Κ. Φελλάς για δωρεά οργάνων: Ας ενημερωθούμε σωστά


Ο Αν. Αντιπρύτανης του Π. Λευκωσίας παρουσίασε σε εκδήλωση τα αποτελέσματα σχετικής παγκύπριας έρευνας

Οι πολίτες χρειάζονται περισσότερη ενημέρωση σχετικά με το ευαίσθητο θέμα των μεταμοσχεύσεων τόνισε σε σχετική εκδήλωση ο Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος του Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς.

Ο Καθ. Φελλάς συμμετείχε σε εκδήλωση του Υπουργείου Υγείας και του Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων Κύπρου με τίτλο «Το παρόν σας είναι το μέλλον τους», που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων.

Στην εκδήλωση, ο Καθηγητής Φελλάς παρουσίασε ως επιστημονικός υπεύθυνος τα αποτελέσματα παγκύπριας έρευνας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με θέμα: «Γνώσεις, στάσεις και αντιλήψεις των Κυπρίων σχετικά με τη δωρεά οργάνων για μεταμόσχευση». Την έρευνα διενήργησε η IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για λογαριασμό του Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων και του Υπουργείου Υγείας.

Κατά την παρουσίαση, ο Καθηγητής Φελλάς τόνισε αρχικά πως αναγκαία και βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση μιας μεταμόσχευσης, δωρεάς που προσφέρει ζωή, είναι η υιοθέτηση και η διάδοση της ιδέας της δωρεάς οργάνων και ιστών.

Διευκρίνισε πως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμόσχευσης εντάσσεται στην προσπάθεια ενημέρωσης για τη μεταμόσχευση οργάνων, ιστών και κυττάρων, ενώ αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη δωρεάς οργάνων, ιστών και κυττάρων και στην προώθηση της αρχής της εθελοντικής και μη αμειβόμενης δωρεάς. Παράλληλα, σημείωσε, επενεργεί ως αφετηρία παραγωγικής συζήτησης και προβληματισμού στην ιατρική κοινότητα, τους φορείς σχεδιασμού πολιτικής σε σχέση με τη Δημόσια Υγεία, αλλά και στο ευρύ κοινό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που παρουσίασε, μονάχα το 21% των ερωτηθέντων, από σύνολο 800 γυναικών και ανδρών ηλικίας 18+, τόσο από αστικές όσο και από αγροτικές περιοχές, γνωρίζει αρκετά για το θέμα της δωρεάς οργάνων ώστε να μπορεί να πάρει μια ενημερωμένη απόφαση. Το υπόλοιπο 76% των ερωτηθέντων, δηλώνει πως έχει ορισμένες πληροφορίες αλλά χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση, ενώ 3% δήλωσε πως δεν το ενδιαφέρει το θέμα.

Στην ερώτηση σχετικά με την πηγή της πληροφόρησης σχετικά με τη δωρεά οργάνων, το 51%  απάντησε πως πληροφορήθηκε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το 46% από το διαδίκτυο, το  24% από φίλους, γνωστούς ή συγγενείς, το 20% από γιατρούς ή επαγγελματίες υγείας, το 18% από  ανθρώπους που χρειάστηκαν ή χρειάζονται μεταμόσχευση, ενώ το 12% από άλλες πηγές.

Ενθαρρυντικό, δήλωσε ο Καθηγητής Φελλάς, είναι το γεγονός, πως το 81% των ερωτηθέντων απάντησε πως τάσσεται υπέρ της δωρεάς οργάνων, το 15% μάλλον υπέρ, και μόνο το 4% μάλλον κατά ή κατά.

«Η αγάπη, ο αλτρουισμός και η γενναιοδωρία είναι κινητήριες δυνάμεις πίσω από τη δωρεά των οργάνων ως συνειδητή διαθήκη του καθενός μας και της δωρεάς των οργάνων δικών μας ανθρώπων που έχουν φύγει, ίσως ξαφνικά, όταν οι γιατροί μπορούν να προσφέρουν μέσα από αυτή ζωή», είπε ο Καθηγητής Φελλάς εν κατακλείδι.

Στην εκδήλωση η Υπουργός Υγείας Δρ. Πόπη Κανάρη αναφέρθηκε με τη σειρά της στα όσα πρεσβεύει η σημερινή κυβέρνηση για τις μεταμοσχεύσεις, που τις αποκάλεσε «πολύτιμο δώρο ζωής», και μίλησε για τις συνεργασίες με την Ελλάδα και άλλες χώρες, ενώ επισήμανε πως η ανάγκη για δωρητές οργάνων είναι αυξημένη.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν άνθρωποι που ζουν σήμερα υγιείς λόγω της δωρεάς ενός οργάνου. Ορισμένοι από αυτούς αναφέρθηκαν στον δύσκολο δρόμο τους ως τη μεταμόσχευση, πράξη που τους έδωσε ζωή, τονίζοντας το σύνθημα της φετινής εκστρατείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πως «το παρόν του δότη δύναται να γίνει το μέλλον ενός συνανθρώπου του».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.