Νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για τον καρκίνο του προστάτη


ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΠΥΡΚΩΤΗ*

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου στους άνδρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι, μέσα σε πέντε χρόνια από τη διάγνωση, το 10-20% των ανδρών με καρκίνο του προστάτη αναπτύσσουν ανθεκτικό στον ευνουχισμό καρκίνο του προστάτη. Ο καρκίνος του προστάτη συχνά παρουσιάζει μεταστάσεις στα οστά, στους λεμφαδένες, στα επινεφρίδια, στους πνεύμονες και στο συκώτι. Ο μεταστατικός καρκίνος του προστάτη συνδέεται με αυξημένο ρυθμό επιπλοκών και θνησιμότητας.

Πρόσφατα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε το πράσινο φως για την κυκλοφορία ενός νέου θεραπευτικού μέσου, του Erleada, το οποίο ενδείκνυται για την θεραπεία ενήλικων ανδρών με υψηλού κινδύνου, μη μεταστατικό, ανθεκτικό στον ευνουχισμό καρκίνο του προστάτη (nmCRPC). Είναι το πρώτο φαρμακευτικό προϊόν που εγκρίνεται βάση της δυναμικής επιβίωσης ελεύθερης μεταστάσεων.

Το Erleada περιέχει τη δραστική ουσία απαλουταμίδη και διατίθεται σε δισκία των 60 mg που πρέπει να λαμβάνονται από το στόμα. Η συνιστώμενη δόση είναι 4 δισκία (240 mg) μια φορά την ημέρα και μπορεί να ληφθεί μόνο με ιατρική συνταγή και επίβλεψη της θεραπείας. Το Erleada, λειτουργεί παρεμποδίζοντας τη δράση της τεστοστερόνης και γενικά των ανδρογόνων. Αυτό επιτυγχάνεται με τον αποκλεισμό των υποδοχέων στους οποίους συνδέονται. Επειδή τα κύτταρα του καρκίνου του προστάτη χρειάζονται τεστοστερόνη και γενικά ανδρογόνα για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν, εμποδίζοντας τις επιδράσεις αυτών των ορμονών, η απαλουταμίδη επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου για αυτό και συνίσταται η χρήση του Erleada όταν ο καρκίνος δεν ανταποκρίνεται σε θεραπείες που μειώνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης και υπάρχει υψηλός κίνδυνος εξάπλωσης σε άλλα μέρη του σώματος.

Σε κλινική μελέτη που περιελάβανε 1.207 ασθενείς, το Erleada αποδείχθηκε αποτελεσματικό στην παράταση του χρόνου ζωής των ασθενών χωρίς να εξαπλωθεί η ασθένεια σε άλλα μέρη του σώματος. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που καταγράφηκαν είναι κόπωση, δερματικά εξανθήματα, απώλεια βάρους, πόνο στις αρθρώσεις, πτώσεις και κατάγματα. Το Erleada δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από γυναίκες που είναι έγκυες ή μπορεί να μείνουν έγκυες.

Αποτελέσματα κλινικών μελετών που δημοσιευτήκαν έδειξαν ότι όταν η απαλουταμίδη συνδυάστηκε με θεραπεία στέρησης ανδρογόνων επέφερε μείωση 33% στον γενικό κίνδυνο θανάτου συγκριτικά με ασθενείς που έλαβαν placebo μαζί με θεραπεία στέρησης ανδρογόνων. Επιπρόσθετα η απαλουταμίδη καθυστέρησε την εξέλιξη του καρκίνου κατά 52% και μείωσε τον χρόνο χημειοθεραπείας των ασθενών κατά 61%. Αδιαμφισβήτητα, το Erleada αλλάζει την θεραπευτική προσέγγιση κατά του καρκίνου του προστάτη και δίνει ελπίδα στους ασθενείς.

*Λέκτορας, Πρόγραμμα Φαρμακευτικής

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1065