Υπ. Εργασίας: Σημαντική η συνεργασία κράτους - εργοδοτών - εργοδοτούμενων στην επίλυση εργατικών ζητημάτων


Ο κ. Παναγιώτου χαιρέτησε ημερίδα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για την εναρμόνιση του ευρωπαϊκού εργατικού δικαίου στην κυπριακή και στην ελλαδική έννομη τάξη

Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και η Ελληνική Εταιρεία Δικαίου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφαλίσεως (ΕΔΕΚΑ) διοργάνωσαν επίκαιρη ημερίδα με θέμα την εναρμόνιση του ευρωπαϊκού εργατικού δικαίου στην κυπριακή και την ελλαδική Έννομη Τάξη. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023.

Η ημερίδα ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της πρώην Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου, που, όπως επισημάνθηκε από τους διακεκριμένους ομιλητές, πανεπιστημιακούς και κοινωνικούς εταίρους, έφυγε πρόωρα, αφήνοντας τεράστιο έργο, αλλά και δυσαναπλήρωτο κενό.

Την ημερίδα χαιρέτισε στην πρώτη σημαντική δημόσιά του εμφάνιση ως Υπουργός, ο νέος Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Γιάννης Παναγιώτου, ο οποίος τόνισε πως τη θητεία της κ. Αιμιλιανίδου ως Υπουργός διέκρινε η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Ο κ. Παναγιώτου, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές της ημερίδας, επισήμανε την ανάγκη αξιοποίησης της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο στα εργασιακά θέματα. Αναφέρθηκε επίσης στη σπουδαιότητα της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ κράτους, εργοδοτών και εργοδοτούμενων στην επίλυση των ζητημάτων αυτών.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στην ημερίδα και τόνισε πως το ανθρώπινο δυναμικό του Πανεπιστημίου θα είναι αρωγός στο έργο του Υπουργού Εργασίας μέσω της τεχνογνωσίας και της εμπειρογνωμοσύνης που διαθέτει. Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του Πανεπιστημίου ο Ανώτερος Αντιπρύτανης Καθηγητής Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς, τονίζοντας την ανεκτίμητη προσφορά της αείμνηστης Ζέτας Αιμιλιανίδου στα εργασιακά δρώμενα, την προστασία των εργαζομένων και τη διατήρηση της εργατικής ειρήνης. Επιπρόσθετα, ο Καθηγητής Φελλάς, υπέδειξε πως στο πλαίσιο της πορείας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ο κλάδος του εργατικού δικαίου αναδείχθηκε και συνεχίζει να εξελίσσεται ως θέμα μείζονος σημασίας. Υπενθύμισε επίσης πως αυτό το Δίκαιο κατέχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς το διακύβευμα είναι η προστασία των εργαζομένων.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚΑ Ομότιμος Καθηγητής Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη τιμή για την Εταιρεία να συμμετέχει για πρώτη φορά σε επιστημονική εκδήλωση στην Κύπρο και διατράνωσε την ετοιμότητα των δύο χωρών για αυξημένη συνεργασία σε εργασιακά θέματα. Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης εκπρόσωποι κοινωνικών εταίρων, και συγκεκριμένα ο κ. Μιχάλης Αντωνίου, Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, ο κ. Ανδρέας Μάτσας, Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, και η κ. Σωτηρούλα Χαραλάμπους, Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, που συνεχάρησαν τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία της ημερίδας και τόνισαν την προσφορά της Ζέτας Αιμιλιανίδου στη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και ζητημάτων κατά τη διάρκεια της μακράς και γόνιμης θητείας της. Αναφέρθηκαν επίσης  στη συμβολή των κοινωνικών εταίρων στη διαδικασία εναρμόνισης, εφαρμογής, και συνεχούς μεταρρύθμισης του εργατικού δικαίου. Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας ο Αντιπρόεδρος κ. Νικόλας Κουρσάρης.

Η εισαγωγική ομιλία με θέμα «Το ευρωπαϊκό εργατικό δίκαιο» πραγματοποιήθηκε από τον Ομότιμο Καθηγητή ΑΠΘ Ιωάννη Κουκιάδη, ο οποίος εστίασε στην ανάγκη σωστής αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών στην εργασία και μίλησε για την πορεία εξέλιξης του ευρωπαϊκού εργατικού δικαίου. Ο Δικηγόρος κ. Πόλυς Πολυβίου στη δική του ομιλία τόνισε ότι η κοινωνία μπορεί να αλλάζει, αλλά αυτό που θα πρέπει να παραμένει ως πρωταρχική αρχή είναι η προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Τόνισε την ανάγκη διασφάλισης του δικαιώματος στην απεργία και όρων εργασίας που να ανταποκρίνονται στην προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Η ημερίδα συνεχίστηκε με τις εισηγήσεις επί συγκεκριμένων όψεων του εργατικού δικαίου, που αναφέρονται στην εναρμόνιση των δύο εννόμων τάξεων (ελλαδικής και κυπριακής) με το ευρωπαϊκό εργατικό δίκαιο. Συγκεκριμένα, στην πρώτη συνεδρία η θεματική των προσωπικών δεδομένων στο εργατικό δίκαιο αναλύθηκε από τον Ομότιμο Καθηγητή ΕΚΠΑ Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου (Ελλάδα) και τον Επίκουρο Καθηγητή ΠΛ Δημήτριο Κουκιάδη (Κύπρος) και η θεματική των δυσμενών διακρίσεων αναλύθηκε από τον Δικηγόρο και Διδάκτορα Νομικής Δημήτριο Γούλα (Ελλάδα) και την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Αναπληρώτρια Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του ΠΛ Χριστίνα Ιωάννου (Κύπρος).

Η δεύτερη συνεδρία εστίασε στη θεματική των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, με ομιλία του Δικηγόρου και Διδάκτορα Νομικής Κωνσταντίνου Ρίζου (Ελλάδα) και του Καθηγητή και Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του ΠΛ Αχιλλέα Αιμιλιανίδη (Κύπρος), καθώς και στη θεματική της συμφιλίωσης της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, την οποία ανέλαβαν να αναλύσουν ο Καθηγητής του ΑΠΘ Άγγελος Στεργίου (Ελλάδα) και η Επίκουρη Καθηγήτρια του ΠΛ Άννα Πλεύρη. Η τρίτη συνεδρία περιελάμβανε τις θεματικές της μεταβίβασης επιχείρησης, η οποία αναλύθηκε από τον Επίκουρο Καθηγητή του ΕΚΠΑ Δημήτριο Λαδά (Ελλάδα) και τον Επίκουρο Καθηγητή του ΠΛ Κωνσταντίνο Δημαρέλλη (Κύπρο), καθώς και του χρόνου εργασίας, η οποία αναλύθηκε από τον Επίκουρο Καθηγητή του ΕΚΠΑ Ιωάννη Σκανδάλη (Ελλάδα) και τον Λέκτορα του ΠΛ Γεώργιο Τσαούση (Κύπρος).




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










539