Επιστημονικό Συνέδριο «Σύγχρονες τάσεις και εξελίξεις στην Κυπριακή Παιδική και Νεανική Λογοτεχνία 1960-2022»


Ο ΚΣΠΝΒ (Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού Νεανικού Βιβλίου), σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας (Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης, Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο),  το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και την ΠΟΕΔ διοργανώνει διήμερο Επιστημονικό Συνέδριο, με θέμα «Σύγχρονες τάσεις και εξελίξεις στην Κυπριακή Παιδική και Νεανική Λογοτεχνία (1960-2022)», με χορηγό τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες. To συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Λεβέντη.

Στο συνέδριο συμμετέχουν με επιστημονικές ανακοινώσεις 18 πανεπιστημιακοί από την Αμερική, την  Ελλάδα και την Κύπρο. Πρόκειται για ένα συνέδριο αφιερωμένο στα 62χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με θεματική επικέντρωση στη λογοτεχνική δημιουργία των πρώτων χρόνων της Δημοκρατίας, για παιδιά και νέους,  της μετά το 1974 λογοτεχνίας,  αλλά και της κυπριακής λογοτεχνικής παραγωγής του 21ου αιώνα.

Στόχος του συνεδρίου είναι να  αναδειχθεί η κυπριακή λογοτεχνική δημιουργία κατά τα έτη 1960-2022, μέσα από επιστημονικές εισηγήσεις που απευθύνονται στην ερευνητική κοινότητα, σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στους φοιτητές Φιλολογικών και Παιδαγωγικών Σπουδών, στα μέλη του ΚΣΠΝΒ (συγγραφείς, εικονογράφους, μελετητές κ.ά.), αλλά και στο ευρύ κοινό. Παράλληλα, στο πλαίσιο του συνεδρίου θα αναδειχθεί το έργο των πρωτοπόρων της κυπριακής παιδικής λογοτεχνίας, η σύγχρονη λογοτεχνική παραγωγή σε διάφορα είδη της, οι τάσεις, οι εξελίξεις και οι νεότερες προοπτικές.

Η  πάροδος 62 χρόνων από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μια ευκαιρία αποτίμησης, αξιολόγησης και αναστοχασμού, σε σχέση με την κυπριακή λογοτεχνική παραγωγή αυτής της περιόδου, η οποία ενέχει την ιδιαιτερότητα ότι περιλαμβάνει παιδικά-νεανικά λογοτεχνικά έργα που γράφτηκαν στα πρώτα 14 ειρηνικά χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ η  βασική συγκομιδή της (που είναι αρκούντως εντυπωσιακή, τόσο ποσοτικά όσο και  ποιοτικά) περιλαμβάνει έργα που αναφέρονται στην προσφυγιά και στην κατοχή, αλλά και έργα ποικίλης θεματικής σε διάλογο με τη διεθνή παιδική λογοτεχνία, που γράφτηκαν από τους πρωτοπόρους συγγραφείς της κυπριακής παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας αλλά και από νεότερους καταξιωμένους συγγραφείς.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










345