Εγκαινιάστηκε «Γωνιά Ιαπωνικού Βιβλίου» στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας


Διευρύνοντας τη συνεργασία ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και την Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Κύπρο 

Η Γωνιά του Ιαπωνικού Βιβλίου, που εγκαινιάστηκε στη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, από τον Πρύτανη Καθηγητή Φίλιππο Πουγιούτα και την Εξοχότητά της, Πρέσβειρα της Ιαπωνίας στην Κύπρο, κα Seki Izumi, σηματοδοτεί νέους δρόμους για συνεργασία και εμβάθυνση της πολιτιστικής ανταλλαγής μεταξύ των δύο μερών.

Τα εγκαίνια, που πραγματοποιήθηκαν με την ευκαιρία της επετείου το 2022, των 60 χρόνων από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ήταν η ευκαιρία για την δωρεά συλλογής 68 βιβλίων για την Ιαπωνία, εκ μέρους της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Κύπρο. Η δωρεά πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ευρύτερης δράσης 'Read Japan Project' του Nippon Foundation, ενός ιδιωτικού, μη κερδοσκοπικού ιδρύματος που εδρεύει στην Ιαπωνία και πραγματοποιεί, από το 1962 που δημιουργήθηκε, ένα ευρύ φάσμα φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων τόσο εντός όσο και εκτός Ιαπωνίας. Η δράση “Read Japan Project” είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα του Ιδρύματος στο εξωτερικό, και στοχεύει στην προώθηση της Ιαπωνικής κουλτούρας σε όλο τον κόσμο.

Καλωσορίζοντας την Εξοχότητά της, την Πρέσβειρα κα Seki Izumi, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, σημείωσε πως η Γωνιά του Ιαπωνικού Βιβλίου θα προσφέρει μία ακόμη ευκαιρία στην πολυπολιτισμική πανεπιστημιακή κοινότητα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, για να γνωρίσουν καλύτερα την ομορφιά της Ιαπωνίας, τον πολιτισμό, την ιστορία, καθώς και τη σύγχρονη της κοινωνία, την οικονομία και την διπλωματική της πολιτική. Ο Καθηγητής Πουγιούτας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις διμερείς συμφωνίες (συμπεριλαμβανομένων και αυτών του Erasmus) και τις συνεργασίες που διατηρεί το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με ιαπωνικά πανεπιστήμια, οι οποίες διευκόλυναν τις ανταλλαγές φοιτητών, προσωπικού και καθηγητών όλα αυτά τα χρόνια, εμβαθύνοντας συνεχώς τους επίσημους δεσμούς των δύο χωρών. Ο Πρύτανης Πουγιούτας τόνισε επίσης την υφιστάμενη πολιτιστική συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Κύπρο, η οποία αναστάλθηκε για λίγο λόγω της πανδημίας, αλλά πρόκειται να επανέλθει ενισχυμένη μέσα από μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων. Τέτοιες εκδηλώσεις συμπεριλαμβάνουν την ετήσια εβδομάδα Ιαπωνικού Πολιτισμού, προβολές Ιαπωνικού Kινηματογράφου στην πανεπιστημιούπολη, καθώς και άλλες δραστηριότητες που προωθούν τον ιαπωνικό πολιτισμό.

Η Εξοχότητά της, Πρέσβειρα Seki Izumi, σημείωσε πως η δωρεά αυτή είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα των θερμών σχέσεων ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και την Ιαπωνία, τονίζοντας επίσης τη σημασία της ανταλλαγής καθηγητών, προσωπικού και φοιτητών όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και την αφοσιωμένη υποστήριξη του Πανεπιστημίου σε εκδηλώσεις που σχετίζονται με την Ιαπωνία και άλλες σχετικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στην Κύπρο. Η Πρέσβειρα επαίνεσε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για την ενασχόλησή του με τα θέματα της Ιαπωνίας, τόσο σε πολιτιστικό όσο και σε ακαδημαϊκό επίπεδο, σημειώνοντας ότι το Πανεπιστήμιο είναι ιδιαίτερα ενεργό στην ενσωμάτωση θεμάτων της Ιαπωνίας στο πρόγραμμα σπουδών της, ιδιαίτερα στην Αρχιτεκτονική. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι τα βιβλία που δωρίσθηκαν, θα διαβαστούν από πολλούς φοιτητές, ερευνητές, καθηγητές και προσωπικό, ανοίγοντας ορίζοντες για περεταίρω κατανόηση της Ιαπωνίας. Η Πρέσβειρα ολοκλήρωσε την ομιλία της τονίζοντας ότι: «Υπάρχει η θέληση για περαιτέρω ενίσχυση των φιλικών σχέσεων των δύο χωρών. Ελπίζω ειλικρινά ότι η σημερινή εκδήλωση θα δώσει ώθηση για να εμβαθύνουμε τη συνεργασία και τις ανταλλαγές μας, ιδιαίτερα στον τομέα της Εκπαίδευσης».

Η Πρέσβειρα ολοκλήρωσε την επίσημή της επίσκεψη με μία ξενάγηση στην Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου, συνοδευόμενη από τον κο Eiichi Sone, Πρώτο Γραμματέα της Πρεσβείας, τον κο Κυριάκο Αναστασίου, Υπεύθυνο του Τμήματος Πολιτισμού και Δημοσίων Σχέσεων της Πρεσβείας, τον Πρύτανη Πουγιούτα, τον Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, κο Αντώνη Πολεμίτη, τον Ανώτερο Αντιπρύτανη, Καθηγητή Κωνσταντίνο Ν. Φελλά, τον Αντιπρύτανη για Ακαδημαϊκές Υποθέσεις, Καθηγητή Παναγιώτη Αγγελίδη, τον Αντιπρόεδρο Φοιτητικών Υπηρεσιών, Δρ. Αλέξανδρο Αντωναρά, την Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Αγωγής, Καθηγήτρια Έλενα Παπαναστασίου, τον Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών, Καθηγητή Κλήμη Μαστορίδη, την Καθηγήτρια Edna Yamasaki, τη Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης, κα Μίνα Χαραλάμπους και άλλους αξιωματούχους του Πανεπιστημίου. 

Πριν από την τελετή των εγκαινίων, ο Πρύτανης, ο Ανώτερος Αντιπρύτανης, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου και ο Ανώτερος Εκτελεστικός Διευθυντής του Πανεπιστημίου, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με την Πρέσβειρα και την ομάδα της, πιθανούς τομείς συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και των ιαπωνικών πανεπιστημίων, σε σχέση με κοινά ακαδημαϊκά προγράμματα και έρευνα και καινοτομία, ιδιαίτερα στους τομείς των νέων τεχνολογιών και του πολιτισμού. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, o Πρύτανης επέδωσε στην Πρέσβειρα ασημένιο πιάτο με ανάγλυφο λογότυπο του Πανεπιστημίου, ως ένδειξη εκτίμησης για τη συμβολή της στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και της Ιαπωνίας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










408