Ευρωπαϊκό Συνέδριο Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής στο Πανεπ. Λευκωσίας


Δραματικές προβλέπονται οι αλλαγές στον εργασιακό τομέα

Οι αλλαγές που προβλέπονται στο κοντινό μέλλον στον εργασιακό τομέα θα είναι δραματικές και οφείλουμε να προετοιμαστούμε κατάλληλα για να τις αντιμετωπίσουμε, τονίστηκε με έμφαση στη διάρκεια του επίκαιρου 6ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής 2020, με τίτλο «Η Δια Βίου Συμβουλευτική Καριέρας ως ‘Υπερδύναμη’ στην Ανάπτυξη του Ατόμου, που διεξήχθη στις 24 Ιανουαρίου 2020 στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Το Συνέδριο, που έχει γίνει θεσμός, όπως τονίστηκε στη διάρκεια των εργασιών του, διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (YΠΠΑΝ), τον Εθνικό Φορέα Δια Βίου Καθοδήγησης και το Εθνικό Κέντρο Πληροφόρησης για θέματα Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΚΠΕΕΚ) – Euroguidance Cyprus.

«Η συνεχώς μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας, η οποία απαιτεί από τους εργαζόμενους διαρκώς να εξελίσσονται και να αναπτύσσονται εργασιακά, καθιστά τη συμβουλευτική παρέμβαση και στήριξη των νέων αναγκαία και επιτακτική», επισήμανε στον χαιρετισμό του ο Δρ Κυπριανός Δ. Λούης, Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του ΥΠΠΑΝ. Ο Δρ Λούης πρόσθεσε πως τέτοιου είδους συνδιοργανώσεις αποτελούν την έμπρακτη απόδειξη ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι επαγγελματίες που εργάζονται με τη νεολαία, δίνουν έμφαση στο μέλλον.

«Οι κοινονικο- οικονομικές εναλλαγές τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα σήμερα, γίνονται τόσο γρήγορα, καθώς διαδραματίζονται συνεχώς αλλαγές στην αγορά εργασίας και προφανώς επηρεάζεται η ζήτηση και η επιλογή συγκεκριμένων εκπαιδευτικών κατευθύνσεων». Αυτό ήταν το σχόλιο του κ. Αντώνη Κάφουρου, Ανώτερου Λειτουργού Εργασίας, στο σύντομο χαιρετισμό του εκ μέρους του κ. Αλέξανδρου Αλεξάνδρου, Διευθυντή του τμήματος Εργασίας στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Πρόσθεσε πως το αίσθημα ανασφάλειας για την επαγγελματική αποκατάσταση ανάμεσα στους νέους κυριαρχεί, ενώ ταυτόχρονα είναι ένας παράγοντας που συμβάλει καθοριστικά στις αποφάσεις που παίρνουν για το μέλλον τους.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, καθηγητής Νίκος Καρτακούλλης, αναφέρθηκε στο χάσμα που παρατηρείται ανάμεσα στην θεωρία και την πράξη, τονίζοντας πως πολλοί απόφοιτοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις της αγοράς εργασίας. «Στο άμεσο μέλλον οι καριέρες θα αλλάζουν κάθε 6-7 χρόνια» υπέδειξε, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της μερικής απασχόλησης και στην στρατηγική του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ώστε οι απόφοιτοι να μπορούν να ανταποκριθούν στο νέο εργασιακό καθεστώς.

«Η αγορά εργασίας μετεξελίσσεται, κυρίως λόγω της τεχνολογίας. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά ηλικίας 12 ετών θα εργάζονται σε επαγγέλματα που σήμερα δεν υπάρχουν και ως εκ τούτου δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι. Οι επιχειρήσεις αναζητούν δεξιότητες που οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας δεν έχουν. Τα χάσμα δεξιοτήτων είναι υπαρκτό και δύσκολα καλύπτεται», ήταν το σχόλιο του Δρ Αλέξανδρου Αντωναρά, Αντιπροέδρου στο Τμήμα Φοιτητικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, που μίλησε με θέμα «Η μελλοντική σταδιοδρομία στην Κύπρο». Τόνισε ακόμα πως η τεχνολογία θα επηρεάσει πολλά από τα επαγγέλματα, καθώς κάποιες θέσεις εργασία θα καταργηθούν λόγω της τεχνολογίας ενώ κάποιες άλλες νέες θέσεις θα δημιουργηθούν. Το σημαντικό ερώτημα είναι «πώς προετοιμάζεις τους νέους για εργασίες και καριέρες που ακόμα δεν υπάρχουν; Απαιτείται να μάθουμε να προσαρμοζόμαστε. Να μάθουμε, πώς να μαθαίνουμε», κατέληξε.

Κεντρικές εισηγήτριες στο Συνέδριο ήταν η κ. Jennifer MacKenzie, Διευθύντρια του National Center for Guidance in Education (NCGE) στην Ιρλανδία με θέμα «The Irish example –The Significance of Career Guidance in Ireland in the Context of Lifelong Learning» και η κ. Ελένη Παπαστεφάνου, Επιθεωρήτρια Μέσης Εκπαίδευσης Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής, με θέμα; «Η Δια Βίου Συμβουλευτική Καριέρας ως ‘Υπερδύναμη’ στην Ανάπτυξη του Ατόμου».

Στη διάρκεια του Συνεδρίου ο κ. Τάσος Δημητρίου, Διευθυντής του Τμήματος Εισδοχής Φοιτητών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, παρέδωσε αναμνηστικό δώρο εκ μέρους του Πανεπιστημίου, στην κ. Λένα Νικολάου, που αφυπηρέτησε από τη θέση της Προϊσταμένης της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής, της Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης του ΥΠΠΑΝ.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










808