Διοργανώθηκε με επιτυχία στις 3 Απριλίου 2025, ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Ενίσχυση της καινοτομίας: Η Στρατηγική Αξία των Πνευματικών Περιουσιακών Στοιχείων», από την Υπηρεσία Υποστήριξης Έρευνας και Καινοτομίας και το Κέντρο Αριστείας «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με το European IP Helpdesk του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας και Εκτελεστικού Οργανισμού για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (EISMEA).
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης EU-13 Roadshow, η οποία αποσκοπεί στη διάχυση γνώσης για την αξιοποίηση των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας ως καταλύτη για ανάπτυξη και συνεργασία, καθώς και στην παροχή υποστήριξης καινοτομίας σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, σε ερευνητές και δικαιούχους της Ε.Ε. από τις χώρες widening με χαμηλότερη επίδοση στην έρευνα και την καινοτομία.
Η ημερίδα περιλάμβανε παρουσίαση από εμπειρογνώμονα σε θέματα διαχείρισης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας καθώς και δύο συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με φιλοξενούμενους/συμμετοχές από την Κύπρο και το εξωτερικό.
Στον χαιρετισμό της, η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Καθηγήτρια Ελένη-Τατιανή Συνοδινού, τόνισε τη στρατηγική σημασία που έχει για το Πανεπιστήμιο Κύπρου η προστασία, διαχείριση και αξιοποίηση της γνώσης που παράγεται από τις ερευνητικές του δραστηριότητες και την καίρια συμβολή του στην ευρύτερη ανάπτυξη του τομέα αυτού.
Στην πρώτη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης συμμετείχαν ο Καθηγητής Φίλιππος Πατσαλής (Διευθυντής Medicover, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της NIPD Genetics), ο Γιώργος Τζιάζας (Ιδρυτής και Συν-Διευθύνων Σύμβουλος της Ascanio) και η Δρ Αναστασία Κωνσταντίνου, RTTP (Επικεφαλής του Τομέα Διαχείρισης Καινοτομίας στην Υπηρεσία Υποστήριξης Έρευνας και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Κύπρου). Οι ομιλητές παρουσίασαν τις εμπειρίες τους από επιτυχημένα παραδείγματα αξιοποίησης και εμπορευματοποίησης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας από το κυπριακό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας.
Η δεύτερη συζήτηση επικεντρώθηκε στις υπηρεσίες που προσφέρουν οι ευρωπαϊκοί φορείς καινοτομίας, όπως το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Πλατφόρμα Horizon Results καθώς και οι πρωτοβουλίες Booster και Impact Licensing.
Η ημερίδα περιλάμβανε επίσης Έκθεση Υπηρεσιών Υποστήριξης Καινοτομίας, κατά τη διάρκεια της οποίας, κυπριακοί φορείς υποστήριξης καινοτομίας είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις υπηρεσίες τους και να έρθουν σε άμεση επαφή με ερευνητές, επιχειρηματίες και επαγγελματίες του οικοσυστήματος.
Η ενημερωτική ημερίδα αποτέλεσε σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ικανότητας των οικοσυστημάτων έρευνας και καινοτομίας στις χώρες EU-13 να εντοπίζουν, να διαχειρίζονται και να αξιοποιούν τα διανοητικά περιουσιακά τους στοιχεία. Παράλληλα, ανέδειξε τη δέσμευση του Πανεπιστημίου Κύπρου στην προώθηση της προστασίας, διαχείρισης και αξιοποίησης της γνώσης και της στρατηγικής καινοτομίας.
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες σε όλους τους ομιλητές, εκθέτες και συμμετέχοντες για τη συμβολή τους στην επιτυχία της εκδήλωσης. Ο ενθουσιασμός και η ενεργός συμμετοχή της κοινότητας επιβεβαιώνουν τον διαρκώς αναβαθμιζόμενο ρόλο της Κύπρου στο ευρωπαϊκό τοπίο καινοτομίας. Την εκδήλωση παρακολούθησαν συμμετέχοντες από ερευνητικούς, επιχειρηματικούς και δημόσιους φορείς από την Κύπρο και το εξωτερικό.