Γενικός Εισαγγελέας προς αποφοίτους: «Η Νομική είναι πρωτίστως λειτούργημα ευθύνης»


«Απέναντι στον άνθρωπο, την αλήθεια και τη νομιμότητα»
Ο κ. Γιώργος Λ. Σαββίδης απηύθυνε χαιρετισμό στην Τελετή Αποφοίτησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας διοργάνωσε, την Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2025, την τελετή αποφοίτησης της Νομικής του Σχολής στην παρουσία του Γενικού Εισαγγλέα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Γιώργου Σαβίβδη και του πρώην Αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως της Ελλάδας, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος αναγορεύθηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής. 

Στην ομιλία του ο Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Λ. Σαββίδης, εξέφρασε τα θερμά συγχαρητήριά του στους αποφοίτους και στις απόφοιτες για τα επιτεύγματά τους, προσθέτοντας: «Όποιο δρόμο κι αν διαλέξει αύριο ο καθένας σας, όποια Ιθάκη κι αν περπατησει, η υπόμνηση που εύχομαι να έχετε κατά νου είναι πως εσείς και μόνο εσεις έχετε την ικανότητα μέσα από τον τροπο σκέψης και συμπεριφοράς σας, μέσα από τις επιδιώξεις και τις επιθυμίες σας να επηρεάζετε δημιουργικά και ωφέλιμα ολόκληρη τη ζωή σα και των γυρω σας».

Καλλιεργημένοι, με ιδανικά, αρχές και αξίες. Άνθρωποι που μπορούν να κρίνουν υπεύθυνα, αλλά και αντικειμενικά. Πρωτοπόροι, που θα πετύχουν εκεί που εμείς ίσως να αποτύχαμε, και που θα δώσουν πνοή στο όραμα. Αυτούς τους πολίτες είναι που χρειαζόμαστε.      

Παρότρυνε, τέλος, τους αποφοίτους και τις απόφοιτες να καθοδηγούνται από την ηθική και την ακεραιότητα, καθώς η επιστήμη της Νομικής, όπως είπε, είναι "πρωτίστως λειτούργημα ευθύνης απέναντι στον άνθρωπο, την αλήθεια και τη νομιμότητα.”

Κατά την αναγόρευσή του ως Επίτιμος Διδάκτορας της Νομικής Σχολής, ο διακεκριμένος Συνταγματολόγος και πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως της Ελλάδας, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ευχαρίστησε θερμά το Πανεπιστήμιο για την τιμή αυτή.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι πολλοί από τους καθηγητές της Σχολής υπήρξαν μαθητές του, είπε: “Νιώθω πάρα πολύ μεγάλη οικειότητα με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και ιδιαιτέρως με τη Νομική του Σχολή, γιατί εδώ καταλαβαίνω μια φράση που επίμονα έλεγε ο δικός μου δάσκαλος και μέντορας, ο Δημήτρης Τσάτσος. Ότι έρχεται η στιγμή που ένας δάσκαλος γίνεται μαθητής των μαθητών του.”

“Εξέρχεστε από τα τείχη του πανεπιστημίου, που ήταν ασφαλή, σε έναν κόσμο αβέβαιο, απροσδιόριστο, επικίνδυνο, απαιτητικό. Καμία από τις βεβαιότητες του νεωτερικού και του μετανεωτερικού πλέον κόσμου δεν ισχύει. Δεν είναι αυτονόητο τίποτα, ούτε καν το ανθρωπολογικό παράδειγμα μέσα στο οποίο κινούμαστε και το οποίο πλέον τίθεται σε αμφισβήτηση μέσω της εξέλιξης της τεχνητής νοημοσύνης. Πολύ περισσότερο τίθεται υπό αμφισβήτηση το κεκτημένο της φιλελεύθερης δημοκρατίας, των δημοκρωατικν εγγυήσεων και των εγγυήσεων του κράτους δικαίου.

Αυτό που σας κατοχυρώνει στη ζωή σας και θα σας κάνει να νιώθετε υγιείς και ανταγωνιστικοί είναι η γνώση, η εξειδίκευση. Μόνο όταν έχετε απόλυτο ελεγχο του πεδίου σας [...] θα μπορείτε να είστε ασφαλείς μέσα σε μια αγορά νομικών υπηρεσιών που αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς”.

Στην δική του ομιλία, που ανέγνωσε εκ μέρους του ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Καθηγητής Παναγιώτης Αγγελίδης, ο Πρύτανηςτου Πανεπιστημίου Λευκωσίας Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας ανέδειξε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και εστίασε στις σημαντικές παγκόσμιες κατατάξεις του, ιδιαίτερα στην πρόσφατη κατάταξή του ανάμεσα στα 501-600 καλύτερα του κόσμου από το TimesHigherEducation(THEWorldUniversityRankings 2025. Σημείωσε δε, την κατάταξή του στην 2η κοινή θέση σε Ελλάδα και Κύπρο. Αναφέρθηκε επίσης στη συμμετοχή του Πανεπιστημίου στην ευρωπαϊκή πανεπιστημιακή συμμαχία NEOLAiA, ανάμεσα σε άλλα κορυφαία, νέα, προοδευτικά και καινοτόμα πανεπιστήμια, με στόχο τη δημιουργία ενός καινοτόμου Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου με πανεπιστημιουπόλεις σε εννέα χώρες.

Απευθυνόμενος στις απόφοιτες και αποφοίτους της Σχολής, ο κ. Πουγιούτας ανέφερε: «H αποφοίτησή σας από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας θα πρέπει να σας γεμίζει με ιδιαίτερη περηφάνια και αυτοπεποίθηση. Ο τίτλος σπουδών που θα σας απονεμηθεί από ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου αποτελεί, όχι απλώς εγγύηση παγκόσμιας αναγνώρισης, αλλά και εγγύηση επαγγελματικής αποκατάστασης.

Σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα, για τη συμβολή σας στις επιτυχίες και στη διεθνή καταξίωση του πανεπιστήμιου μας. Ως μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας αποτελέσατε συνεργάτες και συν-δημιουργούς νέας γνώσης».

Ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής Καθηγητής Αχιλλεύς Κ. Αιμιλιανίδης, με τη σειρά του, είπε: Δεν θα σας παρακινήσω να γίνετε οι ηγέτες του αύριο. Αντιθέτως, θα σας παρακινήσω να μην σας απασχολεί αν θα αποκτήσετε φήμη ή αν θα σας θεωρούν ηγέτες, αλλά πως να συνεισφέρετε κάτι κοινωνικά χρήσιμο. Πώς να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας, προσφέροντας στο κοινωνικό σύνολο μέσα από το έργο σας. Οι ανθρώπινες κοινωνίες θα είναι πάντα ατελείς, όπως ατελείς είμαστε και οι άνθρωποι, αλλά εκείνο που μετρά είναι πως συνεισφέρουμε σε αυτές από εκεί που κληθήκαμε ο καθένας να το πράξουμε. Μπορεί να είναι διάσημος ο Περικλής για τον Παρθενώνα, αλλά αυτός δεν θα είχε γίνει χωρίς τους χιλιάδες χτίστες του, δεν θα είχε οποιαδήποτε σημασία χωρίς τα εκατομμύρια που τον συντήρησαν, που πίστεψαν και πιστεύουν σε αυτόν.

“Τα κράτη, οι οργανισμοί, οτιδήποτε άξιζε ή αξίζει τον κόπο”, συμπλήρωσε, “έγινε όχι μόνο χάρη στους επώνυμους, αλλά κυρίως στους πολύ περισσότερους ανώνυμους, αυτούς που τάχθηκαν στο έργο τους, στο επάγγελμά τους, στην οικογένειά τους, στη βελτίωση της κοινωνίας. Έτσι και τα πανεπιστήμια αξίζουν όσο έχουν διδακτικό προσωπικό, ερευνητές, διοικητικό προσωπικό, φοιτητές, μια κοινότητα ανθρώπων έξω από τα πανεπιστήμια, ανταγωνιστές και συνεργάτες σε μια αλυσίδα που μας ενώνει διεθνώς στη συνδημιουργία ασχέτως αν γνωριζόμαστε προσωπικά”.

Η τελετή αποφοίτησης ολοκληρώθηκε με την επικύρωση των τίτλων σπουδών από τον Πρύτανη και τον Ανώτερο Αντιπρύτανη, Καθηγητή Κωνσταντίνο Ν. Φελλά.




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter











146