Διαδικτυακή παρουσίαση με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Μαχάτμα Γκάντι


Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και η Ύπατη Αρμοστεία της Ινδίας συνδιοργάνωσαν Διαδικτυακή Παρουσίαση και Ψηφιακή Έκθεση Φωτογραφίας, τιμώντας τον σεβάσμιο Ινδό στοχαστή και ηγέτη που η φιλοσοφία του εξακολουθεί να επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο

Ο ρόλος του Μαχάτμα Γκάντι σε εποχή μεγάλης πανδημίας, οι σκέψεις του για την  αντιμετώπιση της, η φιλοσοφία του για τη μη βία, η αγάπη και η συγχώρεση, η μεγάλη θρησκευτική του πίστη, καθώς και πολλά άλλα διαχρονικά ζητήματα που απασχολούν τον άνθρωπο, συζητήθηκαν και αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια μοναδικής Διαδικτυακής Παρουσίασης (Webinar), που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία της Ινδίας στην Κύπρο. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το Webinar μαγνητοσκοπημένο μέσα από το κανάλι στο YouTube του Πανεπιστημίου Λευκωσίας εδώ.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μη Βίας, καθώς και για τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση του ανθρώπου που θεωρείται ιδρυτής της Ινδίας, ενώ έχει εμπνεύσει πολλούς ηγέτες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μέσα από την παρουσίαση υπογραμμίστηκε η σημασία και η διαχρονικότητα της διδασκαλίας του Γκάντι, ιδιαίτερα μέσα από την οπτική των αλλαγών που επέφερε η πανδημία του COVID-19, αφού οι πρακτικές δράσεις του Γκάντι αναδεικνύουν κάτι πολύ σημαντικό και για την τωρινή περίοδο. Η διδασκαλία του αποκαλύπτει τρόπους ώστε να παραμένει κάποιος θετικός και να ενδυναμώνει τους άλλους ως προς την πραγματοποίηση θετικών αλλαγών στη ζωή για την εξυπηρέτηση της ανθρωπότητας, για την οποία ομολογουμένως ο Μαχάτμα Γκάντι στέκει ως πρότυπο για όλες τις εποχές.

Η βασική ομιλήτρια ήταν η Δρ. Shobbana Radhakrishna, διακεκριμένη μελετητής και  ακόλουθος της ζωής και του έργου του Γκάντι, η οποία αναφέρθηκε εκτενέστατα στο έργο και τη φιλοσοφία του, όπως για παράδειγμα για τη «μη βία στην περίπτωση συγκρούσεων», ή το ότι η γη παρέχει τα πάντα στον άνθρωπο για να ικανοποιήσει τα όσα χρειάζεται εκτός όμως από την απληστία του.

«Το μεγαλύτερο προσόν του Γκάντι ήταν η βαθιά πίστη του προς τον Θεό», επεσήμανε η  ομιλήτρια, τονίζοντας πως αυτός πίστευε ότι η αλήθεια είναι ο Θεός. «Να λέτε την αλήθεια από καρδίας, τότε θα έρθετε πρόσωπο με πρόσωπο με τον Θεό», έλεγε ο Γκάντι, ενώ η Δρ. Radhakrishna τον αποκάλεσε «μεγαλύτερο Απόστολο της ειρήνης και της μη βίας». Σημείωσε επίσης ότι όταν τον ρωτούσαν για το μήνυμά του, απαντούσε πως «η ζωή μου όπως τη διάγω είναι το μήνυμά μου».

Στην παρουσίαση συζητήθηκε και το θέμα των πανδημιών και οι τρόποι που ο Γκάντι θεωρούσε καλύτερους για την αντιμετώπιση τους: «Η Γη είναι η μητέρα μας. Από αυτήν πρέπει να βρούμε την απάντηση για τις πανδημίες», υποστήριζε, αναφερόμενος στην φοβερή πανδημία του 1918. Υποστήριζε επίσης πως ο κόσμος είναι μια μεγάλη οικογένεια που πρέπει να συνεργάζεται, ενώ θεωρούσε πως το άγχος είναι το μεγαλύτερο κακό για την υγεία του ανθρώπου.

Η Δρ. Radhakrishna ολοκλήρωσε την ομιλία της λέγοντας ότι ο Γκάντι θεωρούσε πως «η ειρήνη είναι το μεγαλύτερο όπλο των ηγετών του κόσμου», ενώ πίστευε πως «η κάθε πράξη του ανθρώπου πρέπει να είναι ευοίωνη».

Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς, Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, επεσήμανε τις εξαιρετικές σχέσεις και τη θερμή πολιτιστική συνεργασία ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο και την Ύπατη Αρμοστεία της Ινδίας στην Κύπρο, που έχει οδηγήσει σε ποικιλία πολιτιστικών δραστηριοτήτων, οι οποίες προωθούν ευρύτερα τη γνώση του Ινδικού πολιτισμού. Η συνεργασία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, προβολές Ινδικού Κινηματογράφου, καθώς και δημιουργία Χώρου Βιβλίου Ινδικού Πολιτισμού, στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου.  «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που συμβάλλουμε στη διάδοση των μαθημάτων για τη ζωή του Μαχάτμα Γκάντι, τιμώντας έτσι τον τρόπο με τον οποίο έζησε και δίδαξε ένας αληθινά μεγάλος ηγέτης και μοναδικά προικισμένος άνθρωπος», υπέδειξε ο Καθηγητής Φελλάς.

Ο Ανώτερος Αντιπρύτανης Φελλάς αναφέρθηκε και στη δύσκολη εποχή που «διανύουμε», ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο κίνημα μη βίας και μη συνεργασίας του Γκάντι, που, όπως υπενθύμισε, ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. «Σύμφωνα με τον Γκάντι, ένα έθνος έχει ψυχή όπως και ένας άνθρωπος. Ο Γκάντι ισχυρίστηκε πως αν η ψυχή ενός έθνους είναι υγιής, η πολιτική αυτού του έθνους θα είναι επίσης υγιής», κατέληξε.

Στην παρουσίαση μίλησε επίσης η Αυτού Εξοχότης κα. Madhumita Hazarika Bhagat, Ύπατος Αρμοστής της Ινδίας στην Κύπρο, η οποία εστίασε στα «Μαθήματα Ζωής» του Μαχάτμα Γκάντι, όπως: άλλαξε πρώτα τον εαυτό σου, γίνε ισχυρός μέσω της ειρήνης, η βία δεν είναι απαραίτητη, ακολούθησε την αλήθεια, και πρόσεξε τις σκέψεις σου.

«Ο Γκάντι ποτέ δεν προσπάθησε να κάνει εντύπωση με τον τρόπο της ζωής του, αλλά η ίδια η ζωή του έγινε αιτία έμπνευσης», είπε, προσθέτοντας τις επτά αρχές όπως τις αποκάλεσε: πλούτος  χωρίς εργασία, ικανοποίηση χωρίς συνείδηση, γνώση χωρίς χαρακτήρα, επιχειρήσεις χωρίς ηθική, επιστήμη χωρίς ανθρωπιά, θρησκεία χωρίς θυσία και πολιτική χωρίς αρχές. «Για τον Γκάντι δεν υπήρχε δρόμος για την ειρήνη, υπήρχε μονάχα η ειρήνη», κατέληξε η Ύπατος Αρμοστής. 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










790