Συνάντηση Διαχειριστικής Επιτρ. Δράσης Ευρωπαϊκού Δικτύου Δηλητηρίων στο Πανεπ. Λευκωσίας


Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της 4ης συνάντησης της Διαχειριστικής Επιτροπής της Δράσης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Δηλητηρίων (Cost Action European Venom Network), που πραγματοποιήθηκε το Μάιο στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δηλητηρίων αφορά δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επικεντρώνεται στην έρευνα σχετικά με τα δηλητήρια και φέρνει κοντά ακαδημαϊκούς, ερευνητές και επαγγελματίες από όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, για την περίοδο 2020 – 2024.

Επιστήμονες και ειδικοί από περισσότερες από 30 ευρωπαϊκές και συνδεδεμένες με την ΕΕ χώρες συζήτησαν σε μια τριήμερη εκδήλωση τις σχετικές επιστημονικές δραστηριότητες που έχουν παραχθεί μέχρι τώρα, τις μελλοντικές δραστηριότητες ανάπτυξης ικανοτήτων, τη διεξαγωγή εκπαιδευτικού σχολείου για τεχνικές εξαγωγής δηλητηρίου, καθώς και τη διεξαγωγή εργαστηρίου για τη συσχέτιση δομής-λειτουργίας τοξινών που σχηματίζουν πόρους με ιδιαίτερες αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Ανάμεσα στους κύριους ομιλητές, ο Δρ. Michel Dugon από το Πανεπιστήμιο του Galway της Ιρλανδίας, παρουσίασε ομιλία με θέμα τον Σκορπιονισμό, μια «ξεχασμένη» τροπική ασθένεια, ενώ η Dr Aida Verdes από το Museo Nacional de Ciencias Naturales της Μαδρίτης ανέλυσε την παρουσία πεπτιδίων και πρωτεϊνών σε δηλητηριώδη θαλάσσια ασπόνδυλα. Ο Δρ. Ανδρέας Σεργίδης από τη Biogena-API παρουσίασε μια επισκόπηση αναφορικά με το πώς φτάνουμε από τα δηλητήρια στα φάρμακα, μέσα από παραδείγματα γνωστών φαρμάκων που προέρχονται από δηλητήρια.

Η εκδήλωση περιλάμβανε επίσης συνεδρίες με παρουσιάσεις από τους επικεφαλής των ομάδων εργασίας και από νέους ερευνητές, πολλοί εκ των οποίων επισκέφτηκαν για πρώτη φορά την Κύπρο. Την τελευταία μέρα πραγματοποιήθηκε εργαστήριο για την τεχνητή νοημοσύνη, όπου ανταλλάχθηκαν ιδέες για τις εξελίξεις στις προσπάθειες για αντιμετώπιση του καρκίνου, την εξέλιξη των γονιδίων και για τις σύγχρονες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης ως προς τον εντοπισμό νέων θεραπευτικών στόχων και υποψηφίων φαρμάκων.

Την επίβλεψη της διοργάνωσης της συνάντησης είχαν ο Δρ. Γιάννης Σαρηγιάννης και η Δρ. Ευρούλα Χαπέση, Καθηγητές του Προγράμματος Φαρμακευτικής του Τμήματος Επιστημών Υγείας και εκπρόσωποι της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δηλητηρίων. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του Επιστημονικού Συμποσίου, η Δρ. Στυλιάνα Μιραλλάι, διδάσκουσα του Προγράμματος Φαρμακευτικής, παρουσίασε την έρευνά της για τον εξωσκελετό του κυπριακού ενδημικού σκορπιού MesobuthusCyprius, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι στο Galway της Ιρλανδίας, όταν έλαβε υποτροφία βραχυπρόθεσμης επιστημονικής αποστολής από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο. Τους εξωσκελετούς χορήγησε η ομάδα της MedVenom Ltd, μία κυπριακή start up εταιρεία που διερευνά εφαρμογές των δηλητηρίων των κυπριακών ειδών.

Όπως ανέφερε σχετικά ο Δρ. Σαρηγιάννης, τα κυπριακά ενδημικά δηλητηριώδη είδη έχουν ήδη προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας φιλοξενεί για δεύτερο έτος νέους ερευνητές από τη Γαλλία, οι οποίοι εργάζονται πάνω σε κυπριακά δηλητήρια. «Αυτού του είδους οι συναντήσεις είναι απαραίτητες για τη διεθνοποίηση των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων μας, ενώ οι φοιτητές μας έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν πρωτοπόρους επιστήμονες σε συγκεκριμένους ερευνητικούς τομείς, και να εμπνευστούν και να σχεδιάσουν τα μελλοντικά τους βήματα σταδιοδρομίας. Επιπλέον, διεθνείς ερευνητές έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν περισσότερα για την Κύπρο», συμπλήρωσε.

Ο Δρ. Φελέκκης, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στον εναρκτήριο χαιρετισμό του παρουσίασε τη στρατηγική της Σχολής για στήριξη της δημιουργίας διεπιστημονικών ερευνητικών ομάδων που προάγουν τη συνεργασία μεταξύ καθηγητών, ερευνητών και φοιτητών. Υπογράμμισε ότι η συνεργασία διαφορετικών κλάδων είναι το κλειδί για να δημιουργηθούν νέες ιδέες και να οδηγηθεί η επιστήμη σε πρωτοποριακές ανακαλύψεις.

«Αυτές οι ομάδες επικεντρώνονται σε τομείς έρευνας, που έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν θετικά την κοινωνία, όπως η έρευνα για το δηλητήριο. Συνδυάζοντας την τεχνογνωσία ερευνητών από τομείς όπως η βιοχημεία, η φαρμακολογία, η οικολογία και άλλοι, είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να κάνουμε σημαντικά βήματα στην κατανόηση και τη χρήση του δηλητηρίου για διάφορες θεραπευτικές εφαρμογές», ολοκλήρωσε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










730