Δελτίο Οικονομικής Ανασκόπησης του Κέντρου Οικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας


Στο πλαίσιο της προσπάθειας για υπεύθυνη και αντικειμενική ενημέρωση των συνεργατών μας, των εταίρων μας αλλά και του ευρύτερου κοινού, για την επίδραση της πανδημίας COVID-19 στην οικονομία, εκδίδουμε το παρόν Δελτίο Οικονομικής Ανασκόπησης. Τονίζουμε ότι οι αναφορές και οι προβλέψεις, όπως αυτές αναφέρονται και επεξηγούνται, αφορούν τα δεδομένα πριν ή κατά την έκδοση του Δελτίου. Λόγω των συνεχών μεταβολών της κατάστασης, τα δεδομένα ή οι παραδοχές που χρησιμοποιούνται πιθανόν να μεταβληθούν ουσιαστικά, με αποτέλεσμα, πιθανές προβλέψεις ή συμπεράσματα να χρίζουν αναθεώρησης.   

Οικονομική Δραστηριότητα – Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν

Η οικονομική δραστηριότητα, ως επακόλουθο των διαταγμάτων αλλά και των δεδομένων της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί, έχει συρρικνωθεί σημαντικά κατά τον μήνα Μάρτιο 2020. Θεωρούμε ότι οι οικονομικές δραστηριότητες κατά τους δύο πρώτους μήνες (Ιανουάριο-Φεβρουάριο) της πρώτης τριμηνίας του 2020 δεν έχουν επηρεαστεί και υπολογίζουμε ότι κυμαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα όπως και κατά τους αντίστοιχους μήνες του 2019.   

Στην ανάλυσή μας τονίζουμε ότι κατά την τελευταία πενταετία έχουμε σημειώσει σημαντικές διαρθρωτικές μεταβολές στη συνεισφορά των διαφόρων τομέων της οικονομίας στο συνολικό ΑΕΠ. Θεωρούμε ότι το 2013 υπήρξε έτος κατά το οποίο η οικονομία έχει υποστεί το σοκ της διπλής κρίσης (τραπεζικής και δημοσιονομικής), το οποίο οδήγησε στη συνέχεια σε μια εξελικτική διαρθρωτική αλλαγή στην οικονομία, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται αντίστοιχες διαρθρωτικές τάσεις διαφοροποίησης στην αναλογική συνεισφορά στο συνολικό ΑΕΠ του κάθε τομέα της οικονομίας ξεχωριστά. Ως εκ τούτου, έχουμε στηρίξει τους υπολογισμούς μας στη βάση συγκρίσεων με τις αντίστοιχες αποδόσεις ανά τομέα του 2019, χρησιμοποιώντας αντίστοιχες παραδοχές και προβλέψεις. Οι εκτιμήσεις μας βασίζονται στη σύγκριση ανά τομέα συνεισφοράς στο ΑΕΠ, στη βάση τριμηνιαίας σύγκρισης, έτσι που οι εποχικές διακυμάνσεις, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας όπου αυτές παρουσιάζονται έντονες, να συμπεριληφθούν αντίστοιχα στις εκτιμήσεις μας.  

Με βάση τους προκαταρκτικούς μας υπολογισμούς, αναμένεται για το πρώτο τρίμηνο του 2020 (Ιανουάριος-Μάρτιος) συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά περίπου -3,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Η εκτίμηση αυτή πιθανόν να μεταβληθεί όταν ανακοινωθούν συγκεκριμένα στοιχεία αναφορικά με την εγχώρια κατανάλωση για τον μήνα Μάρτιο. Η επίδραση της εκτιμώμενης συρρίκνωσης του πρώτου τριμήνου στο συνολικό ΑΕΠ του 2020 σε σύγκριση με το αντίστοιχο ΑΕΠ του 2019, υπολογίζεται σε -0,8%.

Οι προβλέψεις για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 (Απρίλιος- Ιούνιος 2020) μπορούν μόνο να βασιστούν σε σενάρια και πιθανές παραδοχές, τα οποία όμως είναι δυνατόν να μεταβληθούν σημαντικά με αποτέλεσμα να έχουμε ουσιώδεις διαφοροποιήσεις στις προβλέψεις. Παρ’ όλα αυτά, επιχειρούμε πρόβλεψη αναφορικά με την πιθανή συρρίκνωση του ΑΕΠ σε σύγκριση με την αντίστοιχη τριμηνία του 2019 σε δύο βασικά σενάρια. Και στα δύο σενάρια θεωρούμε ότι ο τομέας του τουρισμού δεν θα επανέλθει καθόλου κατά τη διάρκεια της τριμηνίας, επομένως, υπολογίζεται με μηδενική συνεισφορά στο ΑΕΠ.

Σενάριο Α: Επαναλειτουργία της οικονομίας από 1 Μαίου 2020: Στο σενάριο αυτό, η συρρίκνωση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 υπολογίζεται σε -23,1%, με συνολική αρνητική επίδραση ύψους -5,8% στο συνολικό ΑΕΠ του 2020 σε σύγκριση με το συνολικό ΑΕΠ του 2019.

Σενάριο Β: Επαναλειτουργία της οικονομίας από 1 Ιουνίου 2020: Στο σενάριο αυτό, η συρρίκνωση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 υπολογίζεται σε 30,8%, με συνολική αρνητική επίδραση ύψους -7,7% στο συνολικό ΑΕΠ του 2020 σε σύγκριση με το συνολικό ΑΕΠ του 2019.

Και στα δύο πιο πάνω σενάρια η επαναλειτουργία της οικονομίας θεωρείται ότι θα είναι σταδιακή και βασίζεται σε παραδοχές και προβλέψεις στις οποίες έχουμε προβεί και οι οποίες πιθανόν να αποκλίνουν από την πραγματικότητα, τόσο στη σειρά ενεργοποίησης των διαφόρων τομέων της οικονομίας, όσο και του χρονικού ορίζοντα. Επιπρόσθετα, έχει ληφθεί υπόψη η μείωση στην αυξημένη εγχώρια ζήτηση που παραδοσιακά και διαχρονικά παρατηρείται κατά την περίοδο του Πάσχα.

Σημειώνουμε ότι σημαντικό στοιχείο στη διαμόρφωση του ύψους του ΑΕΠ θα αποτελέσει η ένταση του ρυθμού εργασίας και παραγωγής (παραγωγικότητα) όσων έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται από το σπίτι. Λόγω του ότι η μετάβαση από τον τρόπο εργασίας με φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας στην εργασία από το σπίτι έγινε απότομα, χωρίς προηγουμένως να υπάρξει ικανοποιητικός προγραμματισμός και περίοδος προσαρμογής, είναι πιθανόν η απόδοση να είναι μειωμένη, στοιχείο το οποίο δεν έχει ληφθεί υπόψη στις εκτιμήσεις μας.    

Ανεργία

Δεν μπορούμε να προβούμε σε οποιεσδήποτε, έστω και κατά προσέγγιση προβλέψεις αναφορικά με το ύψος της ανεργίας, γιατί αυτό είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί υπό τις παρούσες συνθήκες και τη διαθέσιμη πληροφόρηση σε αυτή η χρονική στιγμή. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά την κρίση του 2013, με τον τουριστικό τομέα να ευρίσκεται σε υψηλή απασχόληση, η ανεργία έφτασε στο επίπεδο του 17%.

Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν η διάρκεια της παρούσας κρίσης και ο χρόνος κατά τον οποίο θα παραμείνει μειωμένη ή «κλειστή» η οικονομική δραστηριότητα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να τονιστεί ότι σοβαρός παράγοντας στη διαμόρφωση του ύψους της ανεργίας θα είναι η επιτυχία ή αποτυχία των προγραμμάτων διατήρησης της απασχόλησης από τις επιχειρήσεις, τα οποία ανακοίνωσε και θα χρηματοδοτήσει μερικώς το κράτος. Η διατήρηση της απασχόλησης και η όσο το δυνατόν χαμηλότερη ανεργία θα βοηθήσουν στη διατήρηση της εγχώριας ζήτησης, στην οποία θα στηριχθεί τουλάχιστον στα αρχικά στάδια η επαναδραστηριοποίηση. 

Στην παρούσα φάση δεν θα επεκταθούμε σε εκτενή ανάλυση των προβλέψεών μας σε κάθε τομέα ξεχωριστά, όμως θα επανέλθουμε όταν κρίνουμε τούτο σκόπιμο, καθώς επίσης και όταν έχουμε νέα δεδομένα, στατιστικά στοιχεία και επίσημες ανακοινώσεις πολιτικής, που πιθανόν να αναθεωρούν τις αρχικές μας προβλέψεις.      

Δήλωση

Η έκθεση αυτή ετοιμάστηκε από το Κέντρο Οικονομικών Μελετών του Ιδρύματος Έρευνας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ή συνεργατών του. Η παρούσα έκδοση είναι για τη δική σας προσωπική ενημέρωση και δεν έχει ως πρόθεση την παροχή συμβουλής ή πρότασης για αγορά ή πώληση οποιωνδήποτε αξιών ή άλλων αγαθών ή υπηρεσιών. Οι πληροφορίες που περιέχονται και παρέχονται είναι γενικής μορφής και δεν αποσκοπούν σε νομική, φορολογική ή επενδυτική συμβουλή ή για τη χρησιμοποίησή τους ως βάση για οποιαδήποτε επενδυτική ή κερδοσκοπική δραστηριότητα. Η ανάλυση που περιέχεται βασίζεται σε συγκεκριμένες υποθέσεις. Διαφορετικές υποθέσεις πιθανόν να οδηγούν σε σημαντικά διαφορετικά συμπεράσματα. Όλες οι πληροφορίες που αναφέρονται και οι απόψεις που εκφράζονται έχουν παρθεί από πηγές οι οποίες θεωρούνται έγκυρες με καλή πίστη, χωρίς όμως να έχει ληφθεί οποιαδήποτε εγγύηση που να διασφαλίζει την ακρίβεια ή την ορθότητα ή την ολοκλήρωσή τους. Όλες οι πληροφορίες που αναφέρονται καθώς επίσης και οι αξίες (συμπεριλαμβανομένων των τιμών), αναφέρονται στην ημερομηνία ετοιμασίας της παρούσας έκθεσης και υπόκεινται σε μεταβολές χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση. Οι απόψεις που εκφράζονται πιθανόν να διαφέρουν ή να είναι αντίθετες με τις απόψεις άλλων ειδικών επιστημόνων ως αποτέλεσμα χρήσης διαφορετικής βάσης δεδομένων ή υποθέσεων ή κριτηρίων. Οι πληροφορίες που περιέχονται στην παρούσα έκθεση ή στις πηγές που αναφέρονται παρουσιάζονται «ΩΣ ΕΧΟΥΝ» χωρίς να παρέχεται οποιαδήποτε εγγύηση για την ορθότητά τους ή πιθανά συμπεράσματα που πιθανόν να συνάγονται από αυτές, συμπεριλαμβανομένων  των αναφερόμενων πηγών ή σχετικών διασυνδέσεών τους. Η έκδοση αυτή δεν μπορεί να αναπαραχθεί ή να χρησιμοποιηθεί στην ολότητά της ή μερικώς, χωρίς την προηγούμενη έγκριση του Κέντρου Οικονομικών Μελετών του Ιδρύματος Έρευνας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ή να χρησιμοποιηθεί ως πηγή αναφοράς χωρίς να γίνεται αναφορά σε αυτή. Δεν αναλαμβάνεται οποιαδήποτε δέσμευση ή υποχρέωση για την πληροφόρηση οποιουδήποτε προσώπου για οποιεσδήποτε αλλαγές οποιωνδήποτε παραγόντων που πιθανόν να επηρεάζουν τις πληροφορίες που συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα.                                           




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










405