Κυκλοφορία βιβλίου δρος Αρτέμιδος Δ. Σαββίδου: Ποινικό Δίκαιο και Ποινική Δικονομία στην Κύπρο


To Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου ανακοινώνει την κυκλοφορία, από τις Νομικές Εκδόσεις Hippasus, του βιβλίου της Λέκτορος Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου, Αρτέμιδος Δ. Σαββίδου, με τίτλο: «Ποινικό Δίκαιο και Ποινική Δικονομία στην Κύπρο. Τόμος Ι: Γενικές Αρχές- Τα Εγκλήματα της Κλοπής Ποινικό Δίκαιο και Ποινική Δικονομία στην Κύπρο.

Πρόκειται για  πολυεπίπεδο νομικό πόνημα που μπορεί να αποτελέσει το θεμέλιο μιας «σχολής» ερμηνείας του Κυπριακού Ποινικού Δικαίου. Στο πρώτο επίπεδο η συγγραφέας εστιάζει σε μία σαφή κατανόηση των πηγών και του χαρακτήρα του κυπριακού ποινικού δικαίου. Στο επόμενο προβαίνει σε μια εποπτική θεώρηση των θεμελιωδών αρχών του. Ακολούθως επιχειρεί με απόλυτη επιτυχία την εξαντλητική ερμηνεία των εγκλημάτων της κλοπής. Εδώ ουσιαστικά θεμελιώνει μία νέα μέθοδο ερμηνείας. Με απόλυτο σεβασμό στις αυθεντίες της Νομολογίας, συλλογίζεται πρωτότυπα: δανείζεται τα θέματα, τα ερωτήματα και τα προβλήματα που θέτει το ελληνικό ποινικό δίκαιο στα αντίστοιχα εγκλήματα, που αποτελούν παράδειγμα προσεγγίσεων του ηπειρωτικού δικαίου,  και τα επιλύει  υπό το συνεκτικό πρίσμα του κυπριακού δικαίου και της Νομολογίας του. Τέλος καταφέρνει με μία επίσης πολύ σύνθετη ματιά να καταγράψει ένα διάγραμμα της δίκης της κλοπής σε όλα τα δικονομικά της στάδια.

Με αυτό το απολύτως επιτυχές εγχείρημα, αξιοποιώντας και την άριστη δικηγορική της εμπειρία αλλά και την διδακτική ενασχόληση επί χρόνια με το γνωστικό αντικείμενο του κυπριακού ποινικού δικαίου, κατορθώνει να συνθέσει ένα εγχειρίδιο ερμηνείας του ειδικού μέρους του συνολικού κυπριακού ποινικού δικαίου, τόσο του ουσιαστικού και του δικονομικού. Η αξία του και η χρησιμότητά του συνεπώς για τον δικαστή, τον δικηγόρο και τον φοιτητή είναι προφανής.

Ιστοσελίδα εκδότη: www.hippasus-publishing.eu

Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter


250