ΤΟΥ ΛΕΚΤΟΡΑ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΔΡΟΣ ΛΕΝΟΥ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ*
Η αποδέσμευση του ενεργειακού τομέα από τον άνθρακα αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξη και την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας. Καθώς η διείσδυση διεσπαρμένων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξάνεται, ιδίως στις άκρες του δικτύου (grid edge), τα δίκτυα διανομής έρχονται αντιμέτωπα με ολοένα και πιο σύνθετες λειτουργικές προκλήσεις. Οι δυσκολίες είναι ιδιαίτερα έντονες στα δίκτυα χαμηλής τάσης, όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός καταναλωτών και αποκεντρωμένων ενεργειακών πόρων. Σε αυτό το δυναμικό περιβάλλον, οι διαχειριστές συστημάτων καλούνται να διαχειριστούν προκλήσεις, έχοντας περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης, εξαιτίας της έλλειψης ευέλικτων μηχανισμών ενεργοποίησης, της ανεπαρκούς επικοινωνιακήςυποδομής και της δυσκολίας διαχείρισης εκατομμυρίων τελικών χρηστών.
Το ερευνητικό έργο INVERGE του Κέντρου Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου, ανταποκρινόμενο στις προκλήσεις του σύγχρονου ενεργειακού τοπίου, ανέπτυξε μία πρωτοποριακή προσέγγιση μετατρέποντας τους συμβατικούς αντιστροφείς που χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση φωτοβολταϊκών ή συστημάτων αποθήκευσης στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, σε πολυλειτουργικές συσκευές με δυνατότητες ενεργής υποστήριξης του δικτύου. Αυτές οι έξυπνες συσκευές μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα και να συμβάλλουν ενεργά στη διαχείριση του δικτύου, προσφέροντας ευελιξία και ανθεκτικότητα στα σύγχρονα συστήματα διανομής ενέργειας.
Κύρια αποτελέσματα του έργου
Οι καινοτομίες που αναπτύχθηκαν μέσα από το έργο INVERGE καλύπτουν τρεις θεματικούς άξονες. Ο πρώτος αφορά την ανάπτυξη έξυπνων αντιστροφέων, εξοπλισμένων με προηγμένες στρατηγικές ελέγχου και διαγνωστικά εργαλεία τα οποία μπορούν να ενισχύσουν την ευστάθεια και την αξιοπιστία του δικτύου. Αυτά περιλαμβάνουν:
Ο δεύτερος θεματικός άξονας αφορά την έξυπνη διαχείριση δικτύων ενέργειας και την κυβερνοασφάλεια. Για την ενίσχυση της απόδοσης και της ασφάλειας των δικτύων διανομής, το INVERGE ανέπτυξε:
Ο τρίτος άξονας εστιάζει στη βελτιστοποίηση της διαχείρισης ενέργειας για διεσπαρμένες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έξυπνα κτίρια. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύχθηκαν:
Οι καινοτόμες λύσεις του INVERGE έχουν δημοσιευθεί σε 5 επιστημονικά περιοδικά και έχουν παρουσιαστεί σε 7 διεθνή συνέδρια, σε τομείς που αφορούν τη διαχείριση ενέργειας, τον έλεγχο έξυπνων δικτύων και την κυβερνοασφάλεια. Πέρα από την επιστημονική του συνεισφορά, το έργο άνοιξε τον δρόμο για νέα ερευνητικά έργα όπως είναι το HYNET, το OMRES, το TwinEU, το ePowerMove, το OptimRES, το ANTS, το GridGnosis και το 6G-versus, τα οποία θα εφαρμόσουν και θα αξιολογήσουν τις μεθοδολογίες του INVERGE σε πραγματικά περιβάλλοντα, αυξάνοντας τη λειτουργικότητα και την τεχνολογική τους ετοιμότητα.
Οι καινοτομίες που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου INVERGE θέτουν τις βάσεις για πιο αυτόνομα, ευφυή, ανθεκτικά και περιβαλλοντικά φιλικά ηλεκτρικά δίκτυα, συμβάλλοντας στις παγκόσμιες προσπάθειες για κλιματική ουδετερότητα και απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Το έργο INVERGE έλαβε χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας της Κύπρου, μέσω του Προγράμματος Restart 2016-2020 «Καλλιέργεια Κουλτούρας ΕΤΑΚ» – Διαγωνισμός «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας – Νέος Ερευνητής», κάτω από τη σύμβαση χρηματοδότησης CULTURE/AWARD-YR/0322 B/0003.
Πληροφορίες: Κέντρο Aριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος», ηλεκτρονική διεύθυνση: kios@ucy.ac.cy, Tηλ.: +357 22 893450.
*Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος», Πανεπιστήμιο Κύπρου