«Αλλά και το χρέος να συμμετάσχετε ενεργά στη διαμόρφωσή του»
Τελετή αποφοίτησης της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας - Αναγόρευση του Χαμπή Τσαγγάρη σε Επίτιμο Διδάκτορα
Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας πραγματοποίησε την Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2025, την Τελετή Αποφοίτησης της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών στην παρουσία της Προέδρου της Βουλής, κ. Αννίτας Δημητρίου.
Στην ομιλία της, η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Ανθρωπιστικές Επιστήμες έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία στις μέρες μας.
Στάθηκε στις συνθήκες της εποχής, τις εμπόλεμες συγκρούσεις, τον αρνητισμό και την έλλειψη του μέτρου, αλλά και τις προκλήσεις που πηγάζουν από την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και την κλιματική αλλαγή, λέγοντας ότι πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με αξίες όπως η συνεργασία, η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά, αλλά και με επένδυση στη γνώση.
«Δεν κρατάτε απλώς έναν τίτλο σπουδών στα χέρια σας. Κρατάτε μια μαρτυρία επιμονής και δημιουργικότητας. Κρατάτε το κλειδί ενός κόσμου που αλλάζει, αλλά και το δικαίωμα και το χρέος να συμμετάσχετε ενεργά στη διαμόρφωσή του», σημείωσε.
Κάλεσε τους αποφοίτους και τις απόφοιτες να μην μένουν αμέτοχοι στα κοινά, να αμφισβητούν, να προτείνουν και να διεκδικούν «γιατί χρειαζόμαστε τους νέους στη δημοκρατική εξίσωση». Η πρόοδος μιας χώρας δεν μετριέται ποσοτικά, συμπλήρωσε, αλλά με τη δύναμη των πολιτών της να ονειρεύονται και να δρουν για το καλό των συνανθρώπων και του τόπου τους.
Αναφερόμενη στην αναγόρευση του χαράκτη Χαμπή Τσαγγάρη σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής, η κ. Δημητρίου υπογράμμισε τη σημασία της τέχνης του, λέγοντας ότι η πορεία του υπενθυμίζει τον ρόλο των τεχνών στο ευρύτερο πεδίο των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών «διότι η τέχνη, όταν προσεγγίζεται με ήθος και συνέπεια, γίνεται φορέας παιδείας, πολιτιστικής συνείδησης και στοχασμού».
Στην δική του ομιλία, που ανέγνωσε εκ μέρους του ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Καθηγητής Παναγιώτης Αγγελίδης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας ανέδειξε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και εστίασε στις σημαντικές παγκόσμιες κατατάξεις του, ιδιαίτερα στην πρόσφατη κατάταξή του ανάμεσα στα 501-600 καλύτερα του κόσμου από το TimesHigherEducation (THE) WorldUniversityRankings 2025. Σημείωσε δε, την κατάταξή του στην 2η κοινή θέση σε Ελλάδα και Κύπρο. Αναφέρθηκε επίσης στη συμμετοχή του Πανεπιστημίου στην ευρωπαϊκή πανεπιστημιακή συμμαχία NEOLAiA, ανάμεσα σε άλλα κορυφαία, νέα, προοδευτικά και καινοτόμα πανεπιστήμια, με στόχο τη δημιουργία ενός καινοτόμου Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου με πανεπιστημιουπόλεις σε εννέα χώρες.
Απευθυνόμενος στις απόφοιτες και αποφοίτους της Σχολής, και αφού τους ευχαρίστησε θερμά για τη συνεισφορά τους στις επιτυχίες του Πανεπιστημίου, ο κ. Πουγιούτας ανέφερε: «Στο εγγύς μέλλον, ο κόσμος μας θα μοιάζει με επιστημονική φαντασία. Τα ευφυή ολογράμματα θα βελτιώσουν το χώρο εργασίας, τους χώρους ψυχαγωγίας και γενικά τα κοινωνικά περιβάλλοντα μας, διευκολύνοντας την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων και εφαρμογών της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Επαυξημένης Πραγματικότητας. Σε αυτόν τον νέο κόσμο, η πρόκληση της διατήρησης της ανθρώπινης φύσης μας, αντιμετωπίζοντας υπαρξιακά, ηθικά, κοινωνιολογικά, νομικά, φιλοσοφικά και άλλα διλήμματα, θα είναι δύσκολη. Παρακαλώ να θυμάστε ότι οι ανθρωπιστικές σπουδές και οι κοινωνικές επιστήμες ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή της κοινωνικής αλλαγής. Να είστε λοιπόν έτοιμοι να κατανοήσετε αυτόν τον νέο κόσμο, να μας βοηθήσετε όλους να προσαρμοζόμαστε συνεχώς καθώς εξελίσσεται και να αναπτύξετε το ηθικό πλαίσιο που θα διασφαλίσει ότι θα παραμείνουμε ανθρώπινοι».
Στη δική του ομιλία, ο Κοσμήτορας της Σχολής, Καθηγητής Κλήμης Μαστορίδης, ανέφερε: «Σήμερα δεν γιορτάζουμε μόνο το πτυχίο σας, αλλά το ποιοι γίνατε μέχρι να το αποκτήσετε. Σε έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις –πολέμους, φυσικές καταστροφές, πανδημίες, αλγόριθμους που γράφουν ποιήματα, αν όχι καλύτερα, σίγουρα ταχύτερα από εμάς– η σκέψη, η κρίση και η ενσυναίσθηση είναι πολύτιμα εφόδια. Κι εσείς τα έχετε.
Είμαστε περήφανοι. Όχι μόνο για τις γνώσεις σας, αλλά γιατί μάθατε να θέτετε τα σωστά ερωτήματα, να διαφωνείτε με επιχειρήματα, να βλέπετε τον άνθρωπο πίσω από τον αριθμό.
Φέτος είπα στους φοιτητές μου: “Αποτύχαμε σε πολλά – ίσως αποτύχουμε και με την τεχνητή νοημοσύνη. Αλλά εσείς είστε το καλύτερο στοίχημά μας. Και αυτή τη φορά, έχουμε ελπίδες!”.
Σε δύσκολους καιρούς να θυμάστε: η παιδεία δεν είναι μόνο πηγή γνώσης· είναι το θεμέλιο της ελευθερίας. Όπως είπε ο Ροβεσπιέρος, μια αμφιλεγόμενη αλλά διορατική μορφή της ιστορίας: «Το μυστικό της ελευθερίας βρίσκεται στην εκπαίδευση των ανθρώπων, ενώ το μυστικό της τυραννίας στο να τους κρατάς στην αμάθεια». Εσείς είστε ελεύθεροι. Και μαζί σας, είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι κι εμείς».
Κατά την αναγόρευσή του ως Επίτιμος Διδάκτορας της Σχολής, ο κ. Χαμπής Τσαγγάρης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την «ύψιστη», όπως την χαρακτήρισε, τιμή, ευχαριστώντας το Πανεπιστήμιο για την αναγνώριση αυτή. Αναφέρθηκε με συγκίνηση στους δασκάλους του, που σημάδεψαν την πορεία του στην ζωή και την τέχνη, προτρέποντας τους αποφοίτους να πορευτούν με πείσμα και πίστη στον εαυτό τους, αξιοποιώντας τις γνώσεις τους για να πετύχουν τους στόχους τους.
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο κ. John Vickers, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, μουσικός και μεταφραστής, στον οποίο απονεμήθηκε το Βραβείο Εξαιρετικής Κοινωνικής Προσφοράς.
Η τελετή αποφοίτησης ολοκληρώθηκε με την επικύρωση των τίτλων σπουδών από τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Καθηγητή Παναγιώτη Αγγελίδη και τον Κοσμήτορα της Σχολής.