«Η μάχη της προπαγάνδας στον κυπριακό αγώνα 1955-1959»


Διάλεξη στο Ζηνώνειο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο 

Το Ζηνώνειο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Λάρνακας προσκαλεί το κοινό σε μια άκρως ενδιαφέρουσα διάλεξη με θέμα «Η μάχη της προπαγάνδας στον κυπριακό αγώνα 1955-1959». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Απριλίου 2025, στις 19:00, στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Αμμόχωστος» Λάρνακας, που στεγάζεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Η διάλεξη εστιάζει στον ρόλο της προπαγάνδας κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ και στη στρατηγική επικοινωνίας που ανέπτυξε η Οργάνωση. Από την πρώτη κιόλας ημέρα της εξέγερσης, την 1η Απριλίου 1955, η διάδοση των προκηρύξεων αποτέλεσε κεντρικό μέσο ενημέρωσης και κινητοποίησης του κυπριακού λαού. Με την υπογραφή «ΕΟΚΑ, Ο αρχηγός Διγενής», οι πρώτες προκηρύξεις ανέλυαν τους στόχους του αγώνα, δικαιολογούσαν την επιλογή της ένοπλης δράσης και καλούσαν τους Κύπριους να στηρίξουν την επανάσταση.

Καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα, οι προκηρύξεις παρέμειναν βασικό μέσο επικοινωνίας της ΕΟΚΑ με τον λαό, ενώ η Νεολαία της Οργάνωσης (ΑΝΕ) κυκλοφόρησε δύο παράνομα περιοδικά, το «Εγερτήριο Σάλπισμα» και την «Αγωγή των Νέων». Μέσα από αυτή τη μελέτη, αναλύεται η σχέση μεταξύ προκηρύξεων και στρατιωτικής δράσης, η διαδικασία σύνταξης, έκδοσης και κυκλοφορίας τους, καθώς και τα μέτρα που έλαβαν οι βρετανικές αρχές για να περιορίσουν την αποτελεσματικότητά τους.

Κεντρικός ομιλητής της διάλεξης θα είναι ο Δρ Χάρης Αλεξάνδρου, Διδάκτωρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ τον συντονισμό της συζήτησης θα αναλάβει ο κ. Σοφοκλής Σοφοκλέους, Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Προγράμματος ΜΙΕΕΚ/CNC.

Μπορείτε να ακούσετε τη διάλεξη στο κανάλι του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου στο YouTube, στον σύνδεσμο https://bit.ly/3eaAvf2. Για να δείτε το πρόγραμμα όλων των διαλέξεων μπορείτε να επισκεφθείτε τον σύνδεσμο https://www.ucy.ac.cy/events/free-universities/. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να εξασφαλίσετε από το Γραφείο Σχεδιασμού και Υλοποίησης Επίσημων Εκδηλώσεων της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο τηλέφωνο 22894347/44.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











432