Tο Παν. Λευκωσίας συμβάλλει στην ενίσχυση των ικανοτήτων διερεύνησης οικονομικών εγκλημάτων


Που σχετίζονται με κρυπτονομισμάτα, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο

*Σχετικό πρόγραμμα θα εκπαιδεύσει ανακριτές στις βασικές έννοιες και τεχνικές που αφορούν το ξέπλυμα παράνομου χρήματος και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας μέσω κρυπτονομισμάτων

Η CEPOL, ο Οργανισμός της Ε.Ε. για την Εκπαίδευση και Κατάρτιση στον τομέα της Επιβολής του Νόμου, επέλεξε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (UNIC) για να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Διερεύνηση οικονομικών εγκλημάτων που σχετίζονται με ψηφιακά νομίσματα».

Στόχος του προγράμματος είναι να ενισχύσει την ικανότητα εξειδικευμένων ανακριτών να συλλέγουν στοιχεία, να ανιχνεύουν, να ανακτούν και να διαχειρίζονται ψηφιακά νομίσματα. Επιπλέον, το πρόγραμμα στοχεύει στην καταπολέμηση των οικονομικών εγκλημάτων με την ενίσχυση της διεπιστημονικής συνεργασίας στο πλαίσιο της οικονομικής διερεύνησης για τα κρυπτονομίσματα, ιδίως με την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των αστυνομικών και δικαστικών αρχών.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας επιλέχθηκε από την CEPOL αφού πέτυχε την υψηλότερη βαθμολογία για αυτό το πρόγραμμα, που θα σχεδιαστεί ειδικά για αστυνομικούς αξιωματούχους και δικαστές/εισαγγελείς της Ε.Ε. και άλλων συνεργαζόμενων χωρών, που εμπλέκονται σε  έρευνες οικονομικών εγκλημάτων που σχετίζονται με κρυπτονομισμάτα.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2022 από το   Institute of Public, Cyber and National Security (IPCNS), σε συνεργασία με το Institute For the Future (IFF) του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας.

Ο κ. Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, Ιδρυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής του IPCNS, σχολιάζει: «Είμαστε πολύ περήφανοι που το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας επιλέγηκε από την CEPOL μετά από μια ανταγωνιστική διαδικασία και αυστηρά κριτήρια επιλογής, για να εκπαιδεύσει  στελέχη οργανισμών επιβολής του νόμου, δικαστικών και εισαγγελικών αρχών των κρατών μελών και άλλων, συνεργαζόμενων με την Ε.Ε., κρατών στην καταπολέμηση του εγκλήματος που σχετίζεται με τα ψηφιακά νομίσματα. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι μεταξύ των λίγων πανεπιστημίων στην Ε.Ε. που έχουν επιλεγεί ως εταίροι, για να εκπαιδεύουν  αξιωματούχους της Ε.Ε. στον τομέα επιβολής του νόμου, γεγονός που ενισχύει περαιτέρω το στόχο του Ινστιτούτου μας να καταστεί Κέντρο Αριστείας στους τομείς της Δημόσιας Ασφάλειας, της Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο και της Εθνικής Ασφάλειας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι το πρώτο πανεπιστήμιο στην Κύπρο που συμμετέχει στο δίκτυο της CEPOL ως εταίρος, έχοντας ήδη συνάψει τετραετή Συμφωνία Συνεργασίας (2021-2024) για την Εκπαίδευση και Κατάρτιση στον τομέα της Επιβολής του Νόμου.

Το Institute of Public, Cyber and National Security (IPCNS), ιδρύθηκε το 2019 από τον πρώην Αρχηγό της Κυπριακής Αστυνομίας, κ. Ζαχαρία Χρυσοστόμου. Πρόκειται για ένα κέντρο αριστείας το οποίο προσφέρει διαθεματική επαγγελματική κατάρτιση στην Αστυνόμευση, την Ασφάλεια και τη Διερεύνηση, την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο, την Εθνική και Διεθνή Ασφάλεια, καθώς και εκπαίδευση στην Δικανική Ψυχολογία.

Το Institute For the Future (IFF)  είναι ένα ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου Λευκωσίας που πρωτοπορεί σε θέματα εκπαίδευσης και έρευνας για το blockchain και τα ψηφιακά νομίσματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας συγκαταλέγεται ανάμεσα στο 3% των κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου, σύμφωνα με τη δημοφιλή πανεπιστημιακή κατάταξη Times Higher Education World University Rankings 2022 και θεωρείται ευρέως ηγέτης σε θέματα κρυπτοστοιχείων ενεργητικού και Blockchain, σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

 

 

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










414