Πρύτανης: «Η θυσία των εννέα παιδιών είναι κομμάτι της ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου»
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Πυροβολικού τίμησαν τη μνήμη των εννέα πεσόντων Υπαξιωματικών και Οπλιτών Πυροβολητών με τρισάγιο, που τελέστηκε στο σημείο όπου θυσιάστηκαν εν ώρα καθήκοντος, στις 20 Ιουλίου 1974. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο Πεσόντων, που βρίσκεται στον αίθριο χώρο των Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Κύπρου, στον ίδιο χώρο όπου οι ήρωες έπεσαν μαχόμενοι, υπερασπιζόμενοι την πατρίδα. Η ανέγερση του Μνημείου φέρει σημαντική ιστορική και συμβολική αξία, καθώς στο συγκεκριμένο σημείο έδρευαν οι μονάδες Πυροβολικού 184 ΠΠΠ και 185 ΜΠΠ.
Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, δήλωσε πως «τιμούμε τη μνήμη των εννέα παιδιών ως το ελάχιστο που μπορούμε να πράξουμε ως Πανεπιστήμιο, καθώς ο τόπος της θυσίας τους είναι σήμερα ο χώρος που φιλοξενεί παιδιά του Πανεπιστημίου, με περίπου την ίδια ηλικία. Τους θυμόμαστε, υποκλινόμαστε σε αυτούς, δεν τους ξεχνούμε». Ο κ. Χριστοφίδης διαβεβαίωσε επίσης ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα συνεχίσει να προσφέρει εμπειρογνωμοσύνη και υπηρεσίες σε τομείς κρίσιμης σημασίας για την αμυντική ικανότητα της χώρας, ενώ ταυτόχρονα θα προετοιμάζει, μέσω της εκπαίδευσης, σκεπτόμενους και υπεύθυνους πολίτες.
Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού, κ. Γιώργος Κοφτερός, δήλωσε ότι «βρισκόμαστε στα ίδια εδάφη όπου, πριν από 51 χρόνια, κατά την έναρξη της τουρκικής εισβολής, θυσιάστηκαν εννέα πυροβολητές της 184/185 Μ.Π.Π. από βομβαρδισμό με βόμβες ναπάλμ». Ανέφερε ότι η επίθεση ξεκίνησε γύρω στις 5:20 το πρωί, την ώρα της ανάπτυξης της μοίρας, πλήττοντας τα στρατιωτικά οχήματα και σκοτώνοντας εννέα άτομα επί των στρατιωτικών οχημάτων και πυροβόλων, επισημαίνοντας ότι το σημερινό τρισάγιο αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στους ήρωες που πέρασαν στο πάνθεον των αθανάτων.
Οι εννέα ήρωες που θυσιάστηκαν για την πατρίδα με αυταπάρνηση και απαράμιλλή ανδρεία, των οποίων η μνήμη και θυσία τιμήθηκαν στο τρισάγιο είναι οι ακόλουθοι: ο Έφεδρος Υπασπιστής Προδρομίδης Γιώργος, ο στρατιώτης Πατσαλή Κώστας, ο στρατιώτης Πηλιάς Μιχαήλ, ο στρατιώτης Κουδουνά Κωνσταντίνος, ο στρατιώτης Δημητρίου Γιαννάκης, ο Κωνσταντίνου Παναγιώτης, ο στρατιώτης Ξενή Χαραλάμπους Σάββας, ο στρατιώτης Πέτσας Μάριος, και ο στρατιώτης Λακαταμίτης Νίκος. Αξίζει να σημειωθεί ότι Κουδουνάς και Προδρομίδης είχαν εξασφαλίσει θέση στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, γεγονός που προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη τραγικότητα στη θυσία τους.
Το τρισάγιο τελέσθηκε παρουσία πολιτειακών αξιωματούχων και της στρατιωτικής ηγεσίας, των Πρυτανικών Αρχών και μελών του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού, φοιτητικών παρατάξεων, καθώς και συγγενών των πεσόντων. Μετά το πέρας του τρισαγίου ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στεφάνι κατέθεσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Μάριος Χαρτσιώτης, ενώ παρέστησαν βουλευτές, ευρωβουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων, αξιωματούχοι του ΓΕΕΦ και της Αστυνομίας, Δήμαρχοι, συγγενείς των πεσόντων, φοιτητικές παρατάξεις και πλήθος εφέδρων πυροβολητών.