Στις 4 Απριλίου 2025, μία ομάδα εμπλεκομένων φορέων και ενδιαφερόμενων συγκεντρώθηκε στο Society and Urban Form (SURF) Research Lab του Τμήματος Αρχιτεκτονικής για το Εργαστήριο U-CARE, ένα συμμετοχικό εργαστήρι σχεδιασμένο να διερευνήσει πώς συγκεκριμένοι χωρικοί και περιβαλλοντικοί δείκτες μπορούν να υποστηρίξουν την αξιολόγηση, τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό αστικών παρεμβάσεων για πιο υγιή αστικά περιβάλλοντα.
Η αποστολή του έργου U-CARE (Urban CARE για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα αστικά οικοσυστήματα και την υγεία σε διαφορετικές ευρωπαϊκές κλιματικές ζώνες) είναι η ενσωμάτωση της έρευνας για την αστική υγεία, της διάγνωσης γειτονιών και της συμμετοχικής λήψης αποφάσεων στην ανώτατη εκπαίδευση, προετοιμάζοντας την επόμενη γενιά πολεοδόμων και επαγγελματιών δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των αστικών περιοχών.
Το εργαστήριο αποτέλεσε μια σημαντική πλατφόρμα ανταλλαγής γνώσεων, συγκεντρώνοντας τοπικούς φορείς, ερευνητές και μέλη της κοινότητας για να εντοπίσουν μαζί προκλήσεις στην αστική υγεία, να αξιολογήσουν παράγοντες όπως η προσβασιμότητα, η διαχείριση των ομβρίων υδάτων, η αστική θερμότητα και η βιοποικιλότητα, και να αναπτύξουν σχέδια δράσης που προωθούν τη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα και την ένταξη. Η περιοχή μελέτης ήταν το Νοσοκομείο Μακάριο στον Στρόβολο.
Η εκδήλωση περιλάμβανε:
Οι συμμετέχοντες, χωρισμένοι σε τρεις ομάδες, εξέτασαν διαφορετικές διαδρομές με σκοπό να διερευνήσουν πώς οι δείκτες αστικής υγείας επηρεάζουν τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού στην πόλη. Αξιοποιώντας την πλατφόρμα UrbanCare και τα ποσοτικά δεδομένα από την έρευνα του U-CARE, αξιολόγησαν το αστικό περιβάλλον μέσω ενός διαδραστικού διαδικτυακού εργαλείου, εντοπίζοντας σημαντικές αστικές προκλήσεις. Στη συνέχεια, ανέπτυξαν στρατηγικές που στοχεύουν στη βελτίωση της υγείας, της βιωσιμότητας και της οικονομικής ανθεκτικότητας. Οι ομάδες επεξεργάστηκαν σχέδια διαχείρισης και κατανομής πόρων στους τομείς της πολιτικής, της τεχνικής επάρκειας και των οικονομικών επενδύσεων. Τέλος, μέσω μιας διαδικασίας σχεδιασμού, οι συμμετέχοντες πρότειναν ολοκληρωμένες λύσεις με επίκεντρο τον πεζό, με στόχο την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, την προώθηση πράσινων υποδομών και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της πόλης.
Η εκδήλωση περιλάμβανε συμμετοχή επιστημώνων στον τομέα της υγείας, ακαδημαϊκών, αρχιτεκτόνων, πολεοδόμων, και θεσμικών εκπροσώπων από:
Κυπριακό Δίκτυο Υγιών Πόλεων
Αναπτυξιακή Εταιρεία Δήμων Επαρχίας Λευκωσίας (ΔΑΕΛ)
Οργανισμό Θετικής Πολεοδομίας (OPU)
Δήμο Στροβόλου
Τμήμα Αρχιτεκτονικής, Πανεπιστήμιο Frederick
Τμήμα Αρχιτεκτονικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Τμήμα Νοσηλευτικής, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Επαγγελματίες Αρχιτέκτονες, Αρχιτέκτονες Τοπίου και Πολεοδόμοι
Η εκδήλωση τόνισε τη σημασία της συμμετοχής ποικίλων φορέων στη δημιουργία πιο υγιών και ανθεκτικών πόλεων—βασισμένη σε δεδομένα, καθοδηγούμενη από την κοινότητα και ευθυγραμμισμένη με μακροπρόθεσμους στόχους αστικής υγείας.
Το έργο U-CARE χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της συμφωνίας επιχορήγησης με αριθμό 2023-1-DE01-KA220-HED-000161246.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο U-CARE, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας, https://ucareproject.eu/. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εργαστήριο SURF, επισκεφθείτε τη διεύθυνση https://www.surf.com.cy/.
Για επικοινωνία: Ilaria Geddes, Ερευνήτρια, ilaria.geddes@gmail.com