Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: Πλήρες Μέλος της Κοινοπραξίας European University Alliance NEOLAiA


Πρύτανης Πουγιούτας: «Δημιουργούμε ένα καινοτόμο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, με πανεπιστημιουπόλεις σε 9 Ευρωπαϊκές χώρες»

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ανακοινώνει την ένταξή του, ως πλήρες μέλος της κοινοπραξίας πανεπιστημίων, NEOLAiA, neolaiacampus.eu. Η κοινοπραξία θα υποβάλει τον Μάρτιο 2022 αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για χρηματοδότηση ύψους 14.4 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα 4 χρόνια, στο πλαίσιο του Προγράμματος European University Alliances.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, ο οποίος συμμετέχει στο Πρυτανικό Διοικητικό Συμβούλιο της κοινοπραξίας, δήλωσε «Είμαι ενθουσιασμένος και περήφανος για τη συνεχώς αυξανόμενη διεθνή αναγνώριση της οποίας τυγχάνει το πανεπιστήμιο μας, η οποία αποτέλεσε σημαντικό κριτήριο για την ένταξή μας στη κοινοπραξία NEOLAiA που αποτελείται τώρα από 9 κορυφαία Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Δημιουργούμε μαζί με τους εταίρους μας ένα καινοτόμο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, με πανεπιστημιουπόλεις σε 9 Ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, συνεχίζοντας τις επιτυχίες μας για την ανάδειξή της χώρας μας σε διεθνές κέντρο ποιοτικής Ανώτερης Εκπαίδευσης». Σε σχέση με τη συμμετοχή και το ρόλο του Πανεπιστημίου στην κοινοπραξία ο Πρύτανης Πουγιούτας δήλωσε: «Το πανεπιστήμιο μας, μετά από εισήγησή μου η οποία έγινε αποδεκτή, θα αναλάβει ένα σημαντικότατο μέρος της υλοποίησης των στόχων της κοινοπραξίας και συγκεκριμένα το δύσκολο έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ανάπτυξης καινοτόμων εφαρμογών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητάς στην Εκπαίδευση, στο πλαίσιο της ήδη ανακοινωθείσας πρωτοβουλίας μας στο Metaverse. Παράλληλα το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας θα έχει ενεργή συμμετοχή στην ανάπτυξη και προσφορά διαπανεπιστημιακών προγραμμάτων και έρευνας ως επίσης και στην προσφορά στην κοινωνία και τον πολιτισμό, υλοποιώντας μαζί με τους υπόλοιπους εταίρους το Τετράγωνο της Γνώσης».

Στην κοινοπραξία συμμετέχουν 9 κορυφαία νεαρά, εξωστρεφή και καινοτόμα πανεπιστήμια που κατατάσσονται ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Ο πιο κάτω πίνακας παρουσιάζει την κατάταξη των μελών της κοινοπραξίας στις τρείς κύριες διεθνές κατατάξεις πανεπιστημίων:

(α) Times Higher Education World University Rankings (THΕ WUR) 2022

(β) Shanghai Academic Ranking of World Universities (ARWU) 2021

(γ) QS World University Rankings (QS WUR) 2022.

Πανεπιστήμιο

Κατάταξη

Bielefeld University, Γερμανία

166*

601-700**

Örebro University, Σουηδία

351- 400*

601-700**

University of Salermo, Ιταλία

401- 500*

501-600**

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Κύπρος

601-800*

Jaen University, Ισπανία

701-800**

801-1000*

University of Tours, Γαλλία

901-1000**

University of Ostrava, Τσεχία

1201+*

University “Ştefan Cel Mare” of Suceava, Ρουμανία

1201+ ***

Šiauliai State University of Applied Sciences, Λιθουανία

-

*THΕ WUR 2022, **ARWU 2021, ***QS WUR 2022

Το όραμα της κοινοπραξίας είναι να πετύχει πολύ φιλόδοξους στόχους και να εγκαθιδρυθεί μέχρι το 2030 ως:

  • Ένα ισχυρό, ολοκληρωμένο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο που να αποτελεί στυλοβάτη των Ευρωπαϊκών αξιών και που να παρέχει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση σε όλες τις περιοχές που εδρεύουν τα πανεπιστήμια/μέλη της κοινοπραξίας,
  • Ένα ανοιχτό και χωρίς αποκλεισμούς εκπαιδευτικό και κοινωνικό περιβάλλον, που προάγει την ισότητα στο πανεπιστήμιο και στην ευρωπαϊκή κοινωνία γενικότερα, διασφαλίζοντας ότι οι διαφορετικές κοινότητες στον ακαδημαϊκό χώρο και στην κοινωνία αισθάνονται συνδεδεμένες και δεσμευμένες να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των Megatrends και να βελτιώσουν την ευημερία και ευεξία για όλες και όλους.
  • Ένα πρότυπο/μοντέλο διεθνούς εκπαιδευτικού ιδρύματος που να:
    • εμπνέει τους φοιτητές και φοιτήτριες να εμπλακούν σε καινοτόμα διεπιστημονικά ερευνητικά, συντεταγμένα και ευθυγραμμισμένα με την κοινωνία προγράμματα σπουδών, σε ερευνητικά πεδία και σε διαφορετικές χώρες, πολιτισμούς και κουλτούρες, 
    • συμβαδίζει με τη ψηφιοποίηση της διδασκαλίας και μάθησης ενώ ταυτόχρονα να υιοθετεί θερμά την προσωπική επαφή και προσέγγιση.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










644