Διεθνής επιστημονική διάκριση για τον Καθ. Σταύρο Ζένιο με την εκλογή του στην Ακαδημία της Ευρώπης


Την εξαιρετικά τιμητική διάκριση της εκλογής του ως Μέλους της Academia Europaea – Ακαδημίας της Ευρώπης έλαβε ο Καθηγητής Σταύρος Ζένιος του Πανεπιστημίου Κύπρου, για το επιστημονικό του έργο στην Τάξη των Οικονομικών Επιστημών και Επιστημών  Διοίκησης. Παράλληλα, εξελέγη και συνεργαζόμενο μέλος στην Τάξη της Διακυβέρνησης, Θεσμών και Πολιτικής. Η ένταξή του στην κορυφαία αυτή ευρωπαϊκή Ακαδημία τεκμηριώνει τη διεθνή αναγνώριση της συμβολής του στην επιστήμη, ενισχύοντας περαιτέρω την ερευνητική ακτινοβολία του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Καθηγητής Σταύρος Ζένιος

Ο Καθηγητής Σταύρος Ζένιος είναι Καθηγητής Xρηματοοικονομικών και Διοικητικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και φέτος βρίσκεται με Σαββατική άδεια στο Πανεπιστήμιο Durham του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι παράλληλα Εξωτερικός Εταίρος (Non-resident Fellow) στη δεξαμενή σκέψης Bruegel στις Βρυξέλλες και Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.

Έχει διατελέσει πρώτος Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Διοίκησης, καθώς και Πρύτανης για δύο θητείες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της Ένωσης Πανεπιστημίων των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών (UNICA) για δύο θητείες, και Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο ιδρύθηκε έπειτα από δική του εισήγηση. ‘Έχει επίσης διατελέσει Επισκέπτης Καθηγητής σε πανεπιστήμια όπως MIT, Βιέννης, Χάιφα, Norwegian High School of Economics, και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τα ερευνητικά και διδακτικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη διασύνδεση της επιχειρησιακής έρευνας με τη χρηματοοικονομική, με ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση κινδύνου υπό καθεστώς αβεβαιότητας και στη λήψη αποφάσεων σε συνθήκες ασάφειας. Έχει διατελέσει μέλος ΔΕΠ στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κύπρο, ενώ υπήρξε επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια του Καναδά, της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Ιταλίας και της Νορβηγίας. Από το 2024, υπηρετεί ως Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Durham.

Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει θεωρητικές και εφαρμοσμένες μελέτες στους τομείς της βελτιστοποίησης και των χρηματοοικονομικών εφαρμογών. Υπήρξε πρωτοπόρος στον τομέα της robust optimization και στον σχεδιασμό παράλληλων αλγορίθμων, αναπτύσσοντας τον πρώτο αλγόριθμο τιμολόγησης σύνθετων χρηματοοικονομικών μέσων σε υπερυπολογιστές (πατέντα ΗΠΑ αρ. 5,187,801). Σημαντικό μέρος του έργου του εστιάζει σήμερα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και στους πολιτικούς κινδύνους για το δημόσιο χρέος.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 200 επιστημονικά άρθρα σε διεθνή περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους. Συν-συγγραφέας του βραβευμένου βιβλίου με τον Yair Censor και συγγραφέας τριών μονογραφιών, έχει επίσης (συν)επιμεληθεί είκοσι τόμους και ειδικά τεύχη επιστημονικών περιοδικών.

Η Academia Europaea

Η Academia Europaea, που ιδρύθηκε το 1988, αποτελεί διεθνή μη κυβερνητικό οργανισμό, ο οποίος συγκεντρώνει διακεκριμένους επιστήμονες από όλους τους επιστημονικούς κλάδους, ανάμεσά τους και βραβευμένους με Νόμπελ. Η εκλογή νέων μελών γίνεται αποκλειστικά με κριτήριο την επιστημονική αριστεία, μετά από αυστηρή αξιολόγηση και πρόταση από δύο υφιστάμενα μέλη. Αποστολή της Ακαδημίας είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής επιστημονικής έρευνας, η παροχή τεκμηριωμένων επιστημονικών εισηγήσεων σε φορείς χάραξης πολιτικής και διεθνείς οργανισμούς, καθώς και η προώθηση της διεπιστημονικής συνεργασίας. Η επίσημη τελετή αγόρευσης των νέων μελών του 2025 θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο, στο πλαίσιο της ετήσιας ολομέλειας της Ακαδημίας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2024, εξελέγησαν στην Academia Europaea δύο ακόμη ακαδημαϊκοί από το Πανεπιστήμιο Κύπρου: ο Καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης και η Καθηγήτρια Δέσπω Φάττα-Κάσινου. Στα μέλη της συγκαταλέγονται επίσης ο βραβευμένος με Νόμπελ Sir Χριστόφορος Πισσαρίδης και ο Καθηγητής Μάριος Πολυκάρπου.

Πληροφορίες για την Academia Europaea: https://www.ae-info.org/




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










397