Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας πραγματοποίησε τo Σάββατο, 28 Ιουνίου 2025, την Τελετή Αποφοίτησης της Σχολής Επιστημών Αγωγής, κατά την οποία αναγορεύθηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα ο διεθνούς φήμης Έλληνας συγγραφέας παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, Καθηγητής Ευγένιος Τριβιζάς.
Κατά τον χαιρετισμό του, ο Καθηγητής Τριβιζάς εξέφρασε βαθιά συγκίνηση για την αναγνώριση του έργου του από τη Σχολή Επιστημών Αγωγής ενός από τα πιο αξιόλογα πανεπιστήμια του κόσμου, ιδιαίτερα στην Κύπρο, έναν τόπο που, όπως είπε, αγαπά, καθώς τον έχει αγκαλιάσει με θέρμη εδώ και πολλά χρόνια.
Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το πώς η κυριαρχία της χρησιμοθηρικής αντίληψης διαβρώνει θεμελιώδεις ανθρωπιστικές αξίες, ο Καθηγητής Τριβιζάς αναφέρθηκε εκτενώς στον συγγραφέα Τσαρλς Ντίκενς και στο έργο του Hard Times (Δύσκολοι Καιροί), το οποίο καταπιάνεται με ένα εκπαιδευτικό σύστημα και τρόπους διαπαιδαγώγησης που καταπιέζουν τη φαντασία και προωθούν τη μετάδοση στείρων γνώσεων, με καταστροφικά αποτελέσματα για τους μαθητές και ήρωες του βιβλίου.
Στάθηκε ιδιαίτερα στην αξία και τη σημασία της φαντασίας στην καινοτομία και την ανθρώπινη εξέλιξη, τονίζοντας ότι η δημιουργικότητα ξεκινά εκεί που τελειώνει η λογική. «Τα σχολικά βιβλία είναι συνήθως τόσο βαρετά και τόσο καταπιεστικά», σημείωσε, «που αντί για φυγή προς τα άστρα, προκαλούν μαζική φυγή από τα βιβλία».
«Η ιστορία της επιστήμης απαιτεί να φανταζόμαστε όλο και περισσότερα, όλο και τολμηρότερα. Να φανταζόμαστε ακόμα και το αδιανόητο», συμπλήρωσε.
Στην δική του ομιλία, ο Πρύτανηςτου Πανεπιστημίου Λευκωσίας Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας ανέδειξε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και εστίασε στις σημαντικές παγκόσμιες κατατάξεις του, ιδιαίτερα στην πρόσφατη κατάταξή του ανάμεσα στα 501-600 καλύτερα του κόσμου από το TimesHigherEducation(THE) WorldUniversityRankings 2025. Σημείωσε δε, την κατάταξή του στην 2η κοινή θέση σε Ελλάδα και Κύπρο. Αναφέρθηκε επίσης στη συμμετοχή του Πανεπιστημίου στην ευρωπαϊκή πανεπιστημιακή συμμαχία NEOLAiA, ανάμεσα σε άλλα κορυφαία, νέα, προοδευτικά και καινοτόμα πανεπιστήμια, με στόχο τη δημιουργία ενός καινοτόμου Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου με πανεπιστημιουπόλεις σε εννέα χώρες.
Ο Πρύτανης ευχαρίστησε θερμά τις απόφοιτες και τους αποφοίτους, τις οικογένειές τους και όλες και όλους που πρόφεραν σημαντική στήριξη στο δύσκολο ταξίδι των σπουδών τους.
Απευθυνόμενος, στις απόφοιτες και αποφοίτους του Τμήματος Παιδαγωγικών Σπουδών, ο Πρύτανης Πουγιούτας ανέφερε: «Όπως πολύ καλά γνωρίζετε η Παιδεία αποτελεί θεμελιώδη λίθο της κοινωνίας. Το λειτούργημά σας απαιτεί να διδάξετε, να εμπνεύσετε, να καλλιεργήσετε αξίες και ηθικές αρχές, να διαμορφώσετε χαρακτήρες και να καθοδηγήσετε τις μελλοντικές γενιές. Να θυμάστε πάντα ότι δεν είστε μόνο εκπαιδευτικοί, αλλά και οραματιστές και ηγέτες.»
Απευθυνόμενος δε, στις απόφοιτες και αποφοίτους του Προγράμματος Μουσικής , ο Πρύτανης ανέφερε «Η μουσική έχει σταθερά αποτελέσει μέσο για την έκφραση της ελευθερίας, της προόδου και της ευημερίας της κοινωνίας, αγγίζοντας την ανθρώπινη καρδιά, ανεξάρτητα από γεωγραφικά ή
πολιτισμικά σύνορα. Αλλάξετε τον κόσμο και κάντε τον καλύτερο, πιο πράσινο, πιο συμπεριληπτικό, δίκαιο και ειρηνικό.».
Η Κοσμήτορας της Σχολής, Καθηγήτρια Έλενα Παπαναστασίου, με τη σειρά της, συνεχάρη τις απόφοιτες και τους αποφοίτους της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για την εξαιρετική τους επίτευξη καθώς και για την αφοσίωσή τους στον χώρο της εκπαίδευσης.
Η Καθηγήτρια Παπαναστασίου, απευθυνόμενη στις απόφοιτες και τους αποφοίτους, επισήμανε: «Πρέπει και εσείς με τη σειρά σας, να γίνετε χρηστοί πολίτες. Είτε είστε εκπαιδευτικοί, είτε μουσικοί, είτε χορευτές. Πρέπει και εσείς πλέον να βάλετε το λιθαράκι σας για να διαμορφώσουμε μια πιο καλή, μια πιο σωστή κοινωνία, είτε επαγγελματικά, είτε ερευνητικά, είτε μέσω κοινωνικού έργου και προσφοράς».
Στην τελετή χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Χρήστος Μπούρας.
Η τελετή αποφοίτησης ολοκληρώθηκε με την επικύρωση των τίτλων σπουδών από τον Πρύτανη και τον Ανώτερο Αντιπρύτανη, Καθηγητή Κωνσταντίνο Ν. Φελλά.