Επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας


Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (UNIC) επισκέφθηκε ο νέος Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ), κ. Πρόδρομος Προδρόμου, συνοδευόμενος από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, κ. Μάριο Παναγίδη, τη Διευθύντρια Ανώτερης Εκπαίδευσης, Δρ Τέρψα Κωνσταντινίδου και άλλους λειτουργούς του Υπουργείου.

Τον κ. Προδρόμου υποδέχθηκε η διοίκηση του Πανεπιστημίου, εκπροσωπούμενη από τον Πρύτανη, Καθηγητή Φίλιππο Πουγιούτα, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, Καθηγητή Νίκο Καρτακούλλη και τον Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή, κ. Αντώνη Πολεμίτη. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, υπογράμμισε τη σημασία της περαιτέρω ενδυνάμωσης της ήδη γόνιμης συνεργασίας με το ΥΠΠΑΝ. Δήλωσε πως ήδη από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του, ο Υπουργός, αντιλαμβανόμενος τη σπουδαιότητα του ρόλου της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Κύπρο, έχει αγκαλιάσει με θέρμη τα πανεπιστήμια.  Ο Πρύτανης παρουσίασε το Πανεπιστήμιο και τη στρατηγική του για διεθνοποίηση και αναφέρθηκε στη μεγάλη επιτυχία του στον τομέα της προσφοράς διασυνοριακής εκπαίδευσης.  Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην πρωτοπόρο θέση που το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατέχει σε σχέση με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τα διαπανεπιστημιακά διασυνοριακά προγράμματα σπουδών τα οποία προσφέρει σε συνεργασία με κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου. Σημείωσε επίσης τις διεθνείς διακρίσεις και υψηλές θέσεις του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στα διεθνή συστήματα πανεπιστημιακών κατατάξεων.  Ζήτησε δε από τον Υπουργό την περαιτέρω οικονομική στήριξη και χορηγία προς τους φοιτητές των ιδιωτικών πανεπιστημίων, στο πλαίσιο της παροχής ίσων ευκαιριών πρόσβασης στην ανώτερη εκπαίδευση.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση σχετικά με θέματα επικαιρότητας και άλλα ζητήματα που αφορούν τον τομέα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης της χώρας. Στο πλαίσιο της συζήτησης που ακολούθησε, ο Πρύτανης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου και ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής αναφέρθηκαν στη συμβολή των πανεπιστημίων στο ΑΕΠ της Κύπρου ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν επίσης στην προσέλκυση ποιοτικών ξένων φοιτητών ως μέσο περαιτέρω ανάπτυξης του τομέα, τονίζοντας πως η υλοποίηση του στόχου αυτού απαιτεί συντονισμένη δράση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, του ΥΠΠΑΝ, των πανεπιστημίων και του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Προδρόμου συγχάρηκε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για την εντυπωσιακή του ανάπτυξη και τα επιτεύγματά του και τόνισε τη σημασία που αποδίδει η Πολιτεία στα πανεπιστήμια, δηλώνοντας ότι θα παραμείνει σε συνεχή επικοινωνία και διάλογο με αυτά. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, είπε, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με όλα τα πανεπιστήμια για συζήτηση επί μέρους θεμάτων, με στόχο να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης. Κλείνοντας, ο Υπουργός ανέφερε πως, παρά τα θετικά βήματα που έγιναν για την ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, επιβάλλεται η αναθεώρηση της κρατικής πρακτικής και η δημιουργία νέων ενδεχομένως δομών, που να προωθούν τον τομέα διεθνώς.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1136