Επαναπροσδιορίζοντας την κατανόηση της σχέσης τέχνης και πλανήτη 6 - 7 Φεβρουαρίου 2025, Artos Cultural and Research House στη Λευκωσία 8 Φεβρουαρίου 2025, στο Δημοτικό Σχολείο των Καπέδων στους Καπέδες
Το διεθνές συνέδριο «Μαθαίνοντας με τα βουνά: επαναπροσδιορίζοντας την κατανόηση της σχέσης τέχνης και πλανήτη» εξερευνά τη σύζευξη τέχνης και οικολογίας. Διοργανώνεται από το Celadon Center for Arts & Ecologies και πραγματοποιείται στις 6 και 7 Φεβρουαρίου στον χώρο Artos Cultural and Research House στη Λευκωσία και στις 8 Φεβρουαρίου στο Δημοτικό Σχολείο των Καπέδων στους Καπέδες.
Το συνέδριο πραγματεύεται τους τρόπους που η σύγχρονη τέχνη συσχετίζεται με θέματα που αφορούν στον πλανήτη μας όπως και την έμπρακτη εμπλοκή της στην ευαισθητοποίηση σε ζητήματα που αφορούν στο φυσικό περιβάλλον, την οικολογία και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης.
Επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ακολούθως της δεκαετία του 1970, ασχολούνται ενεργά με την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που αφορούν στον πλανήτη, την κλιματική αλλαγή και τα οικολογικά κοινά- γη, νερό και αέρας. Μέσα από «ευαίσθητες πρακτικές» (soft practices), την ανάπτυξη συλλογικοτήτων και κοινοτήτων, την παραγωγή έργων τέχνης μέσα από οικολογικά υπεύθυνες προσεγγίσεις, και την ακτιβιστική εμπλοκή τους σε οικολογικά κινήματα, έχουν συνεισφέρει ενεργά σε μια διαδικασία επαναρύθμισης της σχέσης μας με το φυσικό περιβάλλον. Επιπλέον, διεπιστημονικές συνεργασίες μεταξύ καλλιτεχνών, επιστημόνων και περιβαλλοντικών οργανώσεων έχουν αποκαλύψει τις επιπτώσεις του πολέμου, της αποικιοκρατίας, των εξορυκτικών πρακτικών (extractivism), της οικοκτονίας, του καπιταλισμού, των καλλιεργειών μεγάλης κλίμακας και άλλων ειδών συστημικής εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου επικεντρώνεται στο πώς ζητήματα που αφορούν στον πλανήτη εξετάζονται μέσα από εικαστικές πρακτικές και τη θεωρία της τέχνης, μιας και οι τέχνες διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην κατανόηση σημαντικών περιβαλλοντικών ζητημάτων της εποχής μας. Ορισμένοι από τους κεντρικούς άξονες των παρουσιάσεων και των βιωματικών δράσεων επικεντρώνονται στους τρόπους που οι τέχνες προσεγγίζουν τη φύση ως θέμα, στους τρόπους αναπαράστασης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, στην αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων συμβίωσης με τον φυσικό κόσμο, στο συσχετισμό πολιτιστικών πρακτικών και βιωσιμότητας (sustainability) και στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής τέχνης και οικολογικού ακτιβισμού.
Το συνέδριο εξερευνά τα οικολογικά κοινά σε σχέση με την τέχνη μέσα από τις κεντρικές ομιλίες των Αντώνη Χατζηκυριάκου, Viviana Checchia και Umut Yildirim, όπως και μέσα από σαράντα πέντε παρουσιάσεις και βιωματικά εργαστήρια με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, καλλιτεχνών και επαγγελματιών του πολιτισμού από την Κύπρο και το εξωτερικό. Το πρόγραμμα συμπληρώνεται με την προβολή σύντομων ταινιών σε επιμέλεια Κωνσταντίνου Ταλιώτη και την επίσημη έναρξη του οργανισμού Celadon Center for Arts & Ecologies.
Το πλήρες πρόγραμμα και το βιβλίο περιλήψεων του συνεδρίου είναι προσβάσιμα μέσω της ιστοσελίδας του συνεδρίου: https://learningwithmountainsconference.wordpress.com. Γλώσσα διεξαγωγής του συνεδρίου: Αγγλικά. Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής. Εγγραφή απαραίτητη μέσω της ιστοσελίδας.
Το συνέδριο έχει διαμορφωθεί από τους Λεόντιο Τουμπουρή, Ευανθία (Εύη) Τσελίκα, Γαβριήλ Κουρέα, Έλενα Πάρπα και Κωνσταντίνο Ταλιώτη. Το συνέδριο “Μαθαίνοντας με τα βουνά” διοργανώνονται από το Celadon Center for Arts & Ecologies στο πλαίσιο του εναρκτήριου του προγράμματος. Επιχορηγείται από το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού, Υφυπουργείο Πολιτισμού, Κυπριακή Δημοκρατία και το Celadon Center for Arts & Ecologies. Υποστηρικτές το Πρόγραμμα Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και ο Δήμος Καπέδων.
Το Celadon Center for Arts & Ecologies είναι ένας μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός οργανισμός με έδρα τους Καπέδες στην ορεινή Λευκωσία. Μέσα από τις τέχνες και τον πολιτισμό, εστιάζει στην οικολογία, σε κουήρ προσεγγίσεις και κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Το Celadon στοχεύει στη διαμόρφωση ενός συνεργατικού πλαισίου, στο οποίο επαγγελματίες του πολιτισμού, καλλιτέχνες και ερευνητές συνευρίσκονται για να καλλιεργήσουν δημιουργική και κριτική σκέψη, όπως και περιβαλλοντική συνείδηση. Σκοπός του είναι η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη μιας δημιουργικής κοινότητας στο πλαίσιο ενός ευρύτερου δικτύου συνεργατών και οργανισμών με κοινούς στόχους σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.
Το Celadon ιδρύθηκε το 2024 από μια μικρή ομάδα ιστορικών/θεωρητικών τέχνης και καλλιτεχνών - τον Γαβριήλ Κουρέα, την Έλενα Πάρπα, τον Λεόντιο Τουμπουρή και την Εύη Τσελίκα.
Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο 2025 το Celadon Center for Arts & Ecologies διοργανώνει δύο αλληλένδετα πρότζεκτς που εστιάζουν στην επανεξέταση της σχέσης μας με τη φύση. Το διεθνές συνέδριο Μαθαίνοντας με τα βουνά: επαναπροσδιορίζοντας την κατανόηση της σχέσης τέχνης και πλανήτη πραγματοποιείται ί μεταξύ 6-8 Φεβρουαρίου 2025. Ακολουθεί η έκθεση και το παράλληλο πρόγραμμα ‘Ζωή όμοια μ’ έναν ορίζοντα’: Φύση και περιπλάνηση στη δουλειά του Νίκου Νικολαΐδη μεταξύ 22 Φεβρουαρίου-16 Μαρτίου 2025.
Instagram: https://www.instagram.com/arts.celadon
Facebook: https://www.facebook.com/people/Celadon-Center-for-Arts-Ecologies/61571795774888/