Φοιτητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας συμμετείχαν ενεργά στο Θερινό Σχολείο του Geo-CLIC


Το Θερινό Σχολείο για την «Παρακολούθηση Παράκτιας Δυναμικής» πραγματοποιήθηκε στο Πολυτεχνείο της Βαλένθια, στην Ισπανία 

Στο πλαίσιο του ερευνητικού Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ GEO-CLIC (Geoinformatics Climate Change), φοιτητές από όλα τα συμμετέχοντα πανεπιστήμια παρακολούθησαν ένα θερινό σχολείο πάνω στη θεματική ενότητα «Παρακολούθηση Παράκτιας Δυναμικής» (Coastal Dynamics Monitoring). Το Θερινό Σχολείο πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 17 - 21 Ιουνίου, 2024, στο Πολυτεχνείο της Βαλένθια.

Οι διαλέξεις και τα πρακτικά εργαστήρια του Θερινού Σχολείου περιλάμβαναν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παράκτιες περιοχές από την δυναμική αλληλοεπίδραση της θάλασσας, του κλίματος, του περιβάλλοντος και του ανθρώπου και την αξιοποίηση των συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών (Geographic Information Systems) και τηλεπισκόπησης (Remote Sensing) για την ανάλυση των διαθέσιμων πληροφοριών και την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων και υιοθέτηση των αναγκαίων πολιτικών αλλαγών.

Προς αντιμετώπιση των προκλήσεων, οι τοπικές αρχές κατά τόπους έχουν λάβει διαφορετικά μέτρα κατά μήκος της ακτογραμμής τους, όπως τη μεταφορά άμμου (η οποία παρασυρόμενη προς το νότο εμπλουτίζει τις νότιες ακτές), τη δημιουργία κυματοθραυστών, τη δημιουργία παγίδων (από καλάμια και χαμηλή βλάστη για τη συγκράτηση της άμμου ,οι οποίες φαίνεται να έχουν θετικό αντίκτυπο) και άλλες παρεμβάσεις με θετικές αλλά και αρνητικές επιπτώσεις.

Για παράδειγμα στην πιο κάτω φωτογραφία, ο βόρειος κυματοθραύστης, προέκταση της εκβολής του ποταμού  είναι πιο μεγάλος για να αποτρέπει την εισροή άμμου και να επιτρέπει την απρόσκοπτη διέλευση των ιδιωτικών θαλαμηγών που ελλιμενίζονται κατά μήκος του ποταμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η παραλία στα νότια να χάσει όλη την άμμο και η θάλασσα να έχει φτάσει μέχρι τα κτήρια. Προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία ως προς τι μπορεί να γίνει. Η γνώμη των ειδικών ότι θα είναι πιο εύκολη  η περιοδική εκβάθυνση της εκβολής του ποταμού δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτή.    

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας εκπροσώπησαν οι:

(α) Alisa Illarionova, προπτυχιακή φοιτήτρια - Επιστήμη Δεδομένων

(β) Στεφανία Γερμένα, προπτυχιακή φοιτήτρια - Μηχανολόγος Μηχανικός

(γ) Ανδρέας Κυριακίδης, μεταπτυχιακός φοιτητής – Επιστήμη Δεδομένων

(δ) Πέτρος Δημοσθένους, μεταπτυχιακός φοιτητής – Διοίκηση Επιχειρήσεων.

 Τους μαθητές συνόδευε ο κ. Κυριάκος Ε. Γεωργίου.

Σχετικά με το ερευνητικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ErasmusGEO-CLIC

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας συμμετέχει στο ερευνητικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+  GEO-CLIC, το οποίο έχει ως απώτερο  στόχο τη συμβολή στην αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής και την επιστροφή του παγκόσμιου κλίματος σε ένα πιο βιώσιμο επίπεδο.  Η συμβολή του προγράμματος αφορά  τη χρήση της τεχνολογίας της γεωπληροφορικής και την αξιοποίηση των συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών (Geographic Information Systems) και τηλεπισκόπησης (Remote Sensing) για την ανάλυση των διαθέσιμων πληροφοριών και την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων και υιοθέτηση των αναγκαίων πολιτικών αλλαγών.

Συντονιστής του προγράμματος είναι το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελών (Université Libre de Bruxelles), ενώ εταίροι στο πρόγραμμα, εκτός από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, είναι το Πολυτεχνείο της Βαλένθια (Universitat Politècnica de València), το Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεπ (Sveučilište u Zagrebu) και το Πανεπιστήμιο Εφηρμοσμένων Επιστημών Weihenstephan-Triesdorf (Hochschule Weihenstephan-Triesdorf). Τον συντονισμό στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει ο Πρύτανης, Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, βοηθούμενος από τον Ανώτερο Διοικητικό Λειτουργό στην Πρυτανεία, κ. Κυριάκο Ε. Γεωργίου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










301