Βιωματικό Εργαστήριο μεταξύ Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ


Με θέμα: «Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εφοδιαστικής αλυσίδας»

Στις 11 Μαΐου 2023, πραγματοποιήθηκε μια αξιόλογη συνεργασία μεταξύ των Πανεπιστημίων Λευκωσίας και Πίτσμπουργκ. Η συλλογική αυτή προσπάθεια πυροδοτήθηκε από την ανάγκη αξιολόγησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της αλυσίδας εφοδιασμού (supply chains). Ειδικότερα, στο επίκεντρο αυτής της συνεργασίας ήταν ο προσδιορισμός των ισοδύναμων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που σχετίζονται με τον τομέα των μεταφορών, λαμβάνοντας υπόψη τον συνολικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο του  (Well-To-Wake impact) και εξετάζοντας ως υπόθεση εργασίας το ταξίδι των φοιτητών του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ από την πόλη του Πίτσμπουργκ στη Λευκωσία στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Global Semesters. Με την ποσοτικοποίηση του αποτυπώματος άνθρακα αυτού του ταξιδιού, ο στόχος ήταν να παράσχει στους μαθητές πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τις περιβαλλοντικές συνέπειες στο πλανήτη της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Μετά από μια εισαγωγική διάλεξη του Δρ Ηλία Υφαντή, συντονιστή του Προγράμματος Μηχανολόγων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, φοιτητές και από τα δύο πανεπιστήμια οργανώθηκαν σε έξι ομάδες και εργάστηκαν πάνω στους τρόπους μεταφοράς, τις υποθέσεις, τις βασικές παραμέτρους, τους υπολογισμούς, την τεκμηρίωση και τα τελικά παραδοτέα. Για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, είχε δημιουργηθεί μια διεθνής ομάδα με φοιτητές από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Ρωσία, το Καμερούν, το Σουδάν και την Ιταλία.

Το βιωματικό εργαστήριο παρείχε στους μαθητές το απαιτητικό περιβάλλον και τους χρονικούς περιορισμούς που τους επέτρεψαν να αξιολογήσουν και να βελτιώσουν τις συνεργατικές τους δεξιότητες, τις αναλυτικές τους ικανότητες, την επικοινωνία και την κριτική τους σκέψη. Η ποσοτικοποίηση παίζει καταλυτικό ρόλο βοηθώντας τους επιστήμονες και τους μηχανικούς να κατανοήσουν την κλίμακα ενός γεγονότος ή φαινομένου. Ομοίως, η ποσοτικοποίηση των εκπομπών CO2 είναι απαραίτητη για να κατανοήσουν οι φοιτητές  το μέγεθος του παγκόσμιου προβλήματος της κλιματικής κρίσης.

Συνολικά, οι φοιτητές που συμμετείχαν στο εργαστήριο και από τα δύο πανεπιστήμια δήλωσαν ενθουσιασμένοι με τις νέες γνώσεις και πρακτικές δεξιότητες που απέκτησαν, καλλιεργώντας ταυτόχρονα μια ισχυρή αίσθηση ομαδικότητας. Επιπρόσθετα, τους έδωσε έμπνευση να διερευνήσουν και να συνεχίσουν να διευρύνουν τις δεξιότητές επικοινωνίας και συνεργασίας, με κίνητρο τις γνώσεις που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της συλλογικής αυτής προσπάθειας. Με γνώμονα το θετικό αντίκτυπο στο κοινωνικό σύνολο, ανέλαβαν την πρωτοβουλία να διεξαγάγουν επιπρόσθετη έρευνα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στον δικό τους χρόνο. Τέλος, οι φοιτητές ανέφεραν ότι η εμπειρία αυτή τους έδωσε δύναμη και κίνητρο να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς ένα βιώσιμο μέλλον.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










417