Ως γυναίκες της επιστήμης ας γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας


ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΑΛΙΚΗΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗ*

Στις 8 Μαρτίου γιορτάζουμε τα επιτεύγματα των γυναικών. Από το 1857 που οι εργάτριες στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης ζητούσαν αγωνιζόμενες δικαιώματα και ισοτιμία μπορεί να πέρασαν πολλές δεκαετίες. Ωστόσο και σήμερα σ ’άλλες συνθήκες, υπό άλλους όρους, οι γυναίκες συνεχίζουν να παλεύουν, για δικαιώματα και πραγματική ισοτιμία.

Φανταστείτε έναν κόσμο ισότητας των φύλων. Ένας κόσμος χωρίς προκαταλήψεις, στερεότυπα και διακρίσεις. Ένας κόσμος ποικιλόμορφος, δίκαιος και χωρίς αποκλεισμούς.

Ένας από τους τομείς στους οποίους θα πρέπει να επικεντρωθούμε περιλαμβάνει τις γυναίκες στην επιστήμη. Είμαστε πολύ περήφανοι που το επάγγελμά του φαρμακοποιού περιλαμβάνει ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών, οι οποίες εφαρμόζουν όλες τις επιστημονικές αρχές για να ωφελήσουν την υγεία των κοινοτήτων τους. Οι γυναίκες φαρμακοποιοί δεν είναι μόνο μέλη του επαγγέλματος αλλά είναι καινοτόμες, ηγέτες, και μέντορες. Είναι σημαντικό να γίνονται εκστρατείες για την υπεράσπιση των γυναικών στην παγκόσμια φαρμακευτική και υγεία, μέσω της ενδυνάμωσης των γυναικών τόσο εντός όσο και εκτός του εργατικού δυναμικού.

Το φετινό θέμα του ΟΗΕ για την Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας (2023) είναι «DigitALL: καινοτομία και τεχνολογία για την ισότητα των φύλων». Αυτό το θέμα στοχεύει να αναγνωρίσει και να τιμήσει τη συμβολή των γυναικών και των κοριτσιών στην τεχνολογία και την ηλεκτρονική εκπαίδευση.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Φαρμακευτικής (FIP) από την άλλη, μέσω των αναπτυξιακών στόχων  (Αναπτυξιακός Στόχος 10) που έχει δημιουργήσει, δίνει σαφείς στρατηγικές για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και της διαφορετικότητας στην ανάπτυξη του φαρμακευτικού εργατικού δυναμικού, τη συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση και ευκαιρίες εξέλιξης σταδιοδρομίας.

Οι πρωτοβουλίες της FIP για το φύλο και την ισότητα επικεντρώνονται σε τρεις στόχους:

Προώθηση της ισότητας στο εργατικό δυναμικό των φαρμακείων

Γυναίκες «Πρωταθλήτριες» στην επιστήμη και τον ακαδημαϊκό χώρο

Ενδυνάμωση των γυναικών ως άτυπων φροντιστών

Οι γυναίκες στον ακαδημαϊκό χώρο και την επιστήμη πρέπει να είναι ενωμένες!

Η Δρ. Χαπέσιη, Επίκουρη Καθηγήτρια Φαρμακευτικής Ανάλυσης, Πρόγραμμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, αναφέρει:

«Σε μια εποχή όπου οι γυναίκες εξακολουθούν να μην είναι στην πρώτη γραμμή της έρευνας και της επιστήμης λόγω μη ίσων ευκαιριών, είναι πολύ σημαντικό να δίνονται ευκαιρίες στις γυναίκες να συνεχίσουν το ερευνητικό τους έργο και να καθίστανται πρωτοπόρες στην επιστημονική κοινότητα αλλά και ευρύτερα στον εργασιακό τους χώρο. Η ερευνητική μου πορεία και κατ’ επέκταση η αγάπη μου προς την έρευνα άρχισε κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μετέπειτα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου κατά τη διεκπεραίωση της διδακτορικής μου διατριβής. Η απόκτηση νέων γνώσεων και δεξιοτήτων μέσα από την έρευνα με ώθησαν να ακολουθήσω την πορεία μου στην επιστήμη.  Η καθημερινή μου επαφή με συναδέλφους αλλά και άλλους ερευνητές μέσα από ερευνητικά δίκτυα για την επιστήμη της Φαρμακευτικής με βοήθησαν να αναπτυχθώ ως ερευνητής διευρύνοντας τις γνώσεις μου στο τομέα των επιστημών Υγείας. Το να είσαι γυναίκα επιστήμονας είναι απαιτητικός ρόλος ειδικά στον ακαδημαϊκό χώρο λόγω του ότι είναι ένα χώρος ανδροκρατούμενος. Τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλές προσπάθειες από την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα να υπάρξει ισορροπία μεταξύ των δύο φύλων, ειδικά στις επιστήμες Υγείας. Ο δρόμος της επαγγελματικής απασχόλησης και καταξίωσης στον ακαδημαϊκό χώρο και ειδικά στην έρευνα δεν είναι εύκολος. Παρόλα αυτά, η προσωπική μου εμπειρία έδειξε ότι όλα αυτά τα εμπόδια ξεπερνιούνται όταν υπάρχει πάθος και αγάπη για την επιστήμη. Εμείς οι γυναίκες έχουμε ικανότητες δίνοντας μας την ευκαιρία να  διαπρέψουμε μέσα στον εργασιακό μας χώρο. Πρέπει να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε και να παλεύουμε για επαγγελματική και προσωπική καταξίωση.

Η Δρ. Μουρελάτου, Λέκτορας Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, Πρόγραμμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, αναφέρει:

«Για εμένα η επιστήμη είναι το μέσο με το οποίο αποκτούμε σημαντικές γνώσεις που μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε το πως λειτουργεί ο κόσμος γύρω μας, βασιζόμενοι σε παρατηρήσεις και δεδομένα που προκύπτουν από καλά σχεδιασμένα πειράματα, καθώς και ένα βασικό εργαλείο με το οποίο μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Συγκεκριμένα, η φαρμακευτική επιστήμη με την οποία ασχολούμαι με γοητεύει λόγω του πολύπλευρου χαρακτήρα της, αλλά και του στόχου της που δεν είναι άλλος από την προαγωγή της υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων μέσω της πρόληψης και της αντιμετώπισης των ασθενειών. Ειδικά σήμερα, όπου οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις ανοίγουν καινούργιους δρόμους για την ανακάλυψη και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων ή τη βελτίωση ήδη υπαρχόντων, αποκτούμε όλο και περισσότερα μέσα για να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις. Ως ακαδημαϊκός, ένας από τους βασικούς στόχους μου είναι να εμφυσήσω στους φοιτητές μου τη δίψα για απαντήσεις, πάντα να ψάχνουν το «πως» και το «γιατί» και να έχουν το κίνητρο να ενασχοληθούν με τη φαρμακευτική έρευνα, ειδικά οι γυναίκες που θεωρώ ότι έχουν πολλά να προσφέρουν στην επιστήμη.»

H Δρ. Πυρκώτη, Λέκτορας Φαρμακευτικής Χημείας, Πρόγραμμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, αναφέρει:

«Η επιστήμη είναι γένους θηλυκού και χρειάζεται την καίρια συνεισφορά των γυναικών για να αναπτυχθεί και να εξερευνηθεί. Βιώνοντας και συνεισφέροντας στον τομέα της Φαρμακευτικής Χημείας σε διάφορες χώρες μπορώ να πω με σιγουριά οτι η επιστήμη δεν θα ήταν ποτέ η ίδια χωρίς τις γυναίκες ακαδημαϊκούς και ερευνήτριες.

Οι γυναίκες επιστήμονες είναι εμφανές ότι μπορούν να λειτουργούν με πολυεπίπεδο τρόπο και να χρησιμοποιούν τα χαρακτηριστικά του γυναικείου φύλου ώστε να προωθούν την ευαισθησία, την φροντίδα, την υπευθυνότητα σε όλους τους τομείς την επιστήμης ενώ ταυτόχρονα να είναι σύζυγοι και μητέρες. Δεν υπάρχουν στερεότυπα στην επιστήμη και ο επιστημονικός χώρος χρειάζεται περισσότερες γυναίκες σε υψηλόβαθμες θέσεις.»

 

 

 

H Δρ. Γαλάτου, Λέκτορας Μοριακής Φαρμακολογίας και Φαρμακογονιδιωματικής, Πρόγραμμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, αναφέρει:

«Φαρμακευτική είναι ο δρόμος για την εξατομικευμένη θεραπεία. Ως γυναίκες επιστήμονες μπορούμε να συμβάλουμε και είμαστε αισιόδοξοι ότι η εξατομικευμένη ιατρική θα αποκομίσει τεράστια μερίσματα για την υγεία των γυναικών στο μέλλον.

Ως ακαδημαϊκοί έχουμε υποχρέωση να ευαισθητοποιούμε  τους φοιτητές μας σχετικά με την ανισότητα των φύλων στο επάγγελμα και να υποστηρίζουμε τις φοιτήτριες και τις πρόσφατες πτυχιούχους-φαρμακοποιούς στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους.

Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα: επενδύοντας στο γυναικείο εργατικό δυναμικό (σε όλα τα περιβάλλοντα και στάδια) είτε μέσω των γυναικών φροντιστών στην κοινότητα, ενισχύεται η πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη και αποτελεί ουσιαστικό βήμα προς την επίτευξη καθολικής υγειονομικής κάλυψης.

Οι γυναίκες μπορούν ενωμένες να αποδείξουν στη πράξη ότι είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας και δεν θα αφήσουν κανέναν να τις αμφισβητήσει.

*Λέκτορας Κλινικής Φαρμακευτικής Πρακτικής, Πρόγραμμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.




Newsletter










480