Με στόχο την ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής για τα μελλοντικά δίκτυα έκτης γενιάς (6G), ξεκίνησε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου το ερευνητικό έργο “PICSOC”. Το έργο έχει διάρκεια δύο ετών και χρηματοδοτείται με €200.000 από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας Κύπρου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Νησίδες Αριστείας. Συντονιστής του προγράμματος είναι ο Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Δημήτριος Καστρίτσης (EMPHASIS). Ακαδημαϊκός υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Σταύρος Ιεζεκιήλ (ECE).
Το έργο αυτό θα υλοποιηθεί στο Ερευνητικό Εργαστήριο Μικροκυματικής Φωτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και θα αξιοποιήσει δραστηριότητες που έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί στο εν λόγω εργαστήριο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕΟΔ) με σκοπό την εφαρμογή τους σε νέους τομείς και συγκεκριμένα στην παραγωγή υψίσυχνων RF σημάτων για επίγεια συστήματα 6G.
Το PICSOC θα αναπτύξει φωτονικά ολοκληρωμένα κυκλώματα (PIC) με βάση το φωσφίδιο του ινδίου (InP), χρησιμοποιώντας διαθέσιμες υπηρεσίες κατασκευής για την παραγωγή των PICs. Οι κύριοι ρόλοι του ΠΚ θα είναι ο σχεδιασμός και η προσομοίωση του PIC και ο επακόλουθος χαρακτηρισμός του PIC, όπως και του συνολικού προτεινόμενου συστήματος. Ο στόχος είναι η παραγωγή σημάτων σε εξαιρετικά υψηλές συχνότητες, όπως αυτές που απαιτούνται για τα μελλοντικά δίκτυα 6G – με έμφαση στη σταθερότητα και την ακρίβεια μετάδοσης.
Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της υλοποίησης μιας αυτοταλαντούμενης οπτικής χτένας συχνοτήτων σε τοπολογία οπτοηλεκτρονικού ταλαντωτή. Προβλέπεται ότι η εφαρμογή της φωτονικής παραγωγής σημάτων χιλιοστομετρικων κυμάτων (mmW) σε PIC θα οδηγήσει σε αξιόπιστες και συμπαγείς μονάδες με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας σε σύγκριση με τις τρέχουσες εναλλακτικές υλοποιήσεις.
Στοχεύοντας στην δημιουργία μιας Νησίδας Αριστείας για την ανάπτυξη φωτονικών ολοκληρωμένων κυκλωμάτων για δίκτυα 6G, το έργο PICSOC ενισχύει τη θέση της Κύπρου στον χάρτη της διεθνούς καινοτομίας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη προηγμένων λύσεων σε κρίσιμους τομείς της τεχνολογίας, όπως η διασύνδεση μηχανών (Internet of Things) και η επόμενη γενιά επικοινωνιών.
Πληροφορίες: https://www.linkedin.com/company/picsoc-project
Εικόνα 1. Παράδειγμα PIC που έχει αναπτυχθεί ήδη στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος (MIPHOSAT-2) από το εργαστηρίο Μικροκυματικής Φωτονικής του ΠΚ με χρηματοδότηση από τον ΕΟΔ.