Πανεπιστήμιο Λευκωσίας:Σύμφωνα με τα πορίσματα δεν υφίσταται μικροβιολογικά επηρεασμένη διάβρωση στους αγωγούς πόσιμου νερού που αξιολογήθηκαν
Προκαταρκτική μελέτη που διεξήχθη από το Ερευνητικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας δεν βρήκε στοιχεία μικροβιολογικά επηρεασμένης διάβρωσης (MIC) στους αγωγούς πόσιμου νερού της Κύπρου, παρά το γεγονός ότι εντοπίστηκε μικροβιακή παρουσία σε όλα τα δείγματα που εξετάστηκαν.
Η έρευνα, μέρος του έργου CyMIC που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας Κύπρου, εξέτασε εάν μικροοργανισμοί προκαλούσαν ή επιτάχυναν τη διάβρωση στα συστήματα διανομής νερού της χώρας. Αντίθετα με τις αρχικές ανησυχίες, σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας δεν υφίσταται μικροβιολογικά επηρεασμένη διάβρωση στους αγωγούς πόσιμου νερού που αξιολογήθηκαν.
Κύρια ευρήματα έρευνας
Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι το βιοφίλμ που υπάρχει στους αγωγούς θα μπορούσε στην πραγματικότητα να εμπλέκεται στη διατήρηση βιοσταθερού και υψηλής ποιότητας πόσιμου νερού, αντί να προκαλεί διάβρωση. Ενώ εντοπίστηκε μικροβιακή παρουσία σε όλα τα δείγματα που εξετάστηκαν, με σταθερά υψηλότερα επίπεδα στους μεταλλικούς συνδέσμους σε σύγκριση με τους πλαστικούς αγωγούς, αυτή η μικροβιακή δραστηριότητα δεν φαίνεται να συμβάλλει στην καταστροφή των αγωγών.
Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω εκτεταμένη έρευνα, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η υποδομή του δικτύου νερού της Κύπρου.
Η μικροβιολογικά επηρεασμένη διάβρωση (MIC) στα συστήματα διανομής νερού αναφέρεται σε μικροοργανισμούς που προκαλούν ή επιταχύνουν τη διάβρωση των αγωγών. Αυτός ο τύπος διάβρωσης μπορεί να οδηγήσει σε διαρροές, μειωμένη διάρκεια ζωής των αγωγών και μόλυνση της παροχής νερού. Είναι διάβρωση που επηρεάζεται από την παρουσία και τη δραστηριότητα μικροοργανισμών όπως βακτήρια, μύκητες και άλγη. Οι μικροοργανισμοί αυτοί μπορούν να σχηματίσουν βιοφίλμ στις επιφάνειες των αγωγών, δημιουργώντας τοπικά διαβρωτικά περιβάλλοντα.
Υπόβαθρο έργου
Το έργο CyMIC (συμμετοχή του MIC σε κατεστραμμένους αγωγούς νερού) (CONCEPT/0823/0479) χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας Κύπρου στο πλαίσιο του προγράμματος Proof of Concept for Technology/Knowhow Applications RESTART 2016-2020 και αξιολόγησε τη μικροβιακή παρουσία σε μεταλλικούς και πλαστικούς αγωγούς και δείγματα νερού που ελήφθησαν από προγραμματισμένες εργασίες αντικατάστασης διαρρεόντων αγωγών.
Στην ερευνητική ομάδα συμμετέχουν η Καθηγήτρια Edna N. Yamasaki, η Έλενα Πατρικίου και ο Κυριάκος Ε. Γεωργίου από το Ερευνητικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σε συνεργασία με τον Dr. Torben L. Skovhus από το Research Centre for Built Environment, Climate and Water Technology, VIA University College, Horsens, στηΔανία.
Συνεργασία και μεθοδολογία
Σε συνεργασία με τον ΕΟΑΛ (Επαρχιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης Λάρνακας), οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αγωγών και νερού από σημεία όπου εντοπίστηκαν διαρροές και από προγραμματισμένες εργασίες αναβάθμισης του δικτύου. Τα δείγματα φωτογραφήθηκαν και ταυτοποιήθηκαν επί τόπου πριν μεταφερθούν στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Αξιολογήθηκε επίσης φίλτρο νερού από οικία στη Λευκωσία.
Τα δείγματα αποτελούνταν από αγωγούς αμιάντου, πλαστικούς αγωγούς, μεταλλικούς συνδέσμους και φίλτρο από νοικοκυριό στη Λευκωσία. Διεξήχθη φωτογραφική αξιολόγηση και μετρήσεις ATP (τριφωσφορική αδενοσίνη) σε επιχρίσματα που ελήφθησαν από τα δείγματα. Ελήφθησαν επίσης δείγματα για ανάλυση DNA και αποθηκεύτηκαν στους 4°C και -20°C.
Η συλλογή του υλικού επί τόπου διευκολύνθηκε από τον ΕΟΑΛ, αλλά αποδείχθηκε δύσκολη η διατήρηση δειγμάτων απαλλαγμένων από μόλυνση εδάφους. Σε πολλές περιπτώσεις, οι αγωγοί είχαν αντικατασταθεί πριν τη συλλογή δειγμάτων, εμποδίζοντας περαιτέρω αναλύσεις. Παρ' όλα αυτά, τα αποτελέσματα δείχνουν μικροβιακή παρουσία σε όλα τα δείγματα που εξετάστηκαν, με σταθερά υψηλότερα επίπεδα στους μεταλλικούς συνδέσμους (αρμούς) σε σύγκριση με τους πλαστικούς αγωγούς.
Επόμενα βήματα στην έρευνα θα περιλάμβαναν επέκταση σε περισσότερες περιοχές και διεξαγωγή προφίλ βακτηριακών ειδών σε διαφορετικά περιβάλλοντα.
Στοιχεία επικοινωνίας
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την Καθηγήτρια Edna Yamasaki, Σχολή Επιστημών Ζωής και Υγείας, Τμήμα Επιστημών Υγείας
Τηλ: 22841743
Email: yamasaki.e@unic.ac.cy