και τη θέση της γαλλοφωνίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.