Ημερίδα: «Βραβεία Alma και IBBYList, Λογοτεχνική Ανάγνωση: Ποίηση-Μυθοπλασία-Εικόνες»


Tο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με τον CYBBY – Cyprus IBBY — Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού-Νεανικού Βιβλίου (ΚΣΠΝΒ) και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας οργανώνουν την Ημερίδα:

«Βραβεία Alma και IBBYList, Λογοτεχνική Ανάγνωση: Ποίηση-Μυθοπλασία-Εικόνες».

το Σάββατο, 6 Μαΐου 2023 (8:30-14:35) στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Cine Studio εδώ. Η Ημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Προδημοτικής, Δημοτικής, Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης όπως επίσης σε άτομα που δεν είναι εκπαιδευτικοί αλλά τους ενδιαφέρει το θέμα. Σκοπό έχει να σκιαγραφήσει τις σύγχρονες τάσεις στην παιδική και εφηβική λογοτεχνία αλλά και να συμβάλει στην αξιοποίησή της, μέσα από την εξοικείωση των συμμετεχόντων και συμμετεχουσών με το έργο διακεκριμένων Κύπριων και Ελλαδιτών συγγραφέων και εικονογράφων οι οποίοι έχουν προταθεί για διεθνή βραβεία. 

Υποψήφιοι/υποψήφιες του ΚΣΠΝΒ για το Alma Award για το 2022 είναι οι Σάντρα Ελευθερίου, Έλλη Παιονίδου, Αντώνης Παπαθεοδούλου και Μάνος Κοντολέων.

Στον τιμητικό κατάλογο της IBBY List 2022 έχουν αναγραφεί ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης και η Χρύσω Χαραλάμπους.

Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην Ημερίδα θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση συμμετοχής στο διαδικτυακό περιβάλλον εγγραφών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου εδώ.

Δήλωση συμμετοχής έχουν τη δυνατότητα να κάνουν και άτομα που δεν είναι εκπαιδευτικοί εδώ.

Η πλατφόρμα εγγραφών θα λειτουργήσει από τις 4 μέχρι τις 29 Απριλίου 2023. 

Κατά την εγγραφή οι συμμετέχοντες θα πρέπει να επιλέξουν τα δύο εργαστήρια που επιθυμούν να παρακολουθήσουν. Σημειώνεται ότι στην περιγραφή του εργαστηρίου αναφέρεται η βαθμίδα ή οι βαθμίδες στις οποίες απευθύνεται το κάθε εργαστήρι. Διευκρινίζεται ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία και την ώρα καταγραφής της δήλωσης.

Ας δούμε όμως τι είναι το βραβείο Alma - Astrid Lindgren Memorial Award-.

Οι πιο πολλοί από μας ίσως γνωρίζουν τη σουηδή συγγραφέα Άστριντ Λίντγκρεν αφού, πολλά βιβλία της έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά.

Τα πιο γνωστά βιβλία της Άστριντ Λίντγκρεν είναι:

  • Η σειρά Πίπη Φακιδομύτη (PippiLångstrump)
  • Η σειρά Ο Κάρλσον στη Στέγη (Karlssonpå taket)
  • Η σειρά Μικές (EmiliLönneberga)
  • Η σειρά Αρχιντετέκτιβ Μπλόμκβιστ (MästerdetektivenBlomkvist)
  • Μαντίκεν (Madicken)
  • Ρόνια, η κόρη του ληστή (Ronjarövardotter)
  • Τα διαβολάκια του μικρού χωριού (BarneniBullerbyn)
  • Μίο, ο γιος μου (Mio, minMio)
  • Οι Αδερφοί Λεοντόκαρδοι (BrödernaLejonhjärta)

Το Astrid Lindgren Memorial Award καθιερώθηκε εις μνήμη της συγγραφέως με πρωτοβουλία της σουηδικής κυβέρνησης με σκοπό να προωθήσει το δικαίωμα κάθε παιδιού σε σπουδαίες ιστορίες. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο βραβείο που πάνω απ' όλα, υπογραμμίζει τη σημασία της ανάγνωσης, σήμερα και για τις επόμενες γενιές.

Απονέμεται κάθε χρόνο σε κάποιο άτομο ή οργανισμό για την εξαιρετική συνεισφορά του στην παιδική και νεανική λογοτεχνία. Είναι το μεγαλύτερο βραβείο στο είδος του αφού το έπαθλο ανέρχεται στο ύψος των πέντε εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών.

Επιγραμματικά:

Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο από το 2003.

Ιδρύθηκε από τη σουηδική κυβέρνηση μετά το θάνατο της Άστριντ Λίντγκρεν, για να τιμήσει τη μνήμη της.

Με χρηματικό έπαθλο 5 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες είναι το μεγαλύτερο βραβείο στο είδος του. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 462.000 ευρώ, 400.000 βρετανικές λίρες ή 550.000 δολάρια ΗΠΑ.

Απονέμεται σε συγγραφείς, εικονογράφους, προφορικούς αφηγητές και άτομα ή οργανισμούς που ασχολούνται με την προώθηση της ανάγνωσης για παιδιά και νέους.

Η ανακοίνωση γίνεται την Άνοιξη. Μετά τη συνεδρίαση της κριτικής επιτροπής για τη λήψη αποφάσεων, ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής τηλεφωνεί στον βραβευμένο.

Ο βραβευμένος θα παραλάβει επίσημα το βραβείο σε μια πανηγυρική τελετή στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η H.R.H: η διάδοχος της πριγκίπισσας Βικτώρια της Σουηδίας και ο Σουηδός υπουργός Πολιτισμού και Δημοκρατίας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










433