«Στον Κήπο του Ουράνιου Τόξου» για παιδιά προσχολικής ηλικίας


Δραστηριότητες επίλυσης προβλήματος από φοιτητές του Τμήματος Παιδαγωγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Η ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης αποτελεί κινητήριο δύναμη στην ανάπτυξη του ατόμου σ’ όλους τους τομείς. Βασική επιδίωξη του προγράμματος «Στον Κήπο του Ουράνιου Τόξου» ήταν η εμπλοκή σε δράσεις και δραστηριότητες που να προωθούν τη δημιουργικότητα.

Το απόγευμα της Πέμπτης 12/5/22, παιδιά της προδημοτικής συμμετείχαν σε δραστηριότητες επίλυσης προβλήματος, που διοργάνωσαν οι φοιτητές του Τμήματος Παιδαγωγικών Σπουδών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον εξωτερικό χώρο της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Το πρόγραμμα ήταν αποτέλεσμα διαθεματικής συνεργασίας κατά τη διάρκεια του εαρινού εξαμήνου 2022, στα μαθήματα EDUP 223: Γλωσσική Αγωγή στο Νηπιαγωγείο, EDUS311: Γνωστική Ψυχολογία και Ανάπτυξη, και EDUS350: Εικαστικές Έννοιες και Εφαρμογές. Οι φοιτητές ανάλογα με το περιεχόμενο του κάθε μαθήματος και με έναυσμα το παραμύθι «Ο Τίκο και οι Χρυσές Φτερούγες» του Λεό Λιόννι, σχεδίασαν και εφάρμοσαν δραστηριότητες δημιουργικής επίλυσης προβλήματος για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Διασκεύασαν το παραμύθι και το παρουσίασαν με δραματοποιημένη αφήγηση, σχεδίασαν δραστηριότητες γλωσσικής ανάπτυξης, οργάνωσαν εκπαιδευτικά παιχνίδια που προάγουν τις γνωστικές λειτουργίες, και δημιούργησαν τρισδιάστατες κατασκευές για εμπλουτισμό του φυσικού χώρου με στοιχεία που προάγουν τη φαντασία και δημιουργούν κίνητρα για συμμετοχή.

Το παραμύθι του Λεό Λιόννι εγείρει ζητήματα ταυτότητας-διαφορετικότητας-κοινότητας. Έχοντας αυτά τα ζητήματα ως βασική ιδέα, οι φοιτητές εξατομίκευσαν γενικές ιδέες, έκτισαν γνωσιολογικό υπόβαθρο, και οριοθέτησαν τόσο τους διδακτικούς τους σχεδιασμούς όσο και τις εικαστικές τους δημιουργίες στο πλαίσιο ενός «κήπου στο ουράνιο τόξο», όπου όλοι και όλα είναι ξεχωριστά και αποδεκτά. Η δράση προσέφερε ευκαιρίες αυθεντικής αξιολόγησης των φοιτητών και ευκαιρίες δημιουργικής επίλυσης προβλήματος μέσα από το παιχνίδι για τα παιδιά. 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










843