Κ.Ν. Φελλάς: Αναγκαίο να εξετάσουμε εκ νέου τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τον θάνατο


Ο Αντιπρύτανης του Παν. Λευκωσίας παρουσίασε παγκύπρια έρευνα σχετικά με τις απόψεις των νοσηλευτών για την ευθανασία

Είναι αναγκαίο να εξετάσουμε εκ νέου τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τον θάνατο στην καθημερινότητά μας, τόνισε σε ομιλία του ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς, Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου (EEBK).

Ο Καθ. Φελλάς μίλησε κατά τη διάρκεια παρουσίασης έρευνας για καταγραφή των στάσεων, γνώσεων και αντιλήψεων των μελών του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ.) σχετικά με την ευθανασία, την υποβοηθούμενη από επαγγελματίες υγείας αυτοκτονία και τον υποβοηθούμενο από επαγγελματίες υγείας θάνατο. Η παρουσίαση της έρευνας πραγματοποιήθηκε από την ΕΕΒΚ, σε συνεργασία με τον ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ. και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο Καθηγητής Φελλάς διερωτήθηκε εάν έχουμε τελικά αποδομήσει το ταμπού του θανάτου, παρά την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο που έχουν σημειωθεί. «Το πρόβλημα της ευθανασίας απασχολεί την βιοηθική με ολοένα αυξανόμενο ρυθμό, καθώς ολοένα επιτακτικότερα αναζητούνται προτάσεις και διευκρινίσεις επί αναφαινομένων επί μέρους ζητημάτων, όπως το δικαίωμα στο θάνατο, το δικαίωμα αρνήσεως προτεινόμενης θεραπείας και η ιατρική συνδρομή στην ευθανασία», σημείωσε.

Για να αρχίσουμε όμως να καθορίζουμε ένα νομοθετικό πλαίσιο για την ευθανασία, τόνισε, είναι αναγκαίο πρώτα να παραδεχτούμε το αμετάκλητο του θανάτου. «Την ταπεινή αποδοχή του ανθρώπινου πεπρωμένου, της ανθρώπινης θνητότητας και ευαλωτότητας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Αλλά για να το πετύχουμε αυτό», συνέχισε, «πρέπει να εντάξουμε εκ νέου τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τον θάνατο στην καθημερινότητά μας. Να επαναπροσδιορίσουμε στη ζωή μας, το πένθος, το ρήγμα, το κενό, την απουσία, και την οδύνη», εξήγησε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Καθηγητής Φελλάς τιμήθηκε για την πολύτιμη συνεισφορά του στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Νοσηλευτών και Μαιών.

Σχετικά με την έρευνα

Στόχος της έρευνας, της οποίας επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο Καθ. Φελλάς, είναι η καλύτερη κατανόηση της γενικής εικόνας και των στάσεων που έχει η κοινότητα των νοσηλευτών και μαιών της Κύπρου, όσον αφορά την ευθανασία, καθώς και η συμβολή των ευρημάτων στον σχετικό κοινωνικό και επιστημονικό διάλογο που διεξάγεται, παρέχοντας στην πολιτεία επιπρόσθετα δεδομένα για το πώς βλέπουν οι επαγγελματίες υγείας τέτοιες διαδικασίες.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο Φεβρουαρίου 2022 - Μαρτίου 2022 μέσα από αυτοσυμπληρούμενο ερωτηματολόγιο, το οποίο αποτελείτο από 27 ερωτήσεις. Στην έρευνα συμμετείχαν 520 μέλη του ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ. (75% γυναίκες, 25% άντρες) από όλη την Κύπρο, ηλικίας από 18 έως 65 ετών, οι οποίοι καλύπτουν 13 νοσηλευτικές ειδικότητες και 15 τμήματα/υπηρεσίες.

Αποτελέσματα έρευνας

49% των μελών ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ. λένε «ναι» στη δυνατότητα ευθανασίας στους ανθρώπους που υποφέρουν

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία παρουσίασε ο Καθ. Φελλάς, η πλειοψηφία (47%) των μελών του ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ. που έλαβαν μέρος υποστηρίζει πως ο ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ. θα πρέπει να στηρίξει όλες τις προσπάθειες για νομοθετική ρύθμιση της ευθανασίας, της υποβοηθούμενης από επαγγελματίες υγείας αυτοκτονίας και του υποβοηθούμενου από επαγγελματίες υγείας θανάτου.

Με ποσοστό 49% οι συμμετέχοντες συμφωνούν ή μάλλον συμφωνούν, με την άποψη ότι θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα εφαρμογής της διαδικασίας της ευθανασίας στους ανθρώπους που υποφέρουν. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (38%) συντάσσεται υπέρ της άποψης ότι ο ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ. θα πρέπει να στηρίξει όλες τις προσπάθειες για αλλαγή στη νομοθεσία, ώστε να επιτρέπεται στους γιατρούς η χορήγηση σχετικών φαρμάκων σε ασθενείς που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Σε ερώτηση σχετικά με το αν θα δέχονταν να συμμετάσχουν ενεργά με οποιονδήποτε τρόπο στη διαδικασία, εάν επιτρεπόταν νομικά στο μέλλον η ευθανασία, το 23% των συμμετεχόντων νοσηλευτών και μαιών απάντησε θετικά, ενώ ένα ποσοστό 31% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ή δεν θέλει να απαντήσει.

Όσον αφορά στο ρόλο των νοσηλευτριών στη διαδικασία αυτή, σε μελλοντική αλλαγή της νομοθεσίας, τα μέλη του ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ. που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν περισσότερες από μία προτάσεις για τον σκοπό αυτό. Με ποσοστό 42% υποστηρίζουν ότι οι νοσηλεύτριες θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχουν τεκμηριωμένες πληροφορίες στους ασθενείς σχετικά με την αλλαγή της νομοθεσίας, ενώ με ποσοστό 31% υποστηρίχτηκε η άποψη ότι οι νοσηλεύτριες πρέπει να είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν και να διευκρινίσουν σε κάθε περίπτωση, όταν οι δικοί τους ασθενείς πληρούν τα κριτήρια για ευθανασία, υποβοηθούμενη από επαγγελματίες υγείας αυτοκτονία ή θάνατο. Με ποσοστό 36% υποστηρίχτηκε η άποψη ότι οι νοσηλεύτριες δεν πρέπει να έχουν κανένα επίσημο ρόλο στη διαδικασία.

Εάν υπάρξουν προτάσεις για αλλαγή της νομοθεσίας στο μέλλον ούτως ώστε να επιτραπεί στους γιατρούς να χορηγούν φάρμακα με σκοπό τον τερματισμό της ζωής των ασθενών, η άποψη ότι πρέπει να παρέχεται αυτή η δυνατότητα σε ασθενείς με σωματική/φυσική κατάσταση η οποία προκαλεί αφόρητη ταλαιπωρία και η οποία δεν μπορεί να ανακουφιστεί, έλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό υποστήριξης (48%) από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, με τους ασθενείς με ανίατη ασθένεια όπου αναμένεται θάνατος εντός 6 μηνών να ακολουθούν με ποσοστό 31%.

Τα μέλη του ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ. που έλαβαν μέρος στην έρευνα υποστηρίζουν ότι το δικαίωμα επιλογής για μια τέτοια διαδικασία πρέπει να παρέχεται σε όλους τους ασθενείς που πληρούν  όλες τις σχετικές προϋποθέσεις (31%) και σε ασθενείς που πληρούν όλες τις σχετικές προϋποθέσεις, αλλά αδυνατούν οι ίδιοι φυσικά να αυτοχορηγηθούν τέτοια φάρμακα (29%). Παράλληλα, υποστηρίχθηκε με υψηλό ποσοστό (61%) η θέση ότι οι νοσηλευτές/νοσηλεύτριες ανεξάρτητα πρέπει να έχουν το δικαίωμα επιλογής της μη συμμετοχής τους σε αυτή τη διαδικασία.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










494