Στην ανάπτυξη δικτύων και υπηρεσιών 6G συμβάλλει το «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου


Το Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου συμβάλλει στην ανάπτυξη δικτύων και υπηρεσιών 6ης γενιάς (6G), με τη συμμετοχή του στο καινοτόμο Ευρωπαϊκό Έργο «6G -VERSUS (6G Vertical Trials for Sustainability). Το Έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας Horizon Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας  Smart Networks and Services Joint Undertaking (SNS JU), που στοχεύει στην προώθηση της τεχνολογικής κυριαρχίας της Ευρώπης στα μελλοντικά έξυπνα δίκτυα.

Η παγκόσμια ώθηση προς τη βιωσιμότητα απαιτεί καινοτόμες λύσεις που συνδυάζουν την τεχνολογική πρόοδο με στρατηγική πειραματική εφαρμογή. Η επίτευξη αυτών των αποτελεσμάτων δεν προϋποθέτει μόνο προηγμένες τεχνολογίες, αλλά και την αποτελεσματική εφαρμογή τους σε διαφορετικούς κλάδους της βιομηχανίας. Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις σε πολλούς τομείς αναδεικνύουν την ανάγκη για μετασχηματιστικές μεθοδολογίες που ενσωματώνουν την αποδοτικότητα και τη βιωσιμότητα.

Το έργο 6G-VERSUS περιλαμβάνει σχεδιασμένες δοκιμές  και πιλοτικές εφαρμογές, που στοχεύουν στην αντιμετώπιση κρίσιμων προκλήσεων σεπέντε περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους κλάδους της βιομηχανίας. Κάθε πιλοτικό σύμπλεγμα εστιάζει σε μια ξεχωριστή περίπτωση χρήσης, αναδεικνύοντας την ευελιξία και τις δυνατότητες της τεχνολογίας 6G:

  • Βουλγαρία: Δοκιμή συστήματος βελτιστοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με χρήση τεχνητής νοημοσύνης.
  • Ελλάδα: Συνεργατική ρομποτική για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
  • Ισπανία: Ανάπτυξη τεχνολογίας εικονικής τηλεπαρουσίας για απομακρυσμένες επιχειρήσεις πεδίου.
  • Πορτογαλία: Παρακολούθηση της περιβαλλοντικής ποιότητας και των επιπέδων ασφάλειας στα λιμάνια.
  • Γαλλία: Διαχείριση δεδομένων για το νερό και απόβλητα σε κρίσιμες υποδομές.
  • Φινλανδία: Πιλοτική εφαρμογή ενεργειακά αυτόνομου σταθμού βάσης 5G, που θα λειτουργεί ανεξάρτητα από το κεντρικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα και την αυτονομία των τηλεπικοινωνιακών υποδομών.

Το 6G-VERSUS θα σχεδιάσει και θα αναπτύξει μία καινοτόμο μεθοδολογία, η οποία θα μετασχηματίσει υπάρχουσες περιπτώσεις χρήσης σε εφαρμογές 6G, με δομή τριπλής προσέγγισης:

  • Κάθετες Εφαρμογές (Vertical Apps),
  • Δικτυακές Εφαρμογές (Network Apps)
  • Εφαρμογές με Υποβοήθηση Τεχνητής Νοημοσύνης (AI-assisted Apps).

Αυτή η προσέγγιση θα βελτιστοποιήσει τις ροές δεδομένων και ελέγχου στα συστήματα 6G, επιτρέποντας ομαλή ροή πληροφορίας και διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Η ερευνητική ομάδα του Κέντρου Αριστείας «Κοίος» στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, υπό την ηγεσία του Καθηγητή Γεώργιου Έλληνα και σε συνεργασία με τον ΕπίκουροΚαθηγητή Παναγιώτη Κολιό και τη Δρα Irina Ciornei, Ανώτερη Ερευνητική Συνεργάτιδα, θα ηγηθεί της πιλοτικής εφαρμογής στη Βουλγαρία και θα συμβάλει στον καινοτόμο σχεδιασμό, ανάπτυξη, ενσωμάτωση και δοκιμή της τριπλής προσέγγισης για βιώσιμα έξυπνα ενεργειακά δίκτυα.

Το Έργο 6G-VERSUS συγκεντρώνει 34 εταίρους από τον ακαδημαϊκό, ερευνητικό και βιομηχανικό χώρο, μεταξύ των οποίων πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, ΜΚΟ και ΜμΕ από 10 ευρωπαϊκές χώρες. Τον συντονισμό του έργου έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο του Όουλου στη Φινλανδία.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα:

https://6g-versus.eu/




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter











153