Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση: Βιβλία Σωσίβια: Ταξιδεύοντας στην ενδυνάμωση και τη γνώση.


Η θερμή ανταπόκριση μικρών και μεγάλων γέμισε τη Βιβλιοθήκη του Παν. Λευκωσίας με δημιουργικότητα και τη χαρά που μπορεί να προσφέρει η λογοτεχνική ανάγνωση

Με ιδιαίτερη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση «Βιβλία Σωσίβια: Ταξιδεύοντας στην ενδυνάμωση και τη γνώση», που πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας την Κυριακή 4 Μαΐου 2025.

Η εκδήλωση, που εξελίχθηκε σε μια γιορτή με χαμόγελα μικρών και μεγάλων φίλων του βιβλίου, διοργανώθηκε από τη Βιβλιοθήκη, το Τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών και την Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Πολιτισμού, την Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ), τον Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου, την Παγκύπρια Οργάνωση Γραμματισμού και το Hope for Children.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με περισσότερα από 80 παιδιά να δίνουν το παρών τους, επιβεβαιώνοντας τη δύναμη του βιβλίου και το εύρος της αναγνωστικής κοινότητας. Το καινοτόμο στοιχείο της εκδήλωσης ήταν η διεξαγωγή εργαστηρίων για παιδιά συνδυάζοντας παράλληλα εργαστήρια για κηδεμόνες.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν τέσσερα εμπνευσμένα εργαστήρια για παιδιά, τα οποία απευθύνονταν στις ηλικιακές ομάδες από 3-12 ετών. Ο συγγραφέας Πέτρος Πανάου παρουσίασε δραστηριότητες για παιδιά ηλικίας 5 έως 7 ετών μέσα από το καινούριο του βιβλίο «Η Ποντικίνα Δώρα, η Περιέργεια και η Γάτα». Στη συνέχεια, η μουσειοπαιδαγωγός Θεοδώρα Κολυπέρα, μέλος της ΚΕΒΕΠ, υλοποίησε το εργαστήριο «Βιβλία Σωσίβια», ενισχύοντας παιδιά 8-10 ετών να ανακαλύψουν τη λογοτεχνία ως πηγή φαντασίας και δύναμης.

Με τη σειρά της, η συγγραφέας Σάντη Αντωνίου και η εικονογράφος Έλενα Τσιαγαρίδου παρουσίασαν το βιβλίο τους: «Πόσα μέτρα είναι ο κόσμος μας; Η ζωή, το έργο και ο κόσμος του Αδαμάντιου Διαμαντή», απευθυνόμενες σε παιδιά ηλικίας 10 έως 12 ετών. Τέλος, η Μύρια Θράσσου και η Ντία Κύττα πρόσφεραν στους μικρούς φίλους και τις μικρές φίλες της εκδήλωσης (3–4 ετών) μια μοναδική εμπειρία μεγαλόφωνης ανάγνωσης βιβλίων σωσιβίων και εικαστικών δραστηριοτήτων.

Παράλληλα, διεξήχθησαν δύο ξεχωριστά εργαστήρια για ενήλικες:

  • «Ανακαλύπτω Βιβλία Σωσίβια – Δημιουργώ το Ημερολόγιο Λογοτεχνικής Ενδυνάμωσης», με συντονίστρια την Έλενα Περικλέους, συντονίστρια Πολιτιστικής Παιδείας και Φιλαναγνωσίας του Υφυπουργείου Πολιτισμού.
  • «Ψυχική ενδυνάμωση των παιδιών μέσω της λογοτεχνίας» από την Εύη Νεοκλέους, ειδική Νεολαίας και Εκπαίδευσης, συστημική ψυχοθεραπεύτρια του Hope for Children.

Η θερμή ανταπόκριση μικρών και μεγάλων γέμισε τη Βιβλιοθήκη με δημιουργικότητα και τη χαρά που μπορεί να προσφέρει η λογοτεχνική ανάγνωση. Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες γιόρτασαν τη μαγεία του βιβλίου και χάρηκαν τις αφηγήσεις και την παρουσία διακεκριμένων δημιουργών και επαγγελματιών από τον χώρο του παιδικού βιβλίου. Στο τέλος, προσφέρθηκαν αναμνηστικά δώρα στους μικρούς φίλους και φίλες που συμμετείχαν.

Οι διοργανωτές εκφράζουν τις θερμές τους ευχαριστίες προς όλους και όλες όσοι/ες παρευρέθηκαν και στήριξαν την εκδήλωση με την παρουσία και τη συμμετοχή τους.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουν στους δημιουργούς και εμψυχωτές των εργαστηριών:

  • Πέτρο Πανάου
  • Σάντη Αντωνίου
  • Έλενα Τσιγαρίδου
  • Έλενα Περικλέους
  • Εύη Νεοκλέους
  • Θεοδώρα Κολυπέρα
  • Μύρια Θράσσου
  • Ντία Κύττα.

Η Βιβλιοθήκη, το Τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών και η Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας δεσμεύονται να διοργανώσουν παρόμοιες δράσεις στο μέλλον, που θα συνεχίσουν να ενδυναμώνουν τη σχέση μικρών και μεγάλων με τη λογοτεχνία, δημιουργώντας εμπειρίες γνώσης, ενδυνάμωσης και απόλαυσης.




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter










300