Δεξιότητες διαχείρισης της διαφορετικότητας: Θεωρία και πράξη


9ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής 2023 στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας το 9ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής 2023 με θέμα: «Δεξιότητες Διαχείρισης της Διαφορετικότητας: Θεωρία και Πράξη». Το Συνέδριο διεξήχθη στις 8 Μαΐου 2023 σε συνεργασία του ΠΛ με την Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας, τον Εθνικό Φορέα Δια Βίου Καθοδήγησης, και το Εθνικό Κέντρο Πληροφόρησης για θέματα Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΚΠΕΕΚ)- Euroguidance Cyprus.

«Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει θέσει το πολυσύνθετο και πολύπλευρο θέμα της διαφορετικότητας σε όλες του της εκφάνσεις στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του», επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς, Ανώτερος Αντιπρύτανης του ΠΛ και Διευθυντής του Κέντρου Ισότητας, Διαφορετικότητας και Συμπερίληψης του Πανεπιστημίου, προσθέτοντας πως η προκατάληψη είναι ένα βάρος που μπερδεύει το παρελθόν, απειλεί το μέλλον και καθιστά το παρόν απρόσιτο. «Η απουσία της διαφορετικότητας από τη ζωή μας αποσυντονίζει τη δημιουργικότητα και εμποδίζει αμετάκλητα την πρόοδο του ανθρώπου. Μέσα στη διαφορετικότητα υπάρχουν η ομορφιά, η ελπίδα και η δύναμη», επεσήμανε.

Ο Καθηγητής Φελλάς, αναφέρθηκε εκτενώς στις διάφορες εκφράσεις της διαφορετικότητας, τονίζοντας πως αυτή σημαίνει «ίση προώθηση και ευρεία αποδοχή των συνανθρώπων μας χωρίς περιορισμούς». Ενημέρωσε επίσης το κοινό, πως το ΠΛ έχει πιστοποιηθεί ως εργοδότης Ισότητας από τον Εθνικό Φορέα Πιστοποίησης Επιχειρήσεων, ενώ έχει προσυπογράψει την Χάρτα Διαφορετικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας εκδώσει δικό του Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων. Αναφέρθηκε παράλληλα στο Κέντρο Ισότητας, Διαφορετικότητας και Συμπερίληψης –«Centre of Equality, Diversity and Inclusion» του ΠΛ, που στοχεύει στην επιστημονική ανάλυση και επεξεργασία δεδομένων και πληροφοριών που αφορούν στη διαφορετικότητα, την ισότητα και τη συμπερίληψη όλων των κοινωνικών ομάδων στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Στο μήνυμα του, που ανέγνωσε η Δρ. Ειρήνη Παρασκευά Ροδοσθένους, πρώτη λειτουργός εκπαίδευσης Προϊστάμενη ΥΣΕΑ, ο Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του ΥΠΑΝ Δρ. Κυπριανός Λούης αναφέρθηκε στο σχολικό περιβάλλον, ως έναν από τους κύριους φορείς διαπαιδαγώγησης του ατόμου, που προωθεί τη διαφορετικότητα, αποτρέποντας την υιοθέτηση συμπεριφορών διακρίσεων, εκφοβισμού και κοινωνικού αποκλεισμού. «Ως Υπουργείο θεωρούμε πως η διοργάνωση του 9ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου συμβάλλει σημαντικά στην παροχή εκσυγχρονισμένης και άρτιας ενημέρωσης προς το μοναδικό υποστηρικτικό πλαίσιο εντός της σχολικής μονάδας, που είναι οι καθηγητές και οι καθηγήτριες ΣΕΑ» πρόσθεσε.

Ο Αντώνης Κάφουρος, Ανώτερος Λειτουργός Εργασίας (ΑΛΕ), Υπεύθυνος Ευρωπαϊκών Δικτύων/Προγραμμάτων/ Έργων στο Τμήμα Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τόνισε πως «προκειμένου οι εκπαιδευτικοί και οι σύμβουλοι απασχόλησης να ασκήσουν σωστή συμβουλευτική παρέμβαση πρέπει πάνω από όλα να έχουν οι ίδιοι διαμορφωμένο ένα τέτοιο προσωπικό σύστημα αξιών, ώστε να είναι σε θέση να εμπνεύσουν τον άλλο». Εγκωμίασε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του Συνεδρίου και προσκάλεσε τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στο 10ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο το 2024.

Ακολούθησαν οι ομιλίες των Κώστα Γαβριηλίδη, Σύμβουλου Διαφορετικότητας, Ισότητας, Συμπερίληψης και Ανήκειν και της Γεωργίας Χαραλάμπους, Υποψήφιας Διδακτόρισσας, Ειδικής Εμπειρογνώμονα σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, με θέματα: «Εισαγωγή στη Διαφορετικότητα» και «Συμπεριληπτικό και Ασφαλές Σχολείο».

Οι δύο ομιλητές επικεντρώθηκαν στο θέμα: «Κατανοώντας τη διαφορετικότητα». Μίλησαν για το τι είναι η διαφορετικότητα (All are welcome here) και επεσήμαναν πως αυτή προσδίδει την ομορφιά και το ενδιαφέρον στις ανθρώπινες κοινωνίες. Μίλησαν για την ορατή διαφορετικότητα, τις δυσκολίες αποδοχής και ένταξης του ατόμου στο κοινωνικό σύνολο, τον στιγματισμό, τη μη ορατή διαφορετικότητα, την εσωτερική πίεση απόκρυψης της διαφορετικότητας, το συνεχές άγχος, την προσπάθεια να μη ξεχωρίζει κανείς από το σύνολο. Αναφέρθηκαν στην ταυτότητα του φύλου, την έκφραση του φύλου, το φύλο που αποδόθηκε στη γέννηση, τη σεξουαλική έλξη, τη ρομαντική έλξη, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την έκφραση και τα χαρακτηριστικά του φύλου, ενώ έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην ετεροκανονικότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα , την εκπαίδευση, και τις διαδικασίες σεξουαλικής ταύτισης στο σχολείο, επισημαίνοντας πως η σεξουαλικότητα είναι παρούσα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Σχολίασαν επίσης την ετεροσεξουαλικότητα, την ομοφοβία και την τρανσφοβία στο σχολικό περιβάλλον, στάθηκαν στις ανάγκες των τρανς στην Κύπρο, ενώ σχολίασαν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι εκπαιδευτικοί που φέρνουν στην τάξη του σχολείου τις δικές τους ιδεολογίες και τα δικά τους στερεότυπα, μιλώντας για την ομοφυλοφιλία ή τον ομοφοβικό εκβιασμό. Η κυρία Χαραλάμπους στάθηκε στο περιεχόμενο της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού (άρθρα 8, 13, 17, 19), στη σημασία της αναγνώρισης της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ +, στη διαφορετικότητα στα σχολεία, καθώς και στην ανάγκη δημιουργίας ασφαλούς εκπαίδευσης και συνεχούς ενημέρωσης σε θέματα σεξουαλικών ταυτοτήτων, ταυτότητας φύλου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και την πρόσβαση σε σχετικούς οδηγούς, κώδικες, πολιτικές υπουργείων, και ζήτησε να τηρούνται οι σχετικοί κανονισμοί και οδηγίες.

Συνοψίζοντας, όρισαν το συμπεριληπτικό και ασφαλές σχολείο, αναφέροντας πως γίνονται σε αυτό σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ασφάλεια, ο σεβασμός, η αποδοχή διαφορετικών ταυτοτήτων, και αντιμετωπίζεται μετωπικά ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία.

Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με τη διεξαγωγή έξι παράλληλων Βιωματικών Εργαστηρίων των 25 ατόμων το καθένα, με την ίδια δομή και περιεχόμενο με τίτλο: «Σεξουαλική Ταυτότητα και Ταυτότητα Φύλου».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










676