Ενδυναμώνοντας τη φωνή της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην πολιτική


Ομιλία του Καθηγητή Κωνσταντίνου Ν. Φελλά, Ανώτερου Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σε εκδήλωση που οργανώθηκε με σκοπό την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας με τίτλο «ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και πολιτική», η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Voicei 

Η διαφορετικότητα πάντα αντιμετωπιζόταν και αντιμετωπίζεται από το κοινωνικό σύνολο με καχυποψία, ανασφάλεια, φόβο και ρατσισμό, επισημάνθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Πολύχρωμη Στέγη της οργάνωσης Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου στη Λευκωσία.

«Ακόμα και σήμερα, στις πλέον σύγχρονες κοινωνίες, που διατείνονται πως είναι προοδευτικές έχοντας χώρο και κατανόηση για όλους, δεν είναι αυτονόητο το δικαίωμα του ανθρώπου στη  διαφορετικότητα όπως και το αλληλένδετο δικαίωμα του να μπορεί ελεύθερα να δηλώσει αυτό που  είναι  χωρίς να φοβάται τον αποκλεισμό. Ακόμα και σήμερα η διαφορετικότητα σοκάρει και προκαλεί», επισήμανε ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς, Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας του έργου Voiceit.

Σύμφωνα με τον ομιλητή, Ευρωπαϊκές Οδηγίες έχουν αναγκάσει την Κύπρο να εκσυγχρονίσει το νομοθετικό της πλαίσιο, ώστε να εναρμονιστεί με το Ευρωπαϊκό Ενωσιακό Δίκαιο. Παρόλα αυτά, η αλλαγή της νομοθεσίας με κατεύθυνση την προάσπιση των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, που μέχρι σήμερα παραμένει ανολοκλήρωτη.

Ο Καθηγητής Φελλάς, τόνισε πως στο Ευρωβαρόμετρο του 2019 καταγράφεται με ποσοστό 44% η άποψη του γενικού πληθυσμού της Κύπρου, σύμφωνα με την οποία δε θα αισθανόταν άνετα σε πιθανή εκλογή ενός ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου στο ανώτατο πολιτικό αξίωμα του τόπου. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ενισχύουν τη μη συμμετοχή των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην πολιτική σκηνή της Κύπρου.

Ο Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας υπέδειξε πως τα ευρήματα της σχετικής έρευνας δείχνουν πως οι κυρίαρχες αντιλήψεις της συντηρητικής ακόμα κυπριακής κοινωνίας που σχετίζονται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα και έκφραση φύλου, μπορούν να εξηγήσουν την άγνοια του ευρύτερου κοινού γύρω από τα θέματα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. «Οι κυρίαρχες αντιλήψεις έτσι όπως ριζώθηκαν στην κυπριακή κοινωνία, αποτελούν ίσως τη μεγαλύτερη τροχοπέδη στην αξίωση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, ένα από τα οποία είναι η ενεργή συμμετοχή τους στην πολιτική σφαίρα», επισήμανε ο Καθηγητής Φελλάς.

Κλείνοντας, ο Καθηγητής Φελλάς, τόνισε πως η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στην Κύπρο έχει να προσφέρει πολλά, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την άποψη σύμφωνα με την οποία είναι πολύ χρήσιμο να εμπλουτιστούν ο  δημόσιος λόγος και το πολιτικό σκηνικό με διαφορετικές απόψεις από ανθρώπους ικανούς που μπορούν να προσφέρουν στην κοινωνία. Κατέληξε υπογραμμίζοντας πως η δύναμη της αγάπης δε γνωρίζει ηλικία ή φύλο, ενώ ο διαφορετικός σεξουαλικός προσανατολισμός δεν είναι απλά μια γοητευτική παραδοξότητα, αλλά μια πραγματικότητα που δε μπορούν να την αγνοούν οι κοινωνίες.

Στην Ημερίδα παραβρέθηκαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων της  Κύπρου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










927