Μια πρόσφατη μελέτη της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας έχει εντοπίσει πιθανές νέες θεραπείες για την λοιμώδη περιτονίτιδα των αιλουροειδών (FIP), μια θανατηφόρα ασθένεια που επηρεάζει τις γάτες. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Veterinary Sciences, πραγματοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση των Δρ. Μάνου Βλασίου, Δρ. Γεωργίου Νικολάου, Δρ. Κυριάκου Σπανούδη και Δρ. Δάφνης Μαυρίδη, και εξετάζει τη χρήση ενώσεων της βιταμίνης Ε για την αναστολή ενός βασικού ιικού ενζύμου.
Η FIP προκαλείται από έναν κορωνοϊό των αιλουροειδών και είναι σχεδόν πάντα θανατηφόρα μόλις εμφανιστούν τα συμπτώματα. Η μελέτη επικεντρώθηκε σε δύο μορφές της βιταμίνης Ε, την β-τοκοτριενόλη και την δ-τοκοτριενόλη, οι οποίες βρέθηκαν να αλληλοεπιδρούν με την κύρια πρωτεάση του ιού, ένα ένζυμο κρίσιμο για την αναπαραγωγή του ιού. Χρησιμοποιώντας προσομοιώσεις, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτές οι ενώσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να εμποδίσουν το ένζυμο, ανοίγοντας νέους δρόμους για θεραπεία.
Ο Δρ. Μάνος Βλασίου δήλωσε: «Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η β-τοκοτριενόλη και η δ-τοκοτριενόλη θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη νέων θεραπειών κατά της FIP. Στοχεύοντας την κύρια πρωτεάση του ιού, αυτές οι ενώσεις μπορεί να βοηθήσουν στην αναστολή της αναπαραγωγής του ιού και να βελτιώσουν τα αποτελέσματα των επηρεαζομένων γάτων».
Τα ευρήματα της μελέτης είναι σημαντικά, καθώς υποδεικνύουν ότι συγκεκριμένα ανάλογα της βιταμίνης Ε θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε φάρμακα για την καταπολέμηση της FIP ή να χρησιμοποιηθούν παράλληλα με υπάρχουσες θεραπείες. Παρόλο που η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο και απαιτείται περαιτέρω μελέτη, συμπεριλαμβανομένων εργαστηριακών και κλινικών δοκιμών, προσφέρει μια υποσχόμενη νέα κατεύθυνση για τη διαχείριση αυτής της ασθένειας και ελπίδα για τη βελτίωση της πρόγνωσης για τις γάτες που πάσχουν από FIP.
Για περισσότερες λεπτομέρειες, η πλήρης μελέτη είναι διαθέσιμη στα Αγγλικά στο σύνδεσμο mdpi.com/2306-7381/11/9/424.