«Η επίλυση της φτώχειας είναι πράξη δικαιοσύνης»


Παρέμβαση του Καθηγητή Κωνσταντίνου Ν. Φελλά στο ετήσιο Συνέδριο του Εθνικού Δικτύου Ενάντια στη Φτώχεια της Κύπρου 

«Η επίλυση της φτώχειας δεν μπορεί να αποτελεί απλή χειρονομία. Πρόκειται για πράξη δικαιοσύνης. Πρόκειται για την προστασία ενός θεμελιώδους δικαιώματος, του δικαιώματος στην αξιοπρέπεια κατά τη διάρκεια του βίου». Με αυτή τη ρήση του Νέλσον Μαντέλα, άλλοτε προέδρου της Νότιας Αφρικής και αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς, Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ολοκλήρωσε την ομιλία του στο ετήσιο Συνέδριο του Εθνικού Δικτύου Ενάντια στη Φτώχεια της Κύπρου (ΕΔΕΦ), που διεξήχθη πρόσφατα στη Λευκωσία. Το συνέδριο και πραγματεύτηκε το θέμα: «Εργαζόμενοι φτωχοί: Επισφαλής εργασία, προκλήσεις και ο κρίσιμος ρόλος των κοινωνικών εταίρων».

Στην ομιλία του, ο Καθηγητής Φελλάς επισήμανε πως το ψυχολογικό κόστος της φτώχειας, που επιβαρύνει την ανθρώπινη ύπαρξη είναι τόσο μεγάλο, που προκαλεί αλυσιδωτές επιδράσεις, όχι μόνο στην κοινότητα, αλλά και στην ίδια την οικονομία ενός τόπου. Ειδικά, όπως ανέφερε, σε μια εποχή στην οποία παρατηρείται αύξηση στις μη τυποποιημένες μορφές απασχόλησης, στα συμβόλαια ορισμένης διάρκειας και μερικής απασχόλησης, στην επέκταση της επισφαλούς εργασίας σε πολλούς τομείς της αγοράς, στη στέρηση σε άνδρες και γυναίκες βασικών δικαιωμάτων όπως η γονική άδεια ή η άδεια μητρότητας/πατρότητας, στα φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού λόγω φτώχειας, γυναικών και νέων ανθρώπων.

«Η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι φαινόμενα που δεν πρέπει να παρατηρούνται στη σύγχρονη κοινωνία μας και δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτά», υπέδειξε ο Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, τονίζοντας πως δεν  πρέπει κανένας εργαζόμενος Κύπριος πολίτης να είναι φτωχός. «Η εργασία είναι ευλογία και συνεπώς δε μπορεί να συμβαδίζει με την φτώχεια. Σε κοινωνίες ευημερίας αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος των κυβερνήσεων: η αξιοπρεπής εργασία με αξιοπρεπή αμοιβή», πρόσθεσε.

Ο Καθηγητής Φελλάς υπέδειξε το πόσο δύσκολα αναλογίζεται κανείς τα συναισθήματα και τα αδιέξοδα που βιώνει ένας φτωχός εργαζόμενος, ο οποίος ενώ δουλεύει αμέτρητες ώρες, δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Μίλησε, δε, για το ευρύ φάσμα προβλημάτων και δυσκολιών που έχουν να αντιμετωπίσουν οι φτωχοί εργαζόμενοι, όπως για παράδειγμα το θέμα των κοινωνικών ασφαλίσεων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της διασφάλισης της ισότητας και της αυτονομίας.

Αναφέρθηκε ακολούθως στην ανάγκη ανάπτυξης ενός δικτύου αποτελεσματικών υπηρεσιών φροντίδας και κοινωνικής υποστήριξης. «Επιβάλλεται να εξευρεθούν και να διατεθούν ορθολογιστικά επιπλέον πόροι, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, να σχεδιαστούν λεπτομερώς δράσεις προσαρμοσμένες στην εξέλιξη και μετεξέλιξη της κοινωνικής ζωής, και να αξιοποιηθεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η σύγχρονη τεχνολογία», υποστήριξε ο Καθηγητής Φελλάς.

Επικεντρώθηκε στον ρόλο της οικογένειας, στη σημασία του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος, και μίλησε για τις εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, που η δράση τους, όπως επισήμανε, αποτελεί έκφραση μιας ώριμης πνευματικά, ηθικά και πολιτικά κοινωνίας. Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στον κρίσιμο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει και η τοπική αυτοδιοίκηση. «Όλοι μαζί αυτοί οι παράγοντες, συγχρονισμένα και με στοχευμένη ευελιξία, μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης φτώχειας αλλά και στην φροντίδα των ηλικιωμένων συνανθρώπων μας», ολοκλήρωσε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










514