Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα DIALLS. Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς


Σε συνεργασία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου

Το DIALLS (Dialogue and Argumentation for cultural Literacy Learning at Schools) ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018 και είναι ένα τριετές Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από το κονδύλιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ορίζοντας 2020 (Horizon 2020) για την έρευνα και την καινοτομία. Τον συντονισμό και την καθοδήγηση του προγράμματος έχει αναλάβει η Σχολή Παιδαγωγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Cambridge με στόχο την κατανόηση και ανάπτυξη του τρόπου με τον οποίον τα παιδιά και οι νέοι αντιλαμβάνονται την Ευρώπη και τις διαφορετικές της κουλτούρες. Συνεργάτης της κοινοπραξίας του DIALLS είναι και η Σχολή Παιδαγωγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Θεμελιώδες συστατικό του προγράμματος αποτελεί η αναγνώριση της πολιτισμικής ποικιλομορφίας ως ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της Ευρώπης. Ωστόσο, για να αξιοποιηθεί η πολιτισμική ποικιλομορφία προς όφελος των ανθρώπων και των λαών που συνυπάρχουν στην Ευρώπη, θεωρείται αναγκαία η υποστήριξη των παιδιών ήδη από την προσχολική ηλικία, ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες και ικανότητες για αποτελεσματικό διαπολιτισμικό διάλογο και αμοιβαία κατανόηση της καθημερινότητας των συνανθρώπων τους. Επομένως, οι τρεις βασικοί σκοποί του DIALLS εστιάζονται: α) στη διδασκαλία δεξιοτήτων διαλόγου και επιχειρηματολογίας πάνω σε ζητήματα πολιτισμικής ταυτότητας ειδικά σε περιπτώσεις που οι οπτικές τους διαφέρουν, β) στη συμβολή της σταδιακής κατανόησης της δικής τους πολιτισμικής ταυτότητας, γ) στην καλλιέργεια ενσυναίσθησης και προαγωγής της κατανόησης ανθρώπων με διαφορετική ταυτότητα.

Στο πλαίσιο αυτού του ερευνητικού προγράμματος, μια βασική ομάδα 15-20 εκπαιδευτικών από εφτά χώρες συνεργάζεται με ερευνητές και ακαδημαϊκούς στον χώρο της εκπαίδευσης για την ανάπτυξη και πιλοτική εφαρμογή ενός Εκπαιδευτικού Προγράμματος Πολιτισμικού Γραμματισμού (Cultural Literacy Learning Programme, CLLP). Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε αριθμό σχολείων προδημοτικής, δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020. Στο Πρόγραμμα αυτό παιδιά όλων των ηλικιών θα καλλιεργήσουν δεξιότητες «διαλόγου και επιχειρηματολογίας», ώστε να μπορούν να επικοινωνούν καλύτερα μεταξύ τους, κατανοώντας ο ένας τις αντιλήψεις του άλλου και εξερευνώντας τις διαφορετικές πολιτισμικές κληρονομιές και αξίες των ανθρώπων που ζουν στην Ευρώπη. Δύο από τις καινοτομίες του προγράμματος είναι η αξιοποίηση εικονοβιβλίων χωρίς λόγια (wordless picturebooks) και ταινιών μικρού μήκους, επίσης χωρίς λόγια. Αυτά χρησιμοποιούνται ως ερεθίσματα για να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη διαλόγου στο πλαίσιο της τάξης. Επιπρόσθετα, θα χρησιμοποιηθεί μία ειδικά σχεδιασμένη διαδικτυακή πλατφόρμα, που θα χρησιμοποιείται από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα μοιράζονται τις ιδέες τους με μαθητές εντός και εκτός Κύπρου, αλλά επίσης θα μοιράζονται και τα πολιτισμικά τους έργα που θα φτιάξουν στο πλαίσιο των μαθημάτων.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο, μαθητοκεντρικό και άκρως δημιουργικό ερευνητικό πρόγραμμα. Στην ιστοσελίδα του προγράμματος (www.dialls2020.eu) μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες για τις στάσεις και δεξιότητες που περιλαμβάνονται στην έννοια του πολιτισμικού γραμματισμού, τον τρόπο επιλογής του υλικού, περιλήψεις όλων των εικονογραφημένων βιβλίων χωρίς λέξεις και ταινιών μικρού μήκους χωρίς λέξεις που έχουν επιλεχθεί, καθώς και άλλες πληροφορίες που αφορούν το πρόγραμμα. Η ιστοσελίδα θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέο υλικό.

Για όσους εκπαιδευτικούς ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα, θα προσφερθούν προαιρετικά σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου. Τα προαιρετικά σεμινάρια αφορούν όλες τις βαθμίδες και θα πραγματοποιηθούν ως εξής:

 

Λευκωσία

Αμμόχωστος

Λάρνακα

Ημερομηνία

21/10/2019

21/10/2019

29/10/2019

Ημερομηνία

4/11/2019

4/11/2019

12/11/2019

Ημερομηνία

2/12/2019

2/12/2019

10/12/2019

Ημερομηνία

20/1/2020

20/1/2020

17/1/2020

Ημερομηνία

17/2/2020

17/2/2020

11/2/2020

 Η ώρα διεξαγωγής θα είναι 16:00-18:30.

Για τα σεμινάρια οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εγγραφούν από την πλατφόρμα εγγραφών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ( https://www.pi-eggrafes.ac.cy/login ) 

Για πληροφορίες και διευκρινήσεις οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται μπορούν να αποτείνονται στην Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Μαρία Ευαγόρου (evagorou.m@unic.ac.cy)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1232