ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ*
Μεταξύ 19-28 Μαρτίου 2021 πραγματοποιήθηκε το ROYAL ANTHROPOLOGICAL INSTITUTE FILM FESTIVAL 2021.
Η συμμετοχή μου σε αυτό το φεστιβάλ ήταν μια μεγάλη πρόκληση και τιμή. Τόσο η παρουσίαση της έρευνας μου για το Corona Haikus Project όσο και η συμμετοχή μου στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, αναφορικά με την συνεισφορά της φωτογραφίας στη Πανδημία ήταν μια μοναδική εμπειρία.
Το ROYAL ANTHROPOLOGICAL INSTITUTE FILM FESTIVAL 2021 γίνεται κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Φέτος εξαιτίας της πανδημίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο διαδίκτυο. Η εκδήλωση αυτή συγκεντρώνει τις κορυφαίες προσωπικότητες στον τομέα της οπτικής ανθρωπολογίας για την εξελισσόμενη πρακτική του ντοκιμαντέρ. Κατά τη διάρκεια των δέκα ημερών του φεστιβάλ RAI παρουσιάζονται βραβευμένες ταινίες, συζητήσεις πάνελ, παρουσιάσεις σε συνέδρια, εργαστήρια, ομιλίες καθώς και Q & As με τους δημιουργούς ταινιών.
Tο φεστιβάλ συνδυάζει ηχογραφημένο περιεχόμενο με ζωντανές συζητήσεις και εκδηλώσεις. Όλες οι ταινίες του φεστιβάλ, τα πάνελ συνεδρίων και οι συνομιλίες διατίθενται σε προ-ηχογραφημένη μορφή σε ειδική πλατφόρμα προβολής του φεστιβάλ για όσους έχουν εξασφαλίσει προηγουμένως συνδρομή. Ταυτόχρονα, είναι διαθέσιμο ένα πλούσιο πρόγραμμα με απευθείας Q & As, και πληθώρα συνομιλίων και συζητήσεων σε απευθείας μετάδοση μέσω της πλατφόρμας Zoom.
Ένας μεγάλος αριθμός επιστημόνων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων υποστηρίζει το RAI FILM Φεστιβάλ. Μια διεθνής κριτική επιτροπή απαρτίζεται από ανθρωπολόγους και σκηνοθέτες που αξιολογούν τις 66 ταινίες που συναγωνίζονται για έξι βραβεία και διακρίσεις. Μια εκλεκτή ομάδα ακαδημαϊκών ιδρυμάτων μεταξύ άλλων τα Πανεπιστήμια Oxford, Sussex, Antwerp, Bristol, Edinburgh, Emory, Falmouth, Goldsmiths, New York, USC Dornsife και το Granada Centre for Visual Anthropology συνεργάστηκαν για την υλοποίηση του Φεστιβάλ,
Φέτος λόγω της πανδημίας πολλές συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης όπως και η θεματολογία των συνεδρίων γενικότερα εστιάστηκε στον Covid19.
Μια σειρά από πάνελ και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης πραγματεύονται την πανδημία και τις προεκτάσεις της. Επιγραμματικά αναφέρονται μερικά θέματα όπως ,
Η ζωή μας στην πανδημία: φωτογραφίζοντας την πανδημία, Κρίση - δημιουργικότητα και ηθική,
Η κρίση της επικοινωνίας, Απώλεια στέγης και ανασφάλεια, Ψυχική υγεία, Μάσκες - το πρόσωπο του covid, Εμπειρική τέχνη, Γραφιστική ανθρωπολογία.
Συνέδριο
Είχα την τιμή να συμμετάσχω στο συνέδριο με θέμα: «Η ζωή μας στην πανδημία: φωτογραφίζοντας την πανδημία», και να παρουσιάσω την έρευνα μου με τίτλο «Corona Haikus Project, μια απάντηση στα lockdowns και μια πρόσκληση να κοιτάξουμε τον κόσμο γύρω μας με νέα ματιά, και να ανιχνεύσουμε την ουσία της σύνθετης καθημερινότητας μας».
Η παρουσίασή μου αναλύει τη συμμετοχή μου ως συν-επιμελήτρια, μέλος της κοινότητας corona haikus και καλλιτέχνις για τα έργα «Corona Haikus Journey» και «Corona Haikus Visual Poetry in Times of isolation» (πληροφορίες www.coronahaikus.com)
Το Corona Haikus Project ήταν μια απάντηση στον εγκλεισμό που επιβλήθηκε σε όλο τον κόσμο και στην συνεπακόλουθη αδυναμία των ανθρώπων να συνεχίσουν την ζωή τους όπως την είχαν προγραμματίσει. Ήταν μια απάντηση στο σοκ, στον φόβο του άγνωστου και στην ανάγκη δημιουργίας ενός χώρου για να είμαστε μαζί και να αισθανόμαστε συνδεδεμένοι. Η πρόταση ήταν απλή: τρεις εικόνες και ένα σύντομο Χαϊκού κείμενο σχετικά με την εμπειρία του εγκλεισμού. Το χαικού είναι μια ιαπωνική ποιητική έκφραση η οποία συνδυάζει μια σύντομη μορφή ποίησης.
Η ανάλυση του project είναι αυτοβιογραφική και πραγματιστική. Στηρίζεται στη δική μου εμπειρία και μετοχή αλλά και στην συμμετοχή ολόκληρης της Corona Haikus κοινότητας. Πολύ ενδιαφέροντες πυλώνες που αναλύονται είναι η κάθαρση, η ενσυναίσθηση, η ανθεκτικότητα, η ευελιξία, η πνευματικότητα, τα δυνατά συναισθήματα, η αλληλεπίδραση, η αφήγηση, ο χώρος, ο χρόνος και το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας.
Φωτογραφικά έργα όπως το Corona Haikus είναι μια πρόσκληση να κοιτάξουμε τον κόσμο γύρω μας με νέα μάτια, να εντοπίσουμε την ουσία της καθημερινότητας μας και τις πολλαπλές ερμηνείες των οικείων αντικειμένων, της φύσης, του φωτός, των χρωμάτων. Έργα όπως το Corona Haikus ενθαρρύνουν μια κοινωνία που γνωρίζει περισσότερο τις ανάγκες και επιθυμίες της και μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε με μεγαλύτερη σαφήνεια τη διαφορά μεταξύ της επίπλαστης και της πραγματικής ελευθερίας.
Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης
Ταυτόχρονα ήμουν μέλος στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα την ατομική και συνεργατική χρήση της φωτογραφίας, στην τρέχουσα πανδημία, τον τρόπο που αναδεικνύει τις νέες κοινωνίες και τα υπάρχοντα παγκόσμια συστήματα.
Το πάνελ ήταν μια πρόκληση που αφορά τη χρήση της φωτογραφίας στο πλαίσιο της τρέχουσας κρίσης. Λαμβάνοντας υπόψη τους τρόπους που εκθέτει κρίσιμες πτυχές της κοινωνίας, της διακυβέρνησης, της θρησκείας, της συγγένειας, των νέων κοινωνιών που δημιουργεί και των παγκόσμιων συστημάτων που επισημαίνει.
Η φωτογραφία από την αρχή της ύπαρξης της διατηρεί τις δυνατότητες τόσο της τεκμηρίωσης όσο και του σχολιασμού των κρίσεων και παρέχει τρόπους στους ανθρώπους να προβληματιστούν κριτικά για τις δικές τους εμπειρίες μέσα σε αυτήν. Η τρέχουσα πανδημία COVID-19 έχει δει αυτή τη δυνατότητα να επεκτείνεται και να παρέχει ευκαιρίες για καινοτόμους τρόπους εργασίας πέραν των συνόρων, για παροχή κοινωνικής και πολιτικής κριτικής, εκθέτοντας συγκρουόμενα συστήματα διακυβέρνησης και ανισοτήτων.
Ταυτόχρονα εμπλέκει και δημιουργεί δίκτυα φροντίδας και υποστήριξης και στην παγκόσμια κοινότητα. Πρότζεικ Φωτογραφίας, εξελίσσονται σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς οι άνθρωποι παλεύουν με τη νέα τους ζωή και τις μεταβαλλόμενες πραγματικότητες που έχουν να αντιμετωπίσουν. Ο δημοκρατικός χαρακτήρας τόσο της φωτογραφίας όσο και του διαδικτύου έφερε νέες συνδέσεις. Mέσω της φωτογραφίας καταγράφονται, αναλύονται και τονίζονται οι νέες κοινωνίες και οι παγκόσμιες πραγματικότητες της ζωής σε μια πανδημία.
Η συνεργασία μου με το Ρόγιαλ Ανθρωπολογικό Ινστιτούτο της Μεγάλης Βρετανίας είναι μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία. Η συμμετοχή στο φεστιβάλ πρόσφερε εξαιρετικές γνώσεις και μοναδικές συνεργασίες. Πληροφορίες: https://raifilm.org.uk/
*Ακαδημαϊκός
Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικής Επικοινωνίας
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας