Χώρος αφιερωμένος στον James Joyce εγκαινιάστηκε στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας


Εμπλουτίζοντας τη συνεργασία ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και την Πρεσβεία της Ιρλανδίας στην Κύπρο  

Χώρος αφιερωμένος στον συγγραφέα James Joyce εγκαινιάστηκε στη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, από τον Πρύτανη Καθηγητή Φίλιππο Πουγιούτα και τον Εξοχότατο, Πρέσβυ της Ιρλανδίας στην Κύπρο, Κο Conor Long. Η κίνηση αυτή προσβλέπει στην ανάπτυξη νέων οδών συνεργασίας, καθώς και στην εμβάθυνση των πολιτιστικών ανταλλαγών ανάμεσα στα δύο μέρη. Τα εγκαίνια συνέπεσαν με την επέτειο των 100 χρόνων από τη δημοσίευση του έργου του James Joyce Ulysses (Οδυσσέας). Εφεξής, επιλεγμένα έργα του γνωστού συγγραφέα θα βρίσκονται ανάμεσα στη μόνιμη συλλογή της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.  

Καλωσορίζοντας τον Πρέσβυ Long, ο Πρύτανης Πουγιούτας σημείωσε: «Ο ειδικός χώρος που αφιερώθηκε στον συγγραφέα JamesJoyce, θα προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία στην Πανεπιστημιaκή μας κοινότητα, ώστε ο καθένας να ανακαλύψει το έργο ενός από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς του 20ου αιώνα». Ο Πρύτανης αναφέρθηκε στις θερμές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και στη διαχρονική υποστήριξη της Ιρλανδίας, καθώς υπήρξε μία από τις πρώτες χώρες που κινητοποίησε στρατιωτικό προσωπικό για τη δημιουργία της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), το 1964. Ο Πρύτανης Πουγιούτας υπογράμμισε επίσης οδούς πολιτιστικής συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο και την Πρεσβεία για την καλύτερη γνωριμία του Ιρλανδικού πολιτισμού και την προώθηση της φιλίας ανάμεσα στις δυο χώρες. Συγκεκριμένα πρότεινε, ανάμεσα σε άλλα, τη θέσπιση Ετήσιας Μέρας Ιρλανδικού Πολιτισμού και Ιρλανδικής Λογοτεχνίας, όπως επίσης και προβολή Ιρλανδικών κινηματογραφικών έργων στην πανεπιστημιούπολη.  

Ο Πρέσβυς Long, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την εξαιρετική διοργάνωση της τελετής παράδοσης των βιβλίων, και αναφέρθηκε στον Οδυσσέα του James Joyce λέγοντας πως πρόκειται για ένα βιβλίο με ιδιαίτερη σύνδεση με τον ελληνόφωνο κόσμο λόγω των επιρροών του από τον τομέα των Κλασσικών Σπουδών. Ο Πρέσβυς  αναφέρθηκε επίσης στις ιστορικές σχέσεις ανάμεσα στην Κύπρο και την Ιρλανδία και υπογράμμισε τον τρόπο με τον οποίο αυτές αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ιρλανδίας και της Κύπρου τονίζοντας ότι αυτές οι συνεργασίες δύνανται να ενδυναμώσουν τη συλλογική γνώση.  

Ο Καθηγητής Paul Stewart, μελετητής του έργου του Samuel Beckett στο Τμήμα Γλωσσών και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, μίλησε για το έργο του James Joyce, περιγράφοντας τη βαθιά λογοτεχνική παράδοση της Ιρλανδίας στην οποία βρισκόταν εμβαπτισμένος ο συγγραφέας και την οποία μπόρεσε να προβάλει μέσω του έργου του σε όλο τον κόσμο. Εστιάζοντας στο σημαντικότερο έργο του συγγραφέα, Οδυσσέας, ο Καθηγητής Stewart τόνισε το δημοκρατικό και περιεκτικό όραμα του μυθιστορήματος που παντρεύει τις ιδιαιτερότητες της ζωής του Δουβλίνου σε μια μέρα το 1904 με μια εγκυκλοπαιδική, παγκόσμια δοξολογία της καθημερινότητας. 

Πριν από την τελετή των εγκαινίων, ο Πρύτανης, μαζί με τον Ανώτερο Αντιπρύτανη, Καθηγητή Κωνσταντίνο Ν. Φελλά, τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Καθηγητή Παναγιώτη Αγγελίδη, και τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκού Προσωπικού και Έρευνας, Καθηγητή Δημήτρη Βρόντη, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Πρέσβυ και την ομάδα του για πρόσθετους τομείς συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και τα ιρλανδικά πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας κοινών ακαδημαϊκών προγραμμάτων και έρευνας.  

Ο Πρέσβυς Long ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του με μία ξενάγηση στη Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, συνοδευόμενος από τον Κο Αλέξανδρο Κυριακίδη, υπεύθυνο της Πρεσβείας για τις Διπλωματικές Σχέσεις και την Επικοινωνία, τον Πρύτανη, τον Ανώτερο Αντιπρύτανη, τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκού Προσωπικού και Έρευνας, την Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Αγωγής, Καθηγήτρια Έλενα Παπαναστασίου, τον Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Καθηγητή Κλήμη Μαστορίδη, τη Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης κα Μίνα Χαραλάμπους, καθώς και από άλλα μέλη του διδακτικού/ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου.  




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










893