Ιεροκήπειον: Το τέλος της κοινωνίας των σχέσεων


Παρακμή της ανθρώπινης επαφής και ορόσημα αποκατάστασης στον αιώνα της τεχνοψηφιακής κουλτούρας

Ιδιαίτερα επίκαιρη υπήρξε η διάλεξη του Κοινωνιολόγου Νεκτάριου Παρτασίδη με τίτλο «Το τέλος της κοινωνίας των σχέσεων: Παρακμή της ανθρώπινης επαφής και ορόσημα αποκατάστασης στον αιώνα της τεχνοψηφιακής κουλτούρας», που πραγματοποιήθηκε στις 25 Απριλίου 2025 στο πλαίσιο του Ελεύθερου Ιεροκήπειου Πανεπιστημίου, παρουσία κοινού. Τη συζήτηση συντόνισε ο ακαδημαϊκός Δρ Σοφοκλής Σοφοκλέους.

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης, εξετάστηκαν οι κίνδυνοι της «κοινωνικής αποσύνδεσης» και της δημιουργίας μιας «κοινωνίας των ξένων». Ο κ. Παρτασίδης ανέδειξε τον ρόλο της Ψηφιακής Εποχής στη διαμεσολάβηση και υποκατάσταση της ανθρώπινης επαφής από τις τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας, με έμφαση στα νέα μέσα. Η υπερβολική τους διαμεσολάβηση στην επικοινωνία, την ψυχαγωγία, την ανάκτηση πληροφοριών και την ενημέρωση, υπονομεύει τη σημασία της συλλογικότητας και της κοινωνικής ταυτότητας, αποδυναμώνοντας τις κοινωνικές σχέσεις και την αίσθηση κοινότητας - όπως τεκμηρίωσε με στατιστικά στοιχεία από τον ΟΗΕ, τον ΟΟΣΑ και τη Eurostat.

Ο ομιλητής τόνισε επίσης ότι σε συνδυασμό με το πνεύμα της μετανεωτερικότητας, παγιώνεται η αντίληψη της ρευστότητας και της σχετικότητας των πάντων: η απουσία αντικειμενικότητας, κοινών αρχών και αξιών, η πολλαπλότητα υποκειμενικών αφηγήσεων, ο κατακερματισμός των παραδόσεων, η αποδιοργάνωση της ιστορικής συνέχειας και η διάχυση των εθνικών συνόρων. «Η σύγχρονη πολιτική έχει μετατραπεί σε παιχνίδι εντυπώσεων χωρίς ουσιαστικούς στόχους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Προτάσσοντας παραδείγματα χωρών όπως η Φινλανδία, η Ιαπωνία και η Δανία, ο κ. Παρτασίδης στάθηκε σε ορισμένα ορόσημα αποκατάστασης των κοινωνικών σχέσεων στη δημόσια και ιδιωτική σφαίρα. Μεταξύ αυτών, ανέφερε την καλλιέργεια τεχνολογικού γραμματισμού μέσω διοργανώσεων επιμόρφωσης, την εμπέδωση ενεργούς πολιτότητας και κοινωνικής αγωγής μέσα από ψηφιακές δημόσιες συζητήσεις, κοινωφελείς δράσεις και ψηφοφορίες ως αποτέλεσμα ψηφιακής δημοκρατίας για ζητήματα που αφορούν τις τοπικές κοινότητες, τη θεσμοθέτηση κοινωνικών στόχων σε επίπεδο ενορίας και γειτονιάς, και την προώθηση του εθελοντισμού μέσω κοινοτικών δράσεων, όπως η φροντίδα πάρκων και η συμμετοχή σε αστικά έργα και την εγκαθίδρυση δικτύου οδικών υποδομών όπως τον υπέργειο σιδηρόδρομο.

Επίσης, πρότεινε τη δημιουργία «τεχνολογικά ελεύθερων ζωνών» σε χώρους εστίασης, εμπορικά κέντρα και καταστήματα, αλλά και σε οικιακούς χώρους, για την ενίσχυση της φυσικής, άμεσης επικοινωνίας. Η διάλεξη ολοκληρώθηκε με διάλογο και ανταλλαγή απόψεων με το κοινό.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











513