Στις «Νησίδες Αριστείας» του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας
Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Κύπρου έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για δύο νέα ερευνητικά έργα (GreenRendersκαι MAGICAL), στο πλαίσιο της πλέον ανταγωνιστικής πρόσκλησης «Νησίδες Αριστείας» του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας.
Το έργο GreenRenders (Sustainable exploitation of quarry waste for the production of green renders for vernacular and contemporary architecture) / EXCELLENCE/0524/0498, που εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους €199,500, εστιάζει στην ανάπτυξη μιας καινοτόμου προσέγγισης για την αειφόρο εκμετάλλευση λατομικών αποβλήτων για την παραγωγή περιβαλλοντικά φιλικών, σύνθετων δομικών υλικών, τα οποία θα είναι κατάλληλα για χρήση τόσο στη σύγχρονη αρχιτεκτονική, όσο και στα πλαίσια έργων συντήρησης και αποκατάστασης μνημείων. Η επιτυχής υλοποίηση του έργου δύναται να συμβάλει ουσιαστικά στις στρατηγικές βιώσιμης αξιοποίησης φυσικών πόρων, καθώς και στον μετριασμό των εκπομπών CO₂ στην ατμόσφαιρα, προσφέροντας παράλληλα σημαντικά οικονομικά οφέλη για τον λατομικό και τον κατασκευαστικό τομέα. Το έργο συντονίζεται από τον Καθηγητή Ι. Ιωάννου και θα υλοποιηθεί από την ερευνητική ομάδα των Εργαστηρίων Λήδρα και Δομικών Υλικών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Το έργο MAGICAL (A mathematical modelling and computationally-assisted approach based on gene regulation to predict bioelectrochemical systems performance for water resilience) / EXCELLENCE/0524/0238, που εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους €199,590, εστιάζει στην ανάπτυξη ενός καινοτόμου μαθηματικού πλαισίου μοντελοποίησης και υπολογιστικής υποβοήθησης για το σχεδιασμό και τη βελτιστοποίηση της ηλεκτρο-βιοαποκατάστασης ρυπασμένου νερού ερμηνεύοντας την κυτταρική ρύθμιση των εμπλεκόμενων μικροοργανισμών. Η ηλεκτρο-βιοαποκατάσταση υγρών αποβλήτων αποτελεί μια εξελιγμένη, φιλική προς το περιβάλλον, φυσική εναλλακτική λύση που παράλληλα οδηγεί στην παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας, βιοδιασπώμενων και μη τοξικών, που μπορούν να αντικαταστήσουν τα αντίστοιχα συνθετικά σε διάφορες εφαρμογές, στοχεύοντας στις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Το έργο συντονίζεται από την Επίκουρη Καθηγήτρια Α. Τσιπά και θα υλοποιηθεί από την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Βιοτεχνολογίας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, και του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου Νερού «Νηρέας» του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Και τα δύο πιο πάνω έργα, που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «θΑλΕΙΑ 2021-2027» με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, ξεκίνησαν την 1/5/2025 και θα έχουν διάρκεια 24 μήνες. Σημειώνεται ότι το Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «θΑλΕΙΑ 2021-2027» στοχεύει στην προώθηση της επιστημονικής αριστείας, η οποία αποτελεί θεμελιώδη βάση για την αειφόρο ανάπτυξη του Συστήματος Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΤΑΚ), μέσω της χρηματοδότησης πρωτοποριακών ερευνητικών έργων.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργοGreenRenders, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Καθ. Ι. Ιωάννου στο ioannou.ioannis.1@ucy.ac.cy. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο MAGICAL, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Επικ. Καθ. Α. Τσιπά στο tsipa.argyro@ucy.ac.cy.