Ακόμα ένα «Χρυσό Αριστείο» στο Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας


Νέα τιμητική διάκριση για το Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας, το οποίο βραβεύθηκε με το «Χρυσό Αριστείο» στη κατηγορία «Εκπαίδευση Φαρμακοποιών & Επιστημονικά Προγράμματα», στα Βραβεία Φαρμακευτικής Αγοράς 2023, που διεξάχθηκαν την Τετάρτη 26 Απριλίου στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα. Το βραβείο απονεμήθηκε για την δράση: «Εκστρατείες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού από τον κοινοτικό φαρμακοποιό: ένα καινοτόμο εργαλείο για την καθημερινή πρακτική των φαρμακοποιών και μία εκπαιδευτική δραστηριότητα για τους φοιτητές Φαρμακευτικής».

Το Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας πρωτοπορεί, εντάσσοντας τις «εκστρατείες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού» στο πρόγραμμά σπουδών του (Ενιαίο και αδιάσπαστο Μάστερ), ως μία καινοτόμο διδακτική δραστηριότητα, που στοχεύει στη συνεργασία των φοιτητών και φοιτητριών του με τους εν ενεργεία φαρμακοποιούς της κοινότητας σε Ελλάδα και Κύπρο, έτσι ώστε να βελτιώσει τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες, καθώς και να ενισχύσει την κριτική τους σκέψη, με απώτερο σκοπό τη βέλτιστη φαρμακευτική πρακτική.

Η διαδικασία αυτή προάγει την «καθοδηγούμενη αυτοδιδασκαλία», δηλαδή οι ίδιοι οι φοιτητές σε συνεργασία με τους φαρμακοποιούς κοινότητας, υπό την επίβλεψη ακαδημαϊκού, δημιουργούν το υλικό της εκάστοτε καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Πέραν του μαθησιακού οφέλους για τους φοιτητές, τα οφέλη από το συγκεκριμένο μοντέλο είναι πολλαπλά τόσο για την κοινότητα, όσο και για τον φαρμακοποιό.

Αφενός οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης μέσα από το κοινοτικό φαρμακείο στοχεύουν στην προαγωγή και προάσπιση της δημόσιας υγείας, ενώ παράλληλα αποτελούν το κλειδί για την καλύτερη φαρμακευτική φροντίδα του κοινού. Αφετέρου η εκστρατεία αυτή αποτελεί μια διά βίου εκπαιδευτική δραστηριότητα για τον Φαρμακοποιό και του δίνεται μια ακόμη ευκαιρία να αναδείξει το ρόλο του στην κοινωνία και να προετοιμαστεί για τις μελλοντικές υπηρεσίες, που θα κληθεί να παρέχει.

Παραδείγματα επιτυχούς εφαρμογής της πιο πάνω μεθοδολογίας αποτελούν οι καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού που δημιούργησαν και παρουσίασαν οι φοιτητές του Προγράμματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, για τις παγκόσμιες ημέρες της υπέρτασης και του διαβήτη, σε συνεργασία με φαρμακοποιούς κοινότητας σε Ελλάδα και Κύπρο, στα πλαίσια διδασκαλίας των μαθημάτων Φαρμακευτικής Πρακτικής Ι & ΙΙ. Το εκπαιδευτικό υλικό που παράχθηκε διανεμήθηκε στα φαρμακεία της Ελλάδας και της Κύπρου, με την υποστήριξη του Κέντρου Εκπαίδευσης & Υπηρεσιών Υγείας Συνεταιρισμένων Φαρμακοποιών «ΑΡΕΤΑΙΟΣ», της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμένων Φαρμακοποιών Ελλάδος, του Πανελλήνιου και του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Το Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας βρίσκεται στον Παγκόσμιο Χάρτη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικής (FIP) και είναι το μοναδικό πρόγραμμα Φαρμακευτικής σε Ελλάδα και Κύπρο, που περιλαμβάνεται στην κατηγορία «Νέες πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας» ανάμεσα σε 50 παραδείγματα δράσεων από 27 διαφορετικές χώρες. 

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Χρίστος Πέτρου, Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Υγείας του ΠΛ δήλωσε σχετικά: «Το συγκεκριμένο βραβείο, αλλά και η αναφορά από τη Διεθνή Ομοσπονδία Φαρμακευτικής στο Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για τις «Νέες πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας» αποτελούν εξαιρετική τιμή για εμάς και μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε καινοτόμες εκπαιδευτικές μεθόδους στην Φαρμακευτική εκπαίδευση. Το βραβείο αυτό αφιερώνεται στους φοιτητές Φαρμακευτικής μας. Ευχαριστίες στους φοιτητές και στους συναδέλφους δρα Αλίκη Πελετίδη, και δρα Μιχάλη Πετρίδη οι οποίοι συντόνισαν την εν λόγω δράση».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1015