Ετήσια εκπαιδευτική εκδρομή του Τμήμ. Σχεδιασμού και Πολυμέσων του Πανεπ. Λευκωσίας στο Βερολίνο


Μια αξέχαστη εμπειρία στην καρδιά του σύγχρονου design

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Τμήματος Σχεδιασμού & Πολυμέσων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας είχαν την ευκαιρία να βιώσουν ένα συναρπαστικό εκπαιδευτικό ταξίδι στο Βερολίνο, από τις 2 έως τις 6 Φεβρουαρίου 2025.

Για πέντε ημέρες, οι φοιτητές επισκέφτηκαν μουσεία σύγχρονης τέχνης, πολιτικής και ιστορίας, αρχεία Γερμανικής τυπογραφίας, βιωματικές εκθέσεις πολυμέσων, φωτογραφίας, καθώς και σύγχρονες γκαλερί τέχνης, απορροφώντας όσα περισσότερα μπορούσαν, από τη δημιουργική και σε συνεχή κίνηση, ενέργεια της πόλης, ανακαλύπτοντας τη συναρπαστική σύζευξη ιστορίας, πολιτισμού και τεχνολογίας. Παράλληλα γνώρισαν πτυχές του μέλλοντος του design, της τέχνης και της καινοτομίας, αποκαλύπτοντας την ιστορία και το μέλλον τους στο πλαίσιο μιας ιστορικής Ευρωπαϊκής πόλης.

Από τα εμβληματικά αξιοθέατα, όπως η επιβλητική Στήλη της Νίκης με τα 285 σκαλοπάτια, η ιστορική Πύλη του Βρανδεμβούργου και η East Side Gallery, το τμήμα του τείχους που αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη υπαίθρια έκθεση σύγχρονων τοιχογραφιών στον κόσμο, μέχρι τις κρυμμένες γωνιές γεμάτες street art, κάθε στιγμή του ταξιδιού υπήρξε μια νέα ανακάλυψη. Ανάμεσα στα πιο ξεχωριστά σημεία ήταν και το μικρό, αλλά ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας, αρχείο του Bauhaus.

Στο περίφημο «Museum Island», όπου η ιστορική κληρονομιά συναντά τη σύγχρονη εικαστική έκφραση, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να δουν εμβληματικά έργα τέχνης, ενώ η επίσκεψη στο αρχείο γραμμάτων και πινακίδων «Buchstabenmuseum» τους πρόσφερε μια μοναδική οπτική της κοινωνικής ζωής και της δυναμικής της πόλης. Η διαδραστική εμπειρία στο μουσείο DDR (Deutsche Demoktratische Repuplik) τους έφερε σε άμεση επαφή με την πολυτάραχη ιστορία του Βερολίνου, ενώ στο Ίδρυμα Φωτογραφίας Helmut Newton, οι εντυπωσιακές φωτογραφίες μόδας ξεδιπλώθηκαν μπροστά τους δημιουργώντας ένα συναρπαστικό παιχνίδι αφηγήσεων, γραφιστικής, εικόνας και σύνθεσης. Η τέχνη του δρόμου ήταν διάχυτη στην πόλη, αλλά μέσα από την υπέροχη διαδραστική ξενάγηση στις γωνιές του Kreuzberg, οι φοιτητές κατανόησαν πιο βαθιά την ανάγκη των καλλιτεχνών για αυθεντική δημιουργική έκφραση. Αυτή η ανάγκη βρήκε τη θέση της στο μουσείο Urban Nation, όπου η street art αποκτά πλέον, μόνιμη παρουσία. Ψηφιακή τέχνη, διάδραση, ήχος, χρώμα, κίνηση παρουσίαζαν οι εκθέσεις «Bosch & Beyond» και «Dark Matter» κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο αυτό το ταξίδι στην τέχνη, το design και την τεχνολογία.  

Ένα ταξίδι που ενίσχυσε τους δεσμούς μεταξύ φοιτητών και καθηγητών, δημιουργώντας ευκαιρίες για ανταλλαγή δημιουργικών ιδεών και απόψεων.

Το Βερολίνο, με τη μοναδική πολιτιστική δυναμική του, άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του, καθιστώντας αυτό το ταξίδι μία από τις πιο αξέχαστες εμπειρίες της ακαδημαϊκής χρονιάς. Ανυπομονούμε για το επόμενο!

Γιάννης Χατζηπαναγής   

Art and Design Technical Officer – ΛέκτοραςΓραφικώνΤεχνών

Πόπη Αριστείδου
Λέκτορας Διαδραστικών Μέσων και Κινουμένων Σχεδίων

 

 




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter










284