Διεθνής διάκριση για το πρόγραμμα ΜΕΝΤΩΡ του Πανεπιστημίου Λευκωσίας


Το Πρόγραμμα Καθοδήγησης διακρίθηκε ως Πρωτοβουλία Κοινωνικής Δράσης της Χρονιάς, μεταξύ 300 συμμετοχών από 20 χώρες, στο πλαίσιο των Εναρκτήριων Βραβείων Triple E 

Το βραβείο “Community Engagement Initiative of the Year” (Πρωτοβουλία Κοινωνικής Δράσης της Χρονιάς) απονεμήθηκε στο πρόγραμμα καθοδήγησης νέων ΜΕΝΤΩΡ του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στο πλαίσιο των εναρκτήριων βραβείων Asia-Pacific Triple E Entrepreneurship & Engagement Excellence) Awards, που διοργάνωσε το Accreditation Council for Entrepreneurial and Engaged Universities (ACEEU).

Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε στο Kochin της Ινδίας την Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, φορέων αλλαγής, πρωτοπόρων και ηγετών στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο να αναδείξει τα επιτεύγματα πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο στους τομείς της επιχειρηματικότητας, της κοινωνικής δραστηριοποίησης και της βιωσιμότητας. Στην τελετή απονομής των βραβείων παρουσιάστηκαν μερικές από τις πιο καινοτόμες και εμπνευσμένες πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν αφήσει ένα ανεξίτηλο σημάδι στις ζωές των φοιτητών, των συναδέλφων, των παιδιών και των πολιτών γενικότερα, κατά το προηγούμενο έτος.

Τα Βραβεία Triple E αποσκοπούν στην αναγνώριση εξαιρετικών επιτευγμάτων από τα πανεπιστήμια, κατά την προσπάθειά τους να ανταποκριθούν σε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα και αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο τους στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων του 21ου αιώνα, σε σχέση με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals).

Στο πλαίσιο αυτό, το Πρόγραμμα ΜΕΝΤΩΡ, μια οργανωμένη πρωτοβουλία κοινωνικής δράσης, η οποία εξυπηρετεί τόσο τον άξονα κοινωνικής προσφοράς του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, όσο και τις ευρύτερες κοινωνικές ανάγκες, αναγνωρίστηκε ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο με το οποίο επιτυγχάνονται βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα κοινωνικά οφέλη, που συνδέονται με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Το Πρόγραμμα ΜΕΝΤΩΡ διέπρεψε ανάμεσα σε 300 άλλες υποψηφιότητες και 60 φιναλίστ από 20 χώρες ανά τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι συμμετοχές αξιολογήθηκαν και επελέγησαν βάσει αυστηρών κριτηρίων, από μια εξωτερική ομάδα κριτών, εμπειρογνωμόνων επιχειρηματικότητας και καινοτομίας από την περιοχή Ασίας -Ειρηνικού.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, ο Δρ Αλέξανδρος Αντωνάρας, Αντιπρόεδρος Φοιτητικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, υπογράμμισε τη σημαντική και ποικίλη συμβολή του Πανεπιστημίου στην κοινωνία όλ' αυτά τα χρόνια: «Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας που το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αναγνωρίζεται ως φορέας αλλαγής στον τομέα αυτό, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην εγκαθίδρυση μιας νέας εποχής για τη διασύνδεση των πανεπιστημίων και της ευρύτερης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την κοινωνία».

Από την πλευρά της, η Διευθύντρια του Προγράμματος, κ. Κατερίνα Γεωργάκη, τόνισε ότι το Πρόγραμμα ΜΕΝΤΩΡ έχει αποδειχθεί ως ένα ισχυρό εργαλείο κοινωνικής αλλαγής, το οποίο δίνει έμφαση στον ρόλο των νέων ως υπεύθυνων πολιτών και ηγετών στην κοινωνία του αύριο. «Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για την αναγνώριση που λαμβάνει το Πρόγραμμα Καθοδήγησης ΜΕΝΤΩΡ τους τελευταίους μήνες, με το 2020 να φέρνει αυτό το βαρυσήμαντο επίτευγμα. Η βραβευσή μας στην κατηγορία “Community Engagement Initiative of the Year” (Πρωτοβουλία Κοινωνικής Δράσης της Χρονιάς) στα εναρκτήρια βραβεία Triple E στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αποτελεί ταυτόχρονα τεράστια τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη για την περαιτέρω ενίσχυση της αποστολής του Προγράμματος, η οποία δεν είναι άλλη από το να αναδεικνύει τις δυνατότητες των νέων στο να επιφέρουν κοινωνική αλλαγή μέσω της μεντορικής και κοινωνικής τους δράσης».

Σχετικά με το πρόγραμμα

Το Πρόγραμμα Καθοδήγησης Νέων ΜΕΝΤΩΡ εντοπίζει παιδιά από ευπαθείς ομάδες και τα συνδέει με φοιτητές ή αποφοίτους του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Στους συμμετέχοντες φοιτητές και απόφοιτους προσφέρεται εκπαίδευση, συνεχής υποστήριξη και επίβλεψη. Πρόκειται για ένα προσεκτικά δομημένο πλαίσιο που προωθεί και διευκολύνει τον ρόλο των συμμετεχόντων φοιτητών και αποφοίτων ως φίλων, προτύπων και μεντόρων των παιδιών αυτών. Για την δημιουργία, διατήρηση και προώθηση των σημαντικών αυτών μεντορικών σχέσεων, το ΜΕΝΤΩΡ αξιοποιεί αδιαμφισβήτητες πρακτικές βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα.

Στην φωτογραφία: (από αριστερά) η κ. Κατερίνα Γεωργάκη, Διευθύντρια του Προγράμματος ΜΕΝΤΩΡ, και ο Δρ. Αλέξανδρος Αντωναράς, Αντιπρόεδρος Φοιτητικών Υπηρεσιών, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter















386