«Για να στελεχώσετε την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της χώρας μας»
Ο κ. Παναγιώτου απηύθυνε χαιρετισμό στην Τελετή Αποφοίτησης της Σχολής Επιστημών και Μηχανικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας διοργάνωσε την Τρίτη, 24 Ιουνίου 2025, την τελετή αποφοίτησης της Σχολής Επιστημών και Μηχανικής, στην παρουσία του Υπουργού Εργασίας, κ. Γιάννη Παναγιώτου.
Κατά τον χαιρετισμό του, ο κ. Παναγιώτου, απευθύνθηκε προς τους απόφοιτους και τις απόφοιτες λέγοντας «Είμαι βέβαιος ότι με τα εφόδια που απέκτησαν οι απόφοιτοι μέσα από τη φοίτησή τους στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας θα είναι σε θέση να πετάξουν ψηλά, να λάμψουν και να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει».
Αναφέρθηκε στις ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα στο νησί μας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει να φέρει σε πέρας όλους τους μέχρι στιγμής στόχους της. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, ο κ. Παναγιώτου τόνισε ότι τα ποσοστά απασχολησιμότητας βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τους αποφοίτους και τις απόφοιτες που εισέρχονται σε αυτήν.
«Μέσα από τη φοίτησή σας στα προγράμματα σπουδών που παρακολουθήσατε είσαστε κατάλληλα εξοπλισμένοι για να στελεχώσετε την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση της χώρας μας», είπε.
Ολοκληρώνοντας, εξέφρασε την πρόθεση της Πολιτείας να βρίσκεται δίπλα στη νέα γενιά «έτσι ώστε να καταφέρουμε μέσα από τα σημαντικά βήματα που επιτελούνται να δημιουργήσουμε καλύτερες προοπτικές για τις επόμενες γενιές».
Στην δική του ομιλία, που ανέγνωσε εκ μέρους του ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Καθηγητής Παναγιώτης Αγγελίδης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας ανέδειξε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και εστίασε στις σημαντικές παγκόσμιες κατατάξεις του, ιδιαίτερα στην πρόσφατη κατάταξή του ανάμεσα στα 501-600 καλύτερα του κόσμου από το TimesHigherEducation (THE) WorldUniversityRankings 2025. Σημείωσε δε, την κατάταξή του στην 2η κοινή θέση σε Ελλάδα και Κύπρο. Αναφέρθηκε επίσης στη συμμετοχή του Πανεπιστημίου στην ευρωπαϊκή πανεπιστημιακή συμμαχία NEOLAiA, ανάμεσα σε άλλα κορυφαία, νέα, προοδευτικά και καινοτόμα πανεπιστήμια, με στόχο τη δημιουργία ενός καινοτόμου Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου με πανεπιστημιουπόλεις σε εννέα χώρες.
Απευθυνόμενος, στις απόφοιτες και απόφοιτους της Σχολής, ο κ. Πουγιούτας, ανέφερε: «Σας ευχαριστούμε θερμά για την μεγάλη σας συνεισφορά στις επιτυχίες του Πανεπιστημίου μας.» Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ανατρεπτικές τεχνολογίες και κάλεσε τις απόφοιτες και απόφοιτους να ενστερνιστούν τις εφαρμογές τους σημειώνοντας «Η Βιομηχανία 5.0, και ιδιαίτερα η σύγκλιση της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Επαυξημένης Πραγματικότητας, φέρνει επανάσταση όχι μόνο στον επαγγελματικό σας τομέα αλλά και σε ολόκληρη την αγορά εργασίας και την κοινωνία γενικότερα, επηρεάζοντας τη ζωή μας με τρόπους που ίσως να μην αντιλαμβανόμαστε πλήρως. Ως μελλοντικοί ηγέτες στον κλάδο σας, έχετε μια μοναδική ευκαιρία να αξιοποιήσετε αυτές τις επαναστατικές τεχνολογίες και, μέσω μιας ηθικής, κοινωνικά υπεύθυνης και ανθρωποκεντρικής προσέγγισης, να ηγηθείτε προς την ψηφιακή μετάβαση και να συμβάλετε στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου».
Ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών και Μηχανικής, Καθηγητής Δημήτρης Δρικάκης, με τη σειρά του, απευθυνόμενος στις απόφοιτες και τους αποφοίτους, επισήμανε: «Κατά τη διάρκεια των σπουδών σας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, γίνατε μάρτυρες μετασχηματιστικών εξελίξεων παγκόσμιας κλίμακας, από μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που αποκωδικοποιούν δομές πρωτεϊνών έως δορυφόρους που παρακολουθούν τις κλιματικές αλλαγές. Αυτές οι καινοτομίες υπογραμμίζουν ένα σημαντικό μάθημα: η γνώση δεν είναι στατική, αλλά μια δυναμική ευθύνη. Όσα επιτύχατε εδώ δεν είναι απλώς ακαδημαϊκά επιτεύγματα—είναι μια προετοιμασία για να αντιμετωπίσετε πραγματικές προκλήσεις. Καθώς μεταβαίνετε από φοιτητές σε αρχιτέκτονες λύσεων, οι δεξιότητες που αναπτύξατε θα σας επιτρέψουν να αντιμετωπίσετε σύνθετα ζητήματα, όπως η ανάπτυξη αυτόνομων συστημάτων, η δημιουργία ανθεκτικών υποδομών και η εξέλιξη κρυπτογραφικών καινοτομιών».
Πρόσθεσε ότι πέρα από την τεχνική αρτιότητα, «η εποχή μας απαιτεί ηθική φαντασία. Η αριστεία, όπως δίδαξε ο Αριστοτέλης, είναι μια συνήθεια, και έχετε καλλιεργήσει συνήθειες διερεύνησης, ηθικής σκέψης και συνεργασίας που είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την επιστημονική πρόοδο όσο και για την καλή πολιτότητα. Καθώς η Κύπρος αναδύεται ως κέντρο καινοτομίας, έχετε ευκαιρίες να συνεισφέρετε σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η τεχνητή νοημοσύνη. Ωστόσο, ο πραγματικός δείκτης της συνεισφοράς σας θα είναι η ευημερία των ανθρώπων».
Ολοκλήρωσε λέγοντας ότι τα επιτεύγματα των αποφοίτων μοιράζονται με εκείνους που τους υποστήριξαν: τις οικογένειες που τους ενθάρρυναν σε κάθε σας βήμα, το διδακτικό προσωπικό που μετέτρεψε τις αίθουσες διδασκαλίας σε κοινότητες πρακτικής και τους ηγέτες του πανεπιστημίου που προώθησαν τη συνεργασία και τη συμπερίληψη. «Καθώς μπαίνετε στον κόσμο, αγκαλιάστε την περιέργεια, ενσωματώστε την ηθική στις πράξεις σας και επενδύστε στην κοινότητα. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα επιλύσετε προβλήματα, αλλά και θα διαπλάσετε ένα μέλλον που θα εκφράζει τα ιδανικά της ανθρωπότητας», συμπλήρωσε.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Βασίλης Κωστόπουλος, Καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Η τελετή αποφοίτησης ολοκληρώθηκε με την επικύρωση των τίτλων σπουδών από τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Καθηγητή Παναγιώτη Αγγελίδη.