Η απελευθερωτική δύναμη της τέχνης


ΤΗΣ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ *

Τέχνη είναι η έκφραση ιδεών και συναισθημάτων με αρμονικό, δημιουργικό και καλαίσθητο τρόπο. Ο ισορροπημένος συνδυασμός περιεχομένου και μορφής εξαρτάται πάρα πολύ από τον καλλιτέχνη. O κάθε καλλιτέχνης είναι διαφορετικός όπως και ο κάθε άνθρωπος, για αυτό το κάθε δημιούργημα εξαρτάται από την πνευματικότητα, την ευαισθησία και την τεχνική επιδεξιότητα του δημιουργού. Έτσι και στην ζωή είμαστε όλοι εν δυνάμει καλλιτέχνες. Μπορούμε να γίνουμε δημιουργοί και να ζήσουμε σαν καλλιτέχνες κάνοντας την κάθε μέρα μας τέχνη μακριά από την κουραστική καθημερινότητα και την ρουτίνα.

Μεταξύ της αιωνιότητας του χθες, που πέρασε ανεπιστρεπτί και το ασήκωτο βάρος της αιωνιότητας του αύριο προτιμήστε την εμπειρία του σήμερα μακριά από τύψεις, φόβους και πίκρα. Aς ζήσουμε δημιουργικά ψάχνοντας την ουσία. Το δημιουργικό ταξίδι δεν είναι αυτό που σου υπόσχεται να ζήσεις για πάντα σαν ήρωας παραμυθιού αλλά είναι το ταξίδι που σου δίνει την ευκαιρία να βλέπεις τον εαυτό σου από απόσταση σαν να είσαι πρωταγωνιστής σε ταινία, με το σενάριο γραμμένο από σένα.  Το δημιουργικό ταξίδι θα σου ανοίξει δρόμους που δεν είχες καν φανταστεί, σε βοηθάει να διαχειριστείς τα συναισθήματα σου και να βρεις τρόπους να μειώσεις το άγχος. 

Ας κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε και να ζήσουμε την κάθε μέρα και να επικεντρωθούμε στο εδώ και τώρα. Στο ταξίδι σου δεν θα είναι όλες οι μέρες καλές. Κάποιες μέρες δεν θα έχεις όρεξη και έμπνευση. Για αυτό είναι καλό να έχεις τα δικά σου τελετουργικά πριν να αρχίσεις την μέρα σου η απλώς να έχεις όμορφες καθημερινές συνήθειες που σε κάνουν να νιώθεις ωραία και σου δίνουν νόημα και δύναμη. Το πραγματικό ταξίδι αρχίζει όταν έχεις στο μυαλό σου κάτι που σου δίνει δύναμη να σηκωθείς από το κρεβάτι  σου κάθε μέρα.

Αν ζεις δημιουργικά κάθε φορά που θα κάνεις τον απολογισμό της μέρας σου θα βρίσκεις καινούργια πράγματα που θέλεις να μάθεις, κορυφές  που θέλεις να κατακτήσεις, εμπειρίες που θέλεις να ζήσεις και αυτός ο κύκλος δεν τελειώνει ποτέ. Πριν πας για ύπνο φτιάξε μια λίστα με όλα όσα κατάφερες και όλα θέλεις να κάνεις αύριο.  Κάθε μέρα είναι μια ολόλευκη, μια καινούργια σελίδα. Γέμισε την με εμπειρίες και θετικά συναισθήματα, μην την τσαλακώσεις, μην την πετάξεις στα σκουπίδια την σελίδα σου, γέμισε την με χρώματα, γίνε καλλιτέχνης και ζωγράφισε την ζωή σου.

Η δημιουργικότητα κρύβει την εξής μαγεία: Χρειάζεται σύνδεση με τους ανθρώπους και επικοινωνία για να βρεις έμπνευση αλλά ταυτόχρονα πρέπει να ξέρεις και να αποσύρεσαι για να σκεφτείς και να δημιουργήσεις. Στην εποχή μας αυτό είναι πολύ δύσκολο, να αφήσεις στην άκρη το κινητό, είναι σχεδόν αδύνατο για τον σύγχρονό άνθρωπο για αυτό και η ησυχία και   η απομόνωση  είναι πολύ σημαντικά για την επίτευξη των στόχων σου.   Η μεγαλύτερη ανάγκη της εποχής μας είναι να καθαρίσουμε το μυαλό μας από τον τεράστιο όγκο πληροφοριών, από την σαβούρα πνευματική και συναισθηματική που κατακλύζει το μυαλό μας.

Αυτό το ξεκαθάρισμα  μπορεί να μας το προσφέρει απλόχερα η ενασχόληση με την τέχνη. Η ενασχόληση με την τέχνη είναι μυσταγωγία είναι μια πνευματική εμπειρία που βοηθάει τους ανθρώπους να ξεφύγουν από την πεζή και  δυσάρεστη καμιά φορά καθημερινότητα με τις έννοιες και τα προβλήματα. Τα περίπλοκα  και μοναδικά συναισθήματα, οι έντονες συγκινήσεις που προσφέρει η ενασχόληση με την τέχνη λυτρώνουν και εξαγνίζουν την ψυχή και ηρεμούν το μυαλό. Επίσης μας δίνει  την δυνατότητα να δούμε την ζωή από μιαν άλλη οπτική και αυτός είναι κυρίως ο λόγος που άνθρωποι από διαφορετικά και δύσκολα επαγγέλματα ψάχνουν μια διέξοδο και μια λύση για το παρατεταμένο στρες που τους ταλανίζει. 

Για αυτό το λόγο είναι σπουδαίο εργαλείο η απελευθερωτική δύναμη της τέχνης. Δίνει μια εκτόνωση και βάζει τις βάσεις για ένα καινούργιο ξεκίνημα, διευρύνει τους ορίζοντες μας, μας καλλιεργεί την   αγάπη για τους συνανθρώπους μας και για την φύση. Ταυτόχρονα μπορεί  να γίνει φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στην αδικία, η τέχνη ψάχνει την αλήθεια και  διαμορφώνει προσωπικότητες. Η τέχνη είναι συχνά  η αιτία βαθιών αλλαγών και αντιστάσεων. Τα οφέλη που θα αποκομίσετε από την ενασχόληση σας με την τέχνη είναι αμέτρητα. Η τέχνη εξυψώνει τον άνθρωπο, καλλιεργεί την καλαισθησία, τη φαντασία, δίνει κουράγιο, παρηγορεί διδάσκει τις πανανθρώπινες αξίες, τονώνει την πίστη και εμπνέει αγάπη και σεβασμό για όλους.

Είναι καιρός η τέχνη να πάρει την θέση που της αξίζει στην ζωή μας και στην καθημερινότητα του σχολείου. Η ενασχόληση με την τέχνη θα δώσει στην παιδεία μας μια εντελώς διαφορετική αντίληψη και φιλοσοφία.

Ας μην ξεχνάμε ότι η ζωή είναι τέχνη και όχι επιστήμη. Η ενασχόληση παιδιών και ενηλίκων με τις τέχνες δεν είναι πολυτέλεια είναι ανάγκη. Όπως λέει και ο Άγγλος δραματουργός, Γιουίλιαμ Σαίξπηρ: « Ο σκοπός της τέχνης είναι να δώσει στη ζωή σχήμα. »

*Καθηγήτρια Θεάτρου, Κοινωνικών και Επικοινωνιακών δεξιοτήτων, Ηθοποιός και Συγγραφέας.

 

 
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


512