Τα Πανεπιστήμια Λευκωσίας και Πατρών υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας


Η συνεργασία προσβλέπει, ανάμεσα σε άλλα, στην προσφορά Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού

Οι βάσεις για την προσφορά ενός καινοτόμου διαπανεπιστημιακού (κοινού) μεταπτυχιακού προγράμματοςσπουδών στην Αρχαία Ολυμπία, στον ιερό χώρο-σύμβολο ειρήνης, που γέννησε τα αθλητικά ιδεώδη και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, μπήκαν την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου με το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και τα Πανεπιστήμια Λευκωσίας και Πατρών.

Παρουσία του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, κ. Άγγελου Συρίγου, του Γενικού Γραμματέα Ιθαγένειας, Βουλευτών, τοπικών αξιωματούχων και άλλων επισήμων, σε ειδική τελετή στο Συνεδριακό Κέντρο της Αρχαίας Ολυμπίας, πραγματοποιήθηκε η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, από τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο και τους Πρυτάνεις των δύο Πανεπιστημίων, Καθηγητή Φίλιππο Πουγιούτα και Καθηγητή Χρήστο Μπούρα.

Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, κ. Συρίγος, τόνισε στον χαιρετισμό του τη σημασία των διεθνών συνεργασιών και μίλησε για την ακτινοβολία που διαθέτει η Αρχαία Ολυμπία ώστε να είναι σε θέση να προσελκύσει σπουδαστές από όλο τον κόσμο. Εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία του για την πορεία του εγχειρήματος.

Μετά από τους χαιρετισμούς τοπικών αξιωματούχων, ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των τριών συμβαλλομένων του Μνημονίου, με πρώτο τον Δήμαρχο Ολυμπίας κ. Γεωργιόπουλο, ο οποίος φανερά συγκινημένος, τόνισε ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για την Ολυμπία, εκτιμώντας πως είναι ίσως η πρώτη επίσημη συμμετοχή φορέα της Αυτοδιοίκησης σε πρόγραμμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αναφέρθηκε ακολούθως στον «Ελληνικό τρόπο» που ήθελε μαζί την Παιδεία και τον Αθλητισμό, κατά το «καλός κ’ αγαθός», με την Ολυμπία να εκφράζει διαχρονικά αυτά τα ιδανικά, εμπνέοντας τους ανθρώπους και προβάλλοντας τις αξίες αυτές στη σημερινή εποχή.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την τριμερή  συνεργασία με τον Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας και το Πανεπιστήμιο Πατρών, χαρακτηρίζοντας εξαιρετική την ιδέα και ευχαριστώντας όλες και όλους που συνέβαλαν στην πραγμάτωσή της. Τόνισε πως η εξωστρέφεια των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και η ώσμωση με την κοινωνία αποτελούν εδώ και αρκετά χρόνια προτεραιότητα στον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο της Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Ο Καθηγητής Πουγιούτας συνέχισε λέγοντας ότι η ποιοτική πανεπιστημιακή εκπαίδευση προαπαιτεί τις συνέργειες και τη συνεχή αλληλοτροφοδότηση μεταξύ των προγραμμάτων σπουδών, της έρευνας και της καινοτομίας, σε συνεργασία πάντα με τη βιομηχανία και την αγορά εργασίας, καθώς και με την ίδια την κοινωνία. Ολοκλήρωσε τον λόγο του υπογραμμίζοντας πως: «Η συνεργασία δύο κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου με τον Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας αποτελεί βέλτιστη πρακτική και εξαίρετο παράδειγμα προς μίμηση. Αντανακλά ξεκάθαρα την εξωστρέφεια, την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και τον διεθνή προσανατολισμό τόσο των δύο πανεπιστημίων όσο και του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας».

Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Χρήστος Μπούρας, στην τοποθέτησή του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στόχος είναι όπως το νέο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Αρχαία Ολυμπία ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2023 και ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει εντατική συνεργασία μεταξύ των τριών συμβαλλομένων για τον σκοπό αυτό.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και η σχέση του με το Πανεπιστήμιο Πατρών

Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και του Πανεπιστημίου Πατρών, δύο εκ των κορυφαίων 1,000 πανεπιστημίων στον κόσμο, σύμφωνα με μία από τις τρείς πιο απαιτητικές διεθνείς κατατάξεις πανεπιστημίων, αυτήν του Times Higher Education World University Rankings, άρχισε το 2016 και αναβαθμίζεται συνεχώς. Μαζί, τα δύο κορυφαία πανεπιστήμια, προσφέρουν ήδη με μεγάλη επιτυχία δύο κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, εκπονούν υψηλού επιπέδου διεθνώς αναγνωρισμένη χρηματοδοτούμενη έρευνα, δημοσιεύουν σε έγκριτα περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, και διοργανώνουν σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς κοινές ημερίδες και εργαστήρια.

 

Οι βασικοί άξονες της περαιτέρω συνεργασίας

Το περιεχόμενο του Μνημονίου Συνεργασίας, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

  • Τον σχεδιασμό και τη δημιουργία νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών που θα προσφέρονται από κοινού (joint degrees), από τα δύο πανεπιστήμια
  • Την από κοινού διοργάνωση επιστημονικών και άλλων δραστηριοτήτων
  • Την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων και καινοτόμων πρωτοβουλιών
  • Την ενίσχυση της επιστημονικής συνεργασίας μέσω της ανταλλαγής δημοσιεύσεων, εκπαιδευτικού υλικού, τεχνογνωσίας και δεδομένων
  • Την ανταλλαγή προσωπικού και την αξιοποίηση του θεσμού του (επισκέπτη) καθηγητή για τη διδασκαλία μαθημάτων και τη διεξαγωγή διαλέξεων
  • Τη συνεργασία των ερευνητικών ομάδων των συμβαλλομένων μερών
  • Τη συνεργασία με στόχο τη θεωρητική και πρακτική άσκηση των φοιτητών και των φοιτητριών, και τη δυναμική επαγγελματική προοπτική των αποφοίτων
  • Την από κοινού υποβολή προτάσεων για την ανάληψη και υλοποίηση έρευνας, μελετών και προγραμμάτων.

 

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










562