Μελέτη από τις Ιατρικές Σχολές του Πανεπ. Κύπρου και του Πανεπ. Λευκωσίας


Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες και κίνδυνος εμφάνισης Συστηματικού Ερυθηματώδους Λύκου: Συμπεράσματα από μια συστηματική ανασκόπηση

Η παρούσα συστηματική ανασκόπηση τεκμηριώνει την ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της Διαταραχής Μετατραυματικού Στρες (ΔΜΤΣ) και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης Συστηματικού Ερυθηματώδους Λύκου (ΣΕΛ). Η ΔΜΤΣ είναι μια ψυχιατρική διαταραχή που μπορεί να εμφανιστεί μετά από την σοβαρές τραυματικές εμπειρίες, ενώ ο ΣΕΛ είναι μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση που προκαλεί διαταραχή στη λειτουργία διάφορων οργάνων του σώματος λόγω φλεγμονής. Η έγκαιρη διάγνωση και διαχείριση της ΔΜΤΣ μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης του ΣΕΛ.

Στη διεξαγωγή αυτής της έρευνας συνέβαλαν ο Δρ. Κωνσταντίνος-Μαρίνος Παρπέρης, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας-Ρευματολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, η Μαρία Παπαχριστοδούλου, απόφοιτος Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Δρ. Chris Derk, Καθηγητής Κλινικής Ιατρικής (Ρευματολογία) στο Perelman School of Medicine του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας, ο Δρ. Σάββας Ψαρέλης, διευθυντής του τμήματος Ρευματολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο Δρ. Κωνσταντίνος Βοσκαρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και ο Δρ. Ανδρέας Χατζηττοφής, Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο κύριος στόχος της μελέτης ήταν η διερεύνηση της συσχέτισης μεταξύ της ΔΜΤΣ και του κινδύνου εμφάνισης ΣΕΛ, ενώ δευτερεύων στόχος αποτέλεσε η αξιολόγηση πιθανών κοινών γενετικών προδιαθέσεων μεταξύ των δύο παθήσεων.

Η μελέτη με τίτλο “Post – traumatic stress disorder and systemic lupus erythematosus: Insights from a systematic review”, δημοσιεύθηκε στο διεθνούς κύρους επιστημονικό περιοδικό “Rheumatology Oxford”.

Κύρια ευρήματα

Η ΔΜΤΣ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ΣΕΛ, με ποσοστό άνω του 11% των ασθενών με ΣΕΛ να παρουσιάζουν ήδη ΔΜΤΣ, κυρίως στις γυναίκες. Παρόλο που δεν τεκμηριώθηκε σαφής γενετική συσχέτιση μεταξύ των δύο νοσημάτων, οι κύριοι βιολογικοί μηχανισμοί περιλαμβάνουν τη χρόνια συστηματική φλεγμονή, διαταραχές στην ανοσολογική απόκριση και συννοσηρότητες όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Η έγκαιρη διάγνωση και ψυχιατρική αξιολόγηση σε ασθενείς με ΔΜΤΣ είναι εξαιρετικής σημασίας για την πρόληψη επιπλοκών, καθώς και για μείωση του κινδύνου ανάπτυξης ΣΕΛ.

Διαβάστε αυτούσια την έρευνα στον ακόλουθο σύνδεσμο: 

https://academic.oup.com/rheumatology/advance-article-abstract/doi/10.1093/rheumatology/keaf220/8116970?redirectedFrom=fulltext




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











315